GÜNDEM Haber Girişi : 23 Kasım 2018 18:20

Mevlid-i Nebi Programında 4 ilçe müftüsünden konferans

Mevlid-i Nebi Programında 4 ilçe müftüsünden konferans
Mevlid-i Nebi haftası etkinlikleri kapsamında Nusaybin Müftülüğü tarafından düzenlenen "Peygamber ve Gençlik" konulu konferansta 4 ilçe müftüsü konuşma yaptı.
Mevlid-i Nebi haftası etkinlikleri kapsamında Nusaybin Müftülüğü tarafından düzenlenen "Peygamber ve Gençlik" konulu konferansta 4 ilçe müftüsü konuşma yaptı.
Mitanni Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa Kızıltepe Müftüsü Mahsum Taşçı, Mazıdağı Müftüsü Alaattin Alğan, Midyat Müftüsü Mehmet Şafi Bilik ve ev sahibi olarak Nusaybin Müftüsü Usama Anlağan konuşmacı olarak katıldı.
Konferans öncesi AGD ve MGV Mardin il başkanı Şükrü Yavuz, Kırk hadis sergisi açarken Nusaybin Müftülüğü de 40 hadis kraterleri dağıttı.
Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlatan Programın açılış konuşmasını yapan Nusaybin Müftüsü Usame Anlağan, Mevlid-i Nebi haftasına gösterilen ilgiden dolayı Nusaybinlilere teşekkür etti.
Programda konuşan Kızıltepe Müftüsü Mahsum Taşçı Peygamber Efendimizin hayatını çocuklarımıza ezberletmemiz gerektiğini vurguladı.
Taşçı: "Hz. Sa'd b. Ebi Vakkas (ra) diyor ki: "Allah Rasûlü (sav)'nün siretini çocuklarımıza, tıpkı Kur'an'dan bir süre öğretir gibi peygamberimizin hayatını, mazisini, savaşlardaki kahramanlıklarını, hayatının her safhasını çocuklarımıza öğretir, ezberletirdik" buyurmuştu. Biz de bu vesile ile resulullahın hayatını kısa bir şekilde hatırlayalım, Peygamber efendimizin hayatının her safhasını biz de çocuklarımıza anlatalım" dedi.

ALĞAN: "KİŞİ SEÇTİĞİ DİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEK ZORUNDADIR"
Daha sonra konuşan Mazıdağı Müftüsü Alaattin Alğan, din seçiminde zorlamam olmaması gerektiğini söyledi. "Dinimizi belirledikten sonra dilediğimiz gibi yaşama lüksüne sahip değiliz, dinimize göre yaşamak mecburiyetindeyiz" diyen konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Dinde zorlama yoktur. Bir insana zorlama yapamazsınız. Peygamber efendimiz Mekke’den Medine’ye hicret ettiğinde orada bulunan Yahudileri ehli kitabı zorla Müslüman olmaları için asla mecbur kılmamıştır. Dileyen dileği dine inanabilir. Peki dinimizi seçtikten sonra yani biz dinimizi belirledik sonra dilediğimiz gibi yaşama lüksüne sahip değiliz. Dinimize göre yaşamak mecburiyetindeyiz. "

- BİLİK: SOSYAL MEDYA TOPLUMDAKİ MAHREMİYET BİLİNCİNİ YOK ETTİ"
Konferansta konuşan Midyat Müftüsü Mehmet Şafi Bilik sosyal medya tehlikeleri üzerinde açıklamalarda bulundu.
Toplumda mahrem sayılan, bir kişinin görmesinden çekindiğimiz şeyleri sosyal medya üzerinden binler ile paylaştığımızı hatırlatan Müftü Bilik: "Mahremiyet alanını din, kültür, bilgimiz belirler. Bu mahremiyet alanına kimin mutare olmasına ancak insan kendisi karar verir. Mesela evimizde bulunduğumuz süreç içinde ayağımızı uzatır, pijamamızı giyeriz, rahat otururuz. Ama üçüncü bir kişinin bulunduğumuz ortama mutale olmasını istemeyiz. Çünkü mahremiyetimizdir. Şimdi sosyal medyada geldiğimiz durum evde bir yemek yapılıyor, çekiliyor sonra sosyal medyada paylaşılıyor. Bu hareket şuna benzer, evde yaptığımız bir yemeği sokakta herhangi birisine ‘ya gel şu yemeğe baksana’ diye biliyor muyuz? Maalesef sosyal medyada paylaşımlarımıza dikkat etmeden paylaşımlarda bulunuyoruz" şeklinde konuştu.
Program sonrası misafirlere gül takdimi yapıldı.