YAZILAR Haber Girişi : 19 Şubat 2019 11:27

Nasıl Beslenmeliyiz?

Nasıl Beslenmeliyiz?
Stj. Diyetisyen Sümeyye Şen, Nasıl beslenmemiz gerektiği, beslenmede suyun faydaları ve doğru beslenmeye ilişkin nereden başlamamız gerektiğini kaleme aldı.

Doğru Beslenmeye Su ile Başlayalım
Haydı gelin birlikte iki üç dakikalığına birazcık düşünelim! Su hayatımızın neresinde? Nerelerde kullanırız?  Hemen aklınızdan geçirdiniz değil mi? Ellerimizi yıkarken, evimizi temizlerken, yemek yaparken....olmak üzere gündelik hayatta birçok yerde suya ihtiyaç duyarız. Peki ya vücudumuz! Vücudumuz nerelerde suya ihtiyaç duyar? Hiç düşündünüz mü? Ağzımız, midemiz, bağırsaklarımız, böbreğimiz, kalbimiz, kanımız…kısacası tüm organlarımız ve hücrelerimiz suya ihtiyaç duyar. 
Peki Su Ne İşe Yarar
Metabolizmanın düzenli olarak çalışabilmesi için ortamda yeteri kadar su bulunmazsa çalışmasında aksaklıklar yaşanır. Şöyle düşünelim metabolizmada yaşanan aksaklıklar engellenirse metabolizmamız daha iyi çalışır ve hızlanmaya başlar. Bu da vücudumuzda belli bir dengenin oluşmasını sağlar. Bunun yanı sıra birçok göreve sahip olan su vücudumuzun ısı dengesinin düzenlenmesini, vücutta oluşan atıkların vücudumuzdan uzaklaştırılmasını sağlar. Bedenimize aldığımız besinlerin sindirilmesini, emilmesini, hücrelerde kullanılmasını sağlamakta görev alır. Bir nevi düzenleyici olan su, aynı zamanda hormonların taşınmasında görev alır. Yeteri kadar su tüketilir ise hormonal nedenlerden dolayı oluşacak problemler/ sorunlar azaltılmış olur. İşte bu kadar önemli olan suyu neden yeteri kadar tüketmiyoruz ki! 
Bugünlerde sık sık karşımıza çıkan fırtına, sel, taşkınlık, susuzluk gibi haberler hayatımızda gündem konusu haline gelmiş durumda. Tıpkı doğada olduğu gibi vücudumuzda da su dengesi sağlanamazsa afetlere neden olabilir. İşte bu yüzden günlük yeteri kadar su tüketmemiz gerekmektedir. 
İnsanlar eski çağlarda suya ulaşabilmek için kuyular açar sonra da bin bir zorlukla kuyudan su çekerlerdi. Bunları düşününce suya ne kadar da kolay ulaştığımızı bir kez daha görüyoruz. İşte neredeyse her yerde bulabildiğimiz suyu, israf etmeden sağlığımız için yeteri kadar tüketmemiz gerekmektedir. 
Sonuç Olarak
Sağlığın bizim için çok önemli olduğunu düşünürsek yapmamız gerekenler çok basit. Haydı sizinle sağlığımız için küçük bir adım atıp hedefimizi belirleyelim: Bir hafta boyunca her gün en az 1,5-2 litre yani 8-10 su bardağı su içelim/içmeye başlayalım. Başlarda zorlayıcı gelebilir, arada unutabiliriz fakat vazgeçmeden istikrarlı bir şekilde ilerleyelim. Devamında ise alışkanlık haline getirelim. Sağlıklı, huzurlu, mutlu günler dilerim.
                                                             Stj. Dyt. Sümeyye ŞEN


Stj. Diyetisyen Sümeyye Şen

Kısa Bir Özgeçmiş:
1998’ de Nusaybin’de doğdu.

Gazipaşa İlköğretim Okulunda ilk ve orta öğrenimini tamamladı. Nusaybin Gazi Anadolu Lisesini bitirdi.

Öğrenimini Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde devam ettirmekte olup halen İstanbul Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde staj yapmaktadır.