MARDİN Haber Girişi : 24 Mayıs 2012 08:58

Güneydoğunun muhteşem kenti Mardin

Güneydoğunun muhteşem kenti Mardin
Mardin, mimarisi, etnografik, arkeolojik ve tarihi değerleri ile Güneydoğu bölgemizde bulunan muhteşem bir şehrimizdir. İpek yolu üzerinde bulunan Mardinde 5 han ve kervansaray bulunmaktadır
Mardin, mimarisi, etnografik, arkeolojik ve tarihi değerleri ile Güneydoğu bölgemizde bulunan muhteşem bir şehrimizdir. İpek yolu üzerinde bulunan Mardin’de 5 han ve kervansaray bulunmaktadır.

Mardin’de Görülecek  Yerler

Kızıltepe: Artuklu ihtişamını yansıtan Ulu camii, Taşköprü, Tarassut Kulesi Şahkullubey Kümbeti, Harzem Harabeleri günümüze kadar ayakta kalan tarihi hazinelerdir.

Mazıdağı: 50 metrelik bir tepenin üstünde bulunan Dermetinan Kalesi, Sultan Şeyhmus, Pir Hattap Türbeleri önemli ziyaret yerleridir. Zambırhan ve Asrihan mağaraları Taş Devrinden kalmadır.

Midyat: Gümüş işçiliğiyle ünlü Midyat, turistik açıdan çok çekicidir. İlçenin 18 km. doğusunda bulunan Deyrulumur Manastırı M.S.397 yılında inşa edilmiştir.

Nusaybin:  Gınnavas Höyüğü buradadır. Morin Şehir Kalıntısı, Morin Kalesi, Dimitros Kalesi, Mor Ambaham Manastırı, Yeni Kale, Şirvan Kalesi, Mor Yakup Kilisesi ve kilisenin 5-6 metre derinlikte bulunan zemin katta Mor Yakup Mezarı, Mor Evgin Manastırı, Mor Yuhanna Kilisesi, Üzüm suyu kanalı, Selman-i Pak, Şeyh Ali Tepesi, Pir Kemal Türbesi, Arap Kışla, Bağdat Köprüsü, Tak-ı Zaferin önemli tarihi yerlerdir. Zeynel Abidin Camisi, Hz. Muhammed' in 13. torunlarından olan Zeynel Abidin ve onun kız kardeşi Zeynep'in türbelerinin bulunduğu ilçenin en önemli camisidir.

Ömerli: Asurlar, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Türk İslam Devletlerinin hakimiyetlerinin bıraktığı antik değerler, Ömerliyi zengin kültür merkezi kılmaktadır. Fafah Kalesi, Beşikkaya Harabeleri, Göllü Harabeleri ve merkezde bulunan Kilise Harabeleri görülmeye değerdir.

Mardin’in kendine has özellikleri arasında badem şekeri, leblebi ve ceviz sucuğu bulunur. Telkariden gümüş işletme almadan Mardin’den dönmemek önerilmektedir. Mardin’e gittiğiniz zaman Kiraz Festivali’ne denk gelirse, yörenin gelenek ve göreneklerine canlı tanıklık edebilirsiniz. MARDİN İLETİŞİM