YAZILAR Haber Girişi : 08 Nisan 2018 11:07

8 Nisan dünya fizyoterapistler günü

8 Nisan dünya fizyoterapistler günü
Buradan sizlere fizyoterapistler, fizik tedavi ve fizyoterapide güncel yaklaşımlar hakkında bilgiler aktarmaya çalışacağım.
Merhaba sevgili hemşerilerim. 
Ben fizyoterapist Abdullah Ay.
Nusaybin doğumluyum. İlk ve ortaöğretimimi Gazipaşa ilköğretim okulunda, liseyi ise Nusaybin Emire Gözü lisesinde okudum. Lisans eğitimimi Hatay’da Mustafa Kemal üniversitesinde fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünü 2014 bitirdim. 
Bugün 8 Nisan dünya fizyoterapistler günü. Buradan tüm fizyoterapistlerin günü kutluyorum.
Buradan sizlere  fizyoterapistler, fizik tedavi ve fizyoterapide güncel yaklaşımlar hakkında bilgiler aktarmaya çalışacağım. 
Bugün sizlere fizyoterapist kimdir, ne yapar , hangi branş ve hastalıklara bakıyor sorularına değineceğim? 
Fizyoterapistler üniversitelerde 4 yıl lisans düzeyinde çok yoğun bir eğitim alarak fizyoterapi hizmetleri konusunda uzmanlık kazanırlar. Fizyoterapistlik mesleği dünyada 100, ülkemizde 50 yıllık bir geçmişe sahiptir. Türkiye’deki sayımız 16 bin civarıdır. Bu nedenle fizyoterapistler hakkında çok bilgi sahibi değiliz. Fizyoterapistler sağlıklı kişilerde sağlığın korunması ve geliştirilmesi sağlarken, hastalık durumunda fizyoterapi ve rehabilitasyon yöntemlerini kullanarak kişinin eski durumuna dönmesi ve iyileşmesine destek olurlar. Fizyoterapistler hastane, fizik tedavi dal merkezi, huzur evi, protez-ortez merkezleri, kaplıca, spor kulüpleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirler. Hastanede fizik tedavi, ortopedi,pediatri,nöroloji ve beyin sinir cerrahisi gibi 20ye yakın branşla çalışabiliyorlar. Bu nedenle fizyoterapistler geniş hastalıkların tedavisinde rol alır. Bunlardan en bilinenleri şu şekilde sıralayabiliriz. 
-Tam veya kısmi felç(inme)
-Multiple skleroz 
-Skolyoz   
-Kırıklar 
-Bel ve boyun fıtığı 
-Fibromiyalji 
-Diz rehabilitasyonu 
          Sizleri fizyoterapistler hakkında kısaca bilgilendirmeye çalıştım ama bir fizyoterapistin nasıl çalıştığını ve mesleğini tanımak istiyorsanız iş yerinde ziyaret etmelisiniz. Yoğun çalışmalarına ve kısıtlı zamanlarına rağmen sizlere çay eşliğinde severek mesleğimizi anlatacaklardır.  Gelecek yazımda fizik tedavinin bölümlerini ve güncel yaklaşımlarını ele alacağım.
Tekrardan meslektaşlarımın dünya fizyoterapistler günü kutlarım. Ayrıca burada sizlerle buluşmama fırsat veren Nusaybinim.com sayfası yöneticisi Arif beye teşekkür ediyorum. Sağlıkla kalın