MARDİN Haber Girişi : 02 Kasım 2017 11:24

"40 bine yakın kayıtsız esnafımız var"

"40 bine yakın kayıtsız esnafımız var"
Mardin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı İsa Tunç, Mardin'de 40 bine yakın kayıtsız esnaf ve sanatkârın bulunduğunu ve çoğunun da kepenk kapatıp batıya göç ettiğini söyledi.
Mardin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı İsa Tunç, Mardin'de 40 bine yakın kayıtsız esnaf ve sanatkârın bulunduğunu ve çoğunun da kepenk kapatıp batıya göç ettiğini söyledi.

Mardin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin (MESOB)  yeni dönem başkanlığına seçilen İsa Tunç, mazbatasını alarak göreve başladı. Uzun yıllar Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanlığını yapan Tunç, esnaf ve sanatkârların sorunlarını yakından biliyor.

Yeni dönem de yönetim kurulu ve tüm başkanlarla birlikte büyük bir uyum içerisinde gece gündüz demeden mesleki bileşenlerin hizmetinde olacaklarını kaydeden MESOB Başkanı İsa Tunç, önemli açıklamalarda bulundu.

Mardin esnaf ve sanatkârları ile odalar birliğinin hak ettiği yerde olmadığını dile getiren Tunç, esnaf ve sanatkârların hak ettiği yere gelmesi için öncelikle huzurun tesis edilmesi gerektiğini anlattı.

"Mardin; tarım, sanayi, nakliye ve turizm şehirdir"
Mardin'in tarım, sanayi, nakliye ve turizm şehir olduğunu hatırlatan Tunç, şunları söyledi: “Mardin ilk önce bir tarım şehridir. Son 15 yılıdır da bir nakliye sektöründe ön plana çıktı. Daha sonra sanayi alanındaki gelişmelerle beraber ikinci organize sanayi bölgesinin temelini atarak bu alanda da iddialı bir konuma geldi. Ve tabi ki 4’üncü unsumuz da turizmdir. Turizm alanını iyi kullanmadığımıza, bu potansiyeli bölgemiz yararına iyi çevirmediğimize, iyi bir dönüşüm yapamadığımız inanıyorum. İlimize gelen yerli ve yabancı turistlerin esnaf ve sanatkârlarıyla iyi diyalog kuramadığını söyleyebiliriz. Bu konuda çok eksimiz var."

Esnafa diksiyon ve dil kursları
Turizm alanında hizmet veren esnaf ve sanatkârların gelişimine yönelik kurslar açacaklarını açıklayan Tunç, hem diksiyon hem de dil kursları açarak eksiklikleri gidermeye çalışacaklarını söyledi.

Mardin Kalesi'nin de turizme açılmasının şehrin turizm ekonomisini hareketlendireceğini ifade eden Tunç, Kale’nin açılmasıyla Mardin turizminin can damarı olacağının altını çizdi.

"40 bine yakın kayıt dışı esnafımız var"
Bölgede 40 yıldır cereyan eden olayların insanlar üzerindeki olumsuz etkisinin büyük olduğuna vurgu yapan Tunç, ne yapacağını bilemeyen insanların batıya göç etmekten başka bir çare bulamadığını anımsattı.
Tunç, "Bu süreçte kepenk kapatıp batıda ormanlarda çalışan çok esnaf ve sanatkârımız da olmuştur. Şu an kayıtlı esnaf ve sanatkârlarımızın sayısı 11 bin 300 kusurdur. Hâlbuki 50 bin civarında esnaf ve sanatkârımız vardır. Bunun 40 binine yakın kayıt dışıdır. Kayıt dışılığın mutlaka önlenmesi gerekir. Bu kayıt dışı ile mücadele ederken mutlaka Suriye’den ülkemize gelmiş esnaf ve sanatkârların da kayıt altına alınması gerekir. Çünkü vergisini veren, levha parasını ve sigortasını veren esnaf ve sanatkârlarımız mağdur olmaktadır." dedi.

"Kapanan işyerlerinin sayısı on binleri aşıyor"
Tunç, kepenk kapatıp batıya giden çok sayıda esnaf ve sanatkârın olduğunu aktararak, "Son yıllarda kapanan iş yerlerinin sayısı on binleri aşıyor. İş yerini kapatıp batıya göç eden çok insanımız bulunmaktadır. Tabi bunlar hem fakirdir, hem de kayıt dışı olan esnafımızdır. Bir milyon nüfusuyla 50 bin kayıtlı esnaf ve sanatkârımız olması gerekirken yalnız 11 bin 300 esnafımız kayıt altındadır. Bu durumda hem odalarımız hem sanatkârlarımız çok zor duruma girmektedir." diye konuştu./ilkha