MARDİN Haber Girişi : 30 Haziran 2018 10:49

Kızıltepe'de 10 yıl aradan sonra üniversiteye girişi sınavı yapıldı

Kızıltepe'de 10 yıl aradan sonra üniversiteye girişi sınavı yapıldı
Milyonlarca öğrencinin beklediği YKS sınavı TYT ile başladı. Mardin’deki adaylar sınavda ter dökerken, aileleri de okul bahçelerinde dua etti. Kızıltepe İlçesinde ise 10 yıl aradan sonra Üniversiteye girişi sınavı yapıldı.
Milyonlarca öğrencinin beklediği YKS sınavı TYT ile başladı. Mardin’deki adaylar sınavda ter dökerken, aileleri de okul bahçelerinde dua etti. Kızıltepe İlçesinde ise 10 yıl aradan sonra Üniversiteye girişi sınavı yapıldı.

Mardin’de 130 merkezde 33 bin öğrenci, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda ter dökerken sınava giren öğrenciler, sabah saatlerinde aileleriyle birlikte okul önlerine geldiler.

Sınav öncesi adaylar, kimlik kontrolünün ardından sınava girecekleri salonlara alındılar. Öğrencilerin salonlara alınmasının ardından dışarıda bekleyen velilerin kimisi çocuklarının başarılı olması için dua ettiği görüldü.

Sınavın bitmesini heyecanla bekleyen aileler, tüm öğrencilere başarılar dilediler. Sınav öncesi duygularını anlatarak heyecanlı olduğunu söyleyen adaylar ise iyi puan almak istediklerini söylediler.

Üniversiteye girişte sınav sistemi değişti. Bu yıl üniversite adayları ilk defa YKS’ya yani Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na girdi.

YKS sınavı, Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile başladı. TYT sınavı saat: 10.00’da başladı. Sınavda toplam 120 soru soruluyor. 120 soruyu çözmek için verilen süre ise 135 dakikada.

Kızıltepe ilçesinde ise 10 yıl aradan sonra ilk kez üniversite sınavı yapılırken, sınava geç kalan öğrenciler gözyaşlarına boğuldu.

-Geç kalan adaylar gözyaşlarına boğuldu

Bu arada sınava geç kalanlar ise gözyaşlarına boğuldular. Kızıltepe ilçesinde İpekyolu Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi’ne saat 10.04’te gelen bir kız öğrenci, okul kapısının kapalı olduğunu görünce gözyaşlarına boğuldu. Öğrenci, Midyat ilçesinden geldiği için okulu çok aradığını ve sadece 4 dakika geç kaldığını dile getirdi.

- "İnşallah emeğimin karşılığını alırım"

Sınava iyi çalıştığını ve ikinci defa sınava girdiğini belirten öğrencilerden Fatma Akdeniz, çok heyecanlı olduğunu söyledi. Akdeniz, “İnşallah sınavım iyi geçer ve güzel bir bölüme güzel bir yere giderim. Çok iyi çalıştım, inşallah emeğimin karşılığını alırım. Allah herkese yardımcı olsun.” diye konuştu.

-"Çocuklarımız sınavda ter dökerken bizde onlara dua ediyoruz"  

Kızını sınava getirdiğini ve Kızıltepe’de 10 yıl aradan sonra tekrardan sınavın yapılıyor olmasında dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren Mehmet Doğan, şunları söyledi:

“Daha önce çocuklarımı sınav için Midyat’a götürüyordum. Oraya gidiş gelişlerde sıkıntı yaşıyorduk. Bu sene sınavın Kızıltepe’de yapılması bizim için daha iyi oldu. Sınav günlerinde özel araçlar yerine toplu taşıma araçlarını kullanılsa ulaşım konusunda pek fazla sıkıntı yaşanmaz, daha iyi olur. Allah bütün öğrencilerin yardımcısı olsun, zihin açıklığı versin. Çocuklarımız sınavda ter dökerken bizde onlara dua edip sabırla çıkmaların bekleyeceğiz.”

-"Tüm öğrencilere başarılar diliyorum"

Hiç kimsenin emeğinin boşa gitmemesi temennisinde bulunan velilerden Remzi Uluğ ise Artuklu ilçesinden oğlumu sınava getirdiğini söyledi.

Uluğ, “Sınavın Kızıltepe’de yapılması çok iyi oldu. Ama herkesin kendi ilçesinde sınava girmesi daha iyi olur. Çünkü trafik çok sıkışık, onun dışında zaten çocuklarda sınav paniği var. Herkesin kendi ilçesinde ya da kendi semtinde sınava girmesi çok güzel olur. Birde yerleşip te bir sene sonra sınava tekrardan girenlerin okul puanının kesilmesi uygun değil. Keşke bunu gözden geçirseler de öğrenciler mağdur olmazsa. Tüm öğrencilere başarılar diliyorum. İnşallah çalışanların emeği boşa çıkmaz.” dedi.

-"Öğrencilerimiz kadar heyecanlıyız"

Velilerden Mehmet Sarıoğlu da “Sınav ilçemizde yapıldığı için çok memnunuz ve çok iyi oldu. Bizde öğrencilerimiz kadar heyecanlıyız. O stres bizde de var. İnşallah sınavları başarılı geçecek. Allah emeklerini boşa çıkarmasın bütün öğrencilere başarılar diliyorum. Onlar sınavda ter dökerken bizde burada sabırsızlıkla heyecan içinde onları bekliyoruz.” diye konuştu.

-"Sınavın ayağımıza gelmesi çok iyi oldu"

Öğrencilerden Ramazan Bala, inşaat mühendisliği bölümünü okumak için sınava girdiğini söyledi. Bala, “Daha önce trafik yoğunluğundan dolayı birçok öğrenci mağdur oluyordu. Sınavdan 3-4 saat önce çıkmaları veya şehir dışından gelip te trafiğe takılmaları çok sıkıntılıydı ama sınavın bu sene Kızıltepe de ayağımıza gelmesi çok daha iyi oldu. Bunda katkısı bulunan tüm yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Daha önce Diyarbakır’da ve Siirt’te sınava girdim. Üniversitedeki arkadaşların yanında kalmak için sınavdan 4-5 günde gidiyordum. Çünkü konaklama sıkıntılıydı, oteller doluydu, o zaman yurtlara da alınmıyordu.” dedi.

-"Biz okumadık ama onların okuması için çaba sarf ediyoruz"

Okul bahçesinde dua eden Halime Bala ise “Kardeşimin kızları ve torunlarını sınava getirdik. İnşallah bizim ve diğer öğrencilerinin emekleri boşa çıkmaz. Allah yardımcıları olsun. Onlar sınava girdi, bizde burada onlara dua ediyoruz. Zamanında biz okumadık ama şimdi onların okuması için çaba sarf ediyoruz.” diye konuştu.

Kızlarını ve torunlarımı sınava getiren Güle Artuk da “Biz köyden geldik. Allah onların ve arkadaşlarının işlerini rast götürsün. Bizi zamanda okutmadılar, okumanın hasretiyle kaldık. Çocuklarımız da o hasretle kalmaması için onları okutuyoruz.” dedi.

Adaylardan Merve Aygün, çok heyecanlı ve stresli olduğunu belirtirken, Mence Akar da çok çalıştığını, kazanacağına inandığını söyledi. /ilkha