POLİTİKA Haber Girişi : 11 Nisan 2017 13:09

HDP'li vekile Nusaybin konuşmasından dolayı ceza

HDP'li vekile Nusaybin konuşmasından dolayı ceza
HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Nusaybin'de yaptığı bir konuşmadan dolayı hakkında açılan dava kapsamında hakim karşısına çıktı.
Nusaybinim Haber Servisi
HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Nusaybin'de yaptığı bir konuşmadan dolayı hakkında açılan dava kapsamında hakim karşısına çıktı.
Demirel, "Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek” ile “TBMM’yi aşağılamak” gerekçesiyle Mardin 2. Asliye Mahkemesi’nde SEGBİS üzerinden savunma yaptı. "Türk devletini, milletini, cumhuriyetini ve kurumlarını aşağılamak” gerekçesiyle 6 ay hapis cezası verilen HDP'li Çağlar Demirel'in cezası daha sonra 3 bin 600 TL para cezasına çevrildi.
Konuşmayı yaptığı dönem geçici bir hükümet kurulduğunu hatırlatan Demirel, milletvekillerinin yasama faaliyetlerinin yanı sıra denetleme faaliyetlerinin de olduğunu, gensoru, araştırma önergeleri ve yaptıkları konuşmaların denetleme faaliyetleri içerisinde yer aldığını aktardı. Demirel, mahkemenin 7 Haziran’dan itibaren milletvekili olduğunu göz ardı ettiğini ifade etti. 
Yaptığı konuşmadan dolayı yargılanamayacağını vurgulayan Demirel, geçmişte DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle’nin yaptığı konuşmadan dolayı yargılanması dolayısıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’yi mahkum ettiği bilgisini vererek, “Yaptığım konuşma, seçmenlerimin bana verdiği yetkiye dayanarak yaptığım konuşmadır. Dolayısıyla yaptığım konuşmalar yasama sorumsuzluğu kapsamında suç teşkil etmez. Yaptığım konuşmada TBMM’nin aşağılanması söz konusu değildir. Kendi üyesi olduğum Meclis'in çatısı altında böyle bir konuşma yapmam düşünülemez. Konuşmalarımın siyasi eleştiri mahiyetinde yapıldığı görülecektir. Parlamentoda denetim görevimi yerine getirdim. Üzerime atılı suçu kabul etmiyorum. Beraatımı talep ediyorum.”diye savunma yaptı.
Demirel'i savunan Reyhan Yalçındağ Baydemir ve Özlem Zıngıl da, suçun yasal unsurları oluşmadığı için Demirel’in beraatına karar verilmesini istedi. 
Kararını veren mahkeme heyeti, Demirel’e “Türk devletini, milletini, cumhuriyetini ve kurumlarını aşağılamak” iddiasıyla 6 ay hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti, daha sonra bu cezayı 3 bin 600 TL para cezasına çevirdi. Demirel’in “Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek” suçlamasıyla yargılandığı maddeden ise beraatına karar verildi.