MARDİN Haber Girişi : 18 Ağustos 2018 12:21

Mardin esnafı: eski bayramları dört gözle arıyoruz

Mardin esnafı: eski bayramları dört gözle arıyoruz
Kurban Bayramı’na 3 gün kalmasına rağmen umduğunu bulamayan Mardin esnafı, eski bayramları dört gözle aradıklarını söylediler.
Kurban Bayramı’na 3 gün kalmasına rağmen umduğunu bulamayan Mardin esnafı, eski bayramları dört gözle aradıklarını söylediler.
Kurban Bayramı'na 3 gün kala Mardin esnafı iş yapamamaktan vatandaş da fiyatların yüksek olmasından şikâyetçi. Kentin nüfus bakımından en kalabalık ilçesi olan Kızıltepe’de eski Kasaplar Çarşısı ile Kapalı Çarşı dışında diğer yerler adeta sessizliğe bürünmüş durumda.

Esnaf, eskiden bayrama bir ay kala çarşının dolup taştığını ve gece geç saatlere kadar kaldıklarını, şimdi ise bayrama 3 gün kalmasına rağmen çarşı merkezinin neredeyse boş olduğunu ve müşteri olmadığı için akşam saatlerinde dükkânlarını kapattıklarını söylediler.

Geçen bayramlara göre satışlarının düşük olduğunu belirten esnaf Ferhat Taşin, buna da şükrettiklerini söyledi. Taşin, “Eski bayramları dört gözle arıyoruz. Eskiden bayrama 15-20 gün kala hareketlilik başlıyordu ama şuan da bayrama 3 gün kaldı, görüldüğü gibi fazla bir müşteri potansiyeli yok. Genel olarak piyasa da bir durgunluk var. Eski bayramlarda 3 gün kaldı mı buralar dolup taşardı ama şuan da gördüğünüz gibi öyle bir potansiyel yok.” dedi

“Satışlarımız çok düşük”

Esnaf Hamza Akın ise “Rahatlıkla söyleyebilirim ki; geçen bayramlara göre satışlar nispeten düşüktür. Eskiden bayrama 10-15 gün kala işler yoğunlaşıyordu şimdi son 2-3 gün iş yapıyoruz.” dedi.

“Bu bayramda umduğumuzu bulmadık”

Bayrama birkaç gün kalmasına rağmen Piyasanın durgun olduğundan yakınan esnaf Şeyhmus Özcan, “İş yok, esnaf artık ödemelerini çıkaramıyor. Umudumuzu bayram alışverişine bağlamıştık ama dükkânlar görüldüğü gibi bomboş. Bu bayramda şimdiye kadar umduğumuzu bulmadık. Geçen bayramlara nazaran işler durmuş. Eskiden bayrama bir ay kala gece 12.00’ye kadar açık kalıyorduk şuan da ise akşam namazından sonra kapatıyoruz. Bayrama 3 gün kaldı daha doğru dürüst gelen olmadı.” diyerek yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

“Fiyatlar çok yüksek”

Bayram alışverişine çıktıklarını dile getiren vatandaşlardan Hakan Tokay da, 2 çocuğuna bayramlık elbise aldıklarını, bir tanesine ise daha baktıklarını ifade ederek, fiyatların pahalı olduğuna dikkat çekti.

Her bayram olduğu gibi bu bayramda da alışverişe çıktıklarını söyleyen Necmeddin Uğurlu, “Bayramlar bizim bir geleneğimiz olduğu için alışverişe çıktık. Bayram şekeri aldık, Çocuklara elbise, ayakkabı aldık ama fiyatlar bu sene fazla. Dolar yükseldiğinden dolayı millet perişan olmuş. Örneğin geçen bayramda bir çocuğumu 100 TL’ye giydiriyorsam şimdi 200 TL’ye ancak giydirebilirim.” diye konuştu.

“Amerika’nın pisliğine göre fiyatlar yine normaldir”

Vatandaşlardan Hadi Ekinci, Amerikan’ın yaptığı pisliklere göre fiyatların yine de iyi olduğunu söyledi.

Eşi Mekkiye Ekinci ise şeker, elbise ve diğer bayram ihtiyaçlarını almak için alışverişe çıktıklarını hatırlatarak, “Fiyatlar ucuz da olsa pahalı da olsa kâfirlere inat alacağız ve bayramımızı kutlayacağız. Bayram biz Müslümanların olduğu için onlara karşı eskiden daha çok bayrama ehemmiyet vermeliyiz.” dedi.

“Fırsatçılar karaborsacılık yapıyor”

Doların yükselmesiyle bazı esnafların bunu fırsata dönüştürerek karaborsacılık yaptığına dikkat çeken Murat Erel, şunları söyledi: “Çay, şeker ve diğer ürünlerin hepsi yükselmiş doları bahane ediyorlar. Allah için bir gün indirime girmiş demiyorlar. Bu memlekette her şey başını almış gidiyor. Çünkü her şey pahalı olmuş. 10 yıl önce geriye gittiğimizde çoluk çocuklarla bayram alışverişine çıktığımızda zevk alıyorduk. Buda Amerika’nın Trump’ın pisliğinden kaynaklıyor. Onlar doları yükseltiyor millette bunu bahane edip karaborsacılık yapıyor.” /ilkha