MARDİN Haber Girişi : 15 Aralık 2017 13:02

Kadrolu eşekler törenle emekliye ayrıldı

Kadrolu eşekler törenle emekliye ayrıldı
Mardin'de sokakların dar ve merdivenli olması nedeniyle çöplerin toplanmasında kullanılan 43 kadrolu eşekten çalışma süresi 8 yılı aşan üç eşek emekliliğe ayrılarak bir tören düzenlendi.
Mardin'de sokakların dar ve merdivenli olması nedeniyle çöplerin toplanmasında kullanılan 43 kadrolu eşekten çalışma süresi 8 yılı aşan üç eşek emekliliğe ayrılarak bir tören düzenlendi.
Tarihi dokusu, dilleri, dinleri, ırkları, örf ve adetleri ile dünyada eşine az rastlanan kentlerden biri olan Mardin'de, küçücük sokaklar yüzünden insanlar yüklerini ya eşeklerin ya da hamalların sırtında taşımak zorunda kalıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO Dünya Kültür Mirası aday şehir gösterilen 7 bin yıllık tarihi Mardin kentinin temizlik hizmetini de kadrolu eşekler yapıyor. Temizlik hizmetini üstlenen Artuklu Belediyesinin Temizlik işlerinde kadrolu olarak çalıştırılan 43 eşekten 3'ünün çalışma süresi 8 yılı geçince emekliliğe ayrıldı.
Denizden bin 85 rakım yükseklikteki tarihi kentin araç girmez sokaklarını sabahın erken saatlerinde tırmanarak, mahalle sakinlerinin çöplerini toplayan Artuklu Belediyesi'nin kadrolu eşeklerin mesaileri saat 06.00'dan 11.00'e kadar sürüyor. Eşeklere Bach, Mozart, Beethoven müziklerini dinlettirerek streslerini alarak uysallaşmaları sağlanan hayvan barınağında bu sefer üç eşek için emeklilik töreni düzenlendi.
Tören kapsamında çalışma süreleri 8 yılı alan ve çöp toplamaya bir haftadan beri çıkarılmayan Çari, Dara ve Reşo ismindeki üç eşeğin semerine bağlanan kurdeleler kesilerek emekliye ayrıldı. Emekliye ayrılan eşeklere bir tepsi içinde meyve ve sebze ikram edildi.
Törende bir konuşma yapan belediyenin Çöp Toplama ve Temizlik Hizmetleri Müdürü Kadri Toparlı da "Artuklu Belediyesi olarak belediye bünyesinde olan ve kadrolu eşek olarak tabir edilen eşeklerimiz temizlik görevlisi arkadaşlarımız eşliğinde sit alanında çöp toplamaya sabahın erken saatinde başlarlar. Dar sokaklar ve dik merdivenler yüzünden mahalle ve sokak aralarına araçlar giremiyor. Mardin'in temizliğini yapmak için mecburen kadrolu eşekleri kullanıyoruz. Sit alanında bütün sokaklar merdivenli ve yokuş olduğu için buralara da araç giremediği için merkepler sayesinde buranın temizliği yapılıyor ve bu merkepler de bizim işlerimizi çok kolaylaştırıyor. Merdivenli bütün sokaklar, mahalle araları bu merkepler sayesinde tertemiz yapıyoruz. 40 kadrolu çöpçü eşek 23 mahallenin temizliğini yapıyor. Bu nedenle çöpçü eşeklere gözümüz gibi bakıyoruz. Veteriner hekim kontrolünde haftalık muayeneleri yapılan eşeklerin yemlerini zamanında veriyor, günlük bakımlarını aksatmıyoruz. Bu eşekler daha 5-6 yaşlarında alınıp burada çalıştırılmaya başlanıyor. Burada 8 ve 11 yıl arasında çalıştıktan sonra sağlığına göre buradaki eşekler emekliliğe ayrılıyor. Buradaki üç merkebi 8 yıl çalışma süresini doldurdukları için onları emekliye ayrıldık. Emekliye ayrılan hayvanlarımız ayrı bir hayvan barınağında ölünceye kadar Veterinerler eşliğinde orada yemleri verilerek barınacak. Her üç dört yılda bir bu tür emeklilik programları düzenliyoruz. En son emekli olan 4 eşeğimizi Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin isteği doğrultusunda oradaki Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşamı Koruma Parkı'na göndermiştik."dedi.
Bu eşeklere verilecek olan en güzel ikramiye onların özgürlüğüne kavuşması olduğunu belirten Toparlı eşeklerin ortalama 14 yıl ömrü olduğunu, her eşeğin günde 6- 8 saat arasında çalıştırıldığını sözlerine ekledi.
Bozo ismini verdiği eşekle birlikte sabah saat 06.00'dan beri Mardin'in sokaklarını temizleyen temizlik görevlisi Mehmet Bayram, uysallaştırmak için de eşeklere klasik müzik dinletisi verdiklerini ifade etti. 
Bu arada dört yıl önce emekliliğe ayrılan kadrolu eşeklerden 4'ü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı'nda "emekliliğin" tadını çıkarıyor.