MARDİN Haber Girişi : 13 Ocak 2018 16:21

Kızıltepe'de kuş gribi vakası, 609 kanatlı hayvan itlaf edildi

Kızıltepe'de kuş gribi vakası, 609 kanatlı hayvan itlaf edildi
Kızıltepe ilçesinde kuş gribine rastlanması üzerine, köydeki tüm tavuk, kaz, ördek ve hindiler itlaf edildi.
Kızıltepe ilçesinde kuş gribine rastlanması üzerine, köydeki tüm tavuk, kaz, ördek ve hindiler itlaf edildi.

Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Büyükboğaziye mahallesinde (Boğazîyê Mezîn) kuş gribine rastlanması üzerine mahalledeki 609 kanatlı hayvan itilaf edildi.

Alınan bilgiye göre, ilçeye bağlı Büyükboğaziye mahallesinde vatandaşlar 2 kanatlı hayvanların ölümü üzerine sağlık ocağına başvurdu.

Veteriner hekime haber verilmesinin ardından hayvanlardan alınan örnekler Elazığ’a incelemeye gönderildi.

Labaratuvarda incelenen hayvanlarda yüksek riskli kuş gribine rastlanması üzerine il ve ilçe sağlık ve tarım müdürlüklerinden oluşan 25 kişilik ekip köyde çalışma başlattı.

Mahallede toplanan 609 kanatlı hayvan itlaf edilerek, mahalle dışında açılan çukurda gömüldü.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Büyük Boğaziye Mahallesi Muhtarı Seyfettin Çiftçi, şunları söyledi:

“Bir köylünün bir kaç gün önce tavuk ve hindileri öldü. Köylümüz sağlık ocağı doktoruna durumu iletti. Sonra doktor veterinerlere haber verdi veteriner hekimler geldi, ölen tavuk ve hindileri Elazığ’ a gönderdiler. Gelen cevap ta yüksek riskli kuş gribi olduğunu söylendi. Dün akşam İlçe Tarım Müdürlüğü, sabah köyü karantinaya alıp bütün kanatlı hayvanları telef edeceklerini söylediler. Bu sabah yetkililer geldiler. Köyümüz 300 hanedir ve hemen hemen her evde tavuk ve hindilerle yaklaşık 30 adet kanatlı hayvan vardı. Köydeki bütün hayvanlar itlaf edildi ve açılan çukura gömüldü. Zararımızın karşılanmasını istiyoruz. Köylüler tavuğun yumurtasıyla geçimini sağlıyor şuanda köyde hiç bir hindi, tavuk, kaz kalmadı.” dedi. /ilkha