MARDİN Haber Girişi : 11 Mayıs 2012 15:40

Mardin'de Bulgur Şenliği

Mardin'de Bulgur Şenliği
Türkiye'de bulgurluk buğdayın yetiştirildiği illerin başında gelen Bereketli toprakları ile tanınan Mardin'de ilk defa bulgur şenliği düzenlendi.
Türkiye'de bulgurluk buğdayın yetiştirildiği illerin başında gelen Bereketli toprakları ile tanınan Mardin'de ilk defa bulgur şenliği düzenlendi.

Mardin'deki bulgur üreticileri ve Mardin Artuklu Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği bulgur şenliği Mardin Artuklu Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu (MYO) bahçesinde düzenlendi. Şenliğe, Kızıltepe Kaymakamı Erkaya Yırık, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Oflaz, Mardin Bulgur Üreticileri Derneği Başkanı Ata Kasap, Mardin MYO Müdürü Yavuz Dinç, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Özcoşar, Midyat MYO Müdürü Mesut Eriker, MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar, işadamları, üniversitenin yerli ve yabancı akademisyenleri ve öğrenciler katıldı.

"BULGUR PİLAVI OBEZİTENİN EN BÜYÜK DÜŞMANIDIR"

Okul bahçesinde pilavlık bulgur fabrikalarının tanıtımının yapıldığı stantların gezilmesi ile başlayan şenlikte bir konuşma yapan Kızıltepe Kaymakamı Erkaya Yırık, Mardin'deki bütün bulgur pilavı üreticilerinin Kızıltepe ilçesinden olduğunu söyledi. Yırık, "Başka programım olmasına rağmen ben burada bulgur pilavı şenliğinde olmak istedim. Bulgur pilavı günümüz hastalığı olan obezitenin de en büyük düşmanıdır. En iyi diyet yemeklerinden olan bulgur pilavının lezzetini de başka hiçbir yemekte de bulamazsınız" dedi.

Mardin Bulgur Üreticileri Derneği Başkanı Ata Kasap, bulgur üreticileri olarak en iyi bulgurun Mardin'de üretilmesine rağmen kendi bulgurlarının tanıtımını iyi yapamadıklarını belirterek, bu tür etkinliklere ağırlık vereceklerini söyledi. Bulgurun faydaları hakkında bilgi veren Kasap, "Bulgurun bu kadar çok faydası varken ve bunun yanında bulgurlu yemek çeşitlerinin çok olması, yeni yeni tariflerin eklenmesi, bulgurlu tatlıların yapılması, bulguru son yıllarda sadece fakir sofrasında tüketilen bir ürün olmaktan çıkarıp, daha ekonomik ve daha sağlıklı olmasından dolayı herkesin tükettiği bir gıda haline gelmiştir. Neden Mardin bulguru derseniz, çünkü, Mardin'in Mezopotamya ovasında yetişen ve hammadde kalitesi çok yüksek olan durum buğdayının protein değeri yüzde 13 iken, diğer bölgelerde bu oran yüzde 9 civarındadır. Renk pigmenti ve camsılık oranı çok yüksektir" ifadelerini kullandı.

Mardin'in sert tulum buğdayının yüzde 90 proteinli olduğunu ifade eden Mardin Buğday İşletmecileri Derneği (MABİD) Başkan Yardımcısı Nusret Duyan, dünyada sert buğday için böyle verimli üreten toprağın olmadığını söyledi. Duyan, "Mardin OSB'de aktif olarak 15 bulgurluk buğday fabrikası aktif olarak üretim yapmaktadır. Günlük olarak bin 500 ton bulgur üretilmektedir. Son beş yılda Mardin Kızıltepe tarım alanında üretilen sert buğday Gaziantep'e gönderildi. Şuan OSB'de bulunan tesislerde işlenmektedir. OSB'de bulunan 15 buğday fabrikası 300 kişiyi istihdam etmektedir. Kuzey Irak'a gönderilen bulgurun yüzde 75'i Mardin'den gönderilmektedir. Bulgur pilav şenliği de verimli topraklardan üretilen ve tesislerde işlenen bulgurun tanıtılması amacını taşımaktadır. Hedefimiz Anadolu'nun vazgeçilmez mutfak yemeği olan bulguru Türkiye'de ve Mardin'de ilk kez düzenlenen bulgur pilavı şenliği ile tanıtılmasını sağlamak ve geleneksel hale getirmektir" şeklinde konuştu.

Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mustafa Oflaz ise programda yaptığı konuşmada batı kültüründeki fastfood alışkınlığına ve zararlarına dikkat çekerek, öğrencilerden bu kültürden uzak durmalarını istedi. Türkiye'de en iyi bulguru Mardin'de yediğini hatırlatan Prof. Dr. Oflaz, "Gittiğim her lokantada kesinlikle bulgur pilavını sorarım. Eğer bulgur yoksa da pirinç pilavını yemem. Bugüne kadar başka illerde yediğim bütün pilavlar mideme dokunmuş ama buradaki bulgur pilavı hariç" dedi.

Mardin MYO Müdürü Yavuz Dınç da yaptığı konuşmada bulgurun bilimsel açıdan ispatlanan faydalarına dikkat çekti. Bulgur pilavı şenliğini kendi okullarında yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Dinç, "Bulgur bölgemizin, Mardinimizin milli yemeğidir. Bu yemeğe sahip çıkalım" çağrısı yaptı.

Konuşmalardan sonra Mardin Buğday Üreticileri Derneği'nin sponsorluğunda bulgur pilavı dağıtımı yapıldı. Etli bulgurla birlikte davetlilere organik domates ve biber ile Mardin üretimi olan ayran dağıtımı yapıldı. Şenliğe katılan davetliler bulgur diyarı olan Mardin'de ilk defa düzenlenen böyle bir etkinliğe katılmaktan dolayı mutlu olduklarını belirtti. - MARDİN