MARDİN Haber Girişi : 03 Haziran 2017 10:57

Mardin’de Şam tatlısı

Mardin’de Şam tatlısı
Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşın 6'ncı yılı geride kalırken, Türkiye’ye sığınan insanlar memleket hasretiyle hayatlarını idame ettirmeye çalışıyorlar.
Suriyeli Fadıl, iç savaş yüzünden bırakmak zorunda kaldığı işini Mardin’de devam ettirerek Ramazan'a özel Şam tatlılarını yapıyor.

Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşın 6'ncı yılı geride kalırken, Türkiye’ye sığınan insanlar memleket hasretiyle hayatlarını idame ettirmeye çalışıyorlar.

Suriye’nin Deyr-i Zor kentinden Mardin’e yerleşen Fadıl Azavi, Artuklu ilçesi Birinci Caddesi’nde tatlıcı dükkanı açarak ailesinin geçimini sağlıyor. Ülkesinde de tatlıcılık yapan Fadıl, çeşit çeşit Şam tatlıları yaparak Mardinlilerin beğenisine sunuyor.

Müşterilerin ilk başta Suriyeliler olduğunu fakat zamanla Mardinlilerin de tatlılarını almaya başladığını belirten Fadıl, fıstıklı, cevizli, peynirli başta olmak üzere çok çeşitli tatlılar yaparak iftar saatinde satışa sunduğunu söyledi.

Fadıl, "Ülkemizde yaşanan savaştan dolayı evimizi, işimizi, her şeyimizi bırakıp Türkiye’ye geldik. Burada da geçinmek için bir şeyler yapmam gerekiyordu ve mesleğime burada devam ettirmeye karar verdim. Küçük bir dükkan kiralayarak tatlılarımızı yapmaya çalıştık. Elhamdülillah işlerimiz çok iyi, en azından geçimizi yapabiliyoruz. Şam’a özgü tatlılar yapıyorum. Şu anda ise Ramazan’a özel tatlılar yapıyorum, Ramazan’dan sonra farklı tatlılar yapacağım. Çeşitlerimiz var, fıstıklı, cevizli, peynirli tatlılarımız var. İlk başlarda sadece Suriyeliler tatlılarımızı aldı, fakat zamanla Mardinlilerin de tatlılarını almaya başladı ve çok sevdiler." diye konuştu.

Mardin’de yabancılık çekmediğini ve çok sevdiğini ifade eden Fadıl, "Mardin’de hayat ucuz ve güzeldir. İnsanları da gerçekten çok iyidir. Sağ olsun herkes bize yardımcı olmaya çalışıyor. İnanın Suriye ile Türkiye arasında bir fark göremedim." dedi.

İç savaşın kendisi gibi milyonlarca insanı yerinden yurdundan ettiğini hatırlatan Fadıl, bu savaşın bir an önce bitmesini temenni ettiğini söyledi./ilkha