HDP Eş Genel Başkanı Temelli, Nusaybin'i ziyaret etti

Açıklama

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli geldiği Nusaybin'de HDP ilçe teşkilatı ve Belediyeyi ziyaret etti.

 

Beraberindeki Mardin HDP Milletvekilleri Tuma Çelik, Pero Dündar ve Ebru Günay ile Mardin Büyükşehir Belediye eş başkanı Ahmet Türk ve Figen Altındağ ile birlikte Nusaybin'e gelen Temelli, HDP İlçe Binasını ziyaret etti.

 

Burada HDP ilçe yöneticileri ve partililerle bir araya gelen Temelli, 24 Temmuz'da HDP ilçe binasında yapılan aramaları hatırlatarak tepki gösterdi.

Gözaltına alınan ve tutuklanan arkadaşlarının masum olduğunu bildiren Temelli, bugün cezaevindeki 5 bin HDP'li, gazeteci ve akademisyenlerin masum olduğunu söyledi.

 

Temelli, "Devletin kolluk gücüyle yaratmış olduğu şiddet iklimini ancak hep birlikte durdurabiliriz. Bunun için de özellikle Türkiye'de biran önce yargı konusunda ve güvenlik konusunda adımlar atılması ihtiyacı var.  Ben bir kez daha hepinize geçmiş olsun diyorum. Buradayız, hep beraberiz, yan yanayız, omuz omuzayız, bu şiddeti de hep birlikte durduracağımıza eminim" dedi.

 

HDP ilçe binası ziyaretinden sonra Eş Genel Başkan Temelli ve beraberindekiler Nusaybin Belediyesi binasına geçti. 
Belediye binası önünden Nusaybin Belediye Eş Başkanları Av. Semire Nergiz - Ferhat Kut, Meclis Üyeleri ve belediye personelleri tarafından karşılanan Temelli ve beraberindekiler daha sonra Başkanlık Makamına geçti.

 

-"BARIŞ İSTİYORSANIZ BİRAN ÖNCE BARIŞMALISINIZ"
 

Nusaybin Belediye Başkanlığı makamından basın açıklaması yapan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Kayyum, MGK toplantısı sonuç bildirgesi, Zeytin Dalı, Pençe ve Afrin harekâtı yanı sıra yerel yönetim çalışmalarına ilişkin birçok konuda açıklamalarda bulundu.

 

Temelli şöyle konuştu,
"Kadim halkların, kadim inançların topraklarında yerel yönetimlerde HDP var, biz varız. Bu toprakların bu tarihin bu kültürün farkındalığı ile buradayız. Yerel demokrasi aklımız yerel demokrasi mücadelemiz aslında bir barış mücadelesi, top yekûn bir demokrasi mücadelesidir. Demokrasi mücadelesi dediğimiz içerisinde tarihimiz var kültürümüz var bir arada yaşama irademiz vardır. İşte bunu burada hep birlikte inşa etmek kararlılığıyla buradayız. Yeter ki bu ülke demokrasinin yeter ki bu ülke barışına kavuşsun diye toplumsal barışını bulabilsin diye bu kararlılıkla yol alma çabasındayız.
Bu ülkede barış ve barış koridoru dediğiniz meseleler tankla, tüfekle, iha ile olmaz. Barış, halkların bir arada yaşama iradesine saygı ile olur. Barış, bu ülkede Kürtlerle barışmakla olur. Kürtlere düşmanlık yaparak içeride dışarıda Kürtlere yönelik bu savaş dili ile bu savaş aklıyla hareket ederek bu ülkeye Barış gelmez. Barış istiyorsanız bir an önce Barış malısınız.  Barışı burada, Nusaybin'de, Mardin'de tutuklamalardan kurtularak var edeceğiz.
Yerel demokrasi ile başladık. Evet, yerel Demokrasi anlayışımız bir arada yaşama iradesidir, yerel demokrasi anlayışımız Türkiye demokratikleşmesi için mücadele etmektir, yerel demokrasi anlayışımız Türkiye'yi her şeyden önce toplumsal barışı sağlayacak demokratik müzakereleri sağlayacak bir demokratik Cumhuriyeti inşa etmekten geçer."

 

- BAŞKAN NERGİZ: "STK VE TÜM KURUMLARIN BİZİ MUHATTAB ALMAMA TUTUMLARINA SON VERMELİLER"

 

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin basın açıklamasından sonra konuşan Nusaybin Belediye Eş Başkanı Av. Semire Nergiz, ilçedeki alt yapı, üst yapı ve TOKİ Konutları sorunlarını dile getirdi.

 

TOKİ Konutlarındaki sorunlar ve vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına çağrıda bulunan Nergiz, Bakanlık yetkililerini incelemelerde bulunmaları için ilçeye davet etti.

 

Nergin konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bizim yerel demokrasi ile alakalı Nusaybin'de çaba gösterdiğimiz üç ilkemiz var. Bunlar ekoloji, demokratik ve kadın özgürlükçü ilkeleridir. Bu üç ilkemizi bu ilçede yerleştirmek bu şehrimizde hakim kılmak ve özellikle her açıklamamızda bir arada yaşama irademizi güçlü tutmak için her seferinde dile getiriyoruz. Yalnız değiliz, el ele verirsek Sayın Eş Genel Başkanımızın dile getirdiği birçok olumsuzluğun son bulacağına inanıyoruz. Biz burada Nusaybin'de faaliyet gösteren tüm kurumlara Sivil Toplum Kurumlarına, Nusaybin Belediyesi üzerindeki izolasyonu,  muhatap almama konusundaki tutumlarına bir an önce son vermelerini istiyoruz."

 

HDP Eş Genel Başkanı Temelli daha sonra Mardin'de çeşitli programlara katılmak üzere Nusaybin'den ayrıldı.