GÜNDEM Haber Girişi : 09 Şubat 2019 16:37

Nusaybin'de 'Başörtüsü' Paneli

Nusaybin'de 'Başörtüsü' Paneli
Eğitime Destek Platformu tarafından Nusaybin'de 'Türkiye'de Başörtüsünün Tarihsel Serüveni' konulu panel düzenlendi.

Eğitime Destek Platformu tarafından Nusaybin'de 'Türkiye'de Başörtüsünün Tarihsel Serüveni' konulu panel düzenlendi.
Halk Eğitimi Merkezinde düzenlenen Panel, Nusaybin Kütüphane Müdürü ve Belediye Sosyal İşler Müdür Vekili Nurettin Şimşek'in açılış konuşmasıyla başladı.
İmam Hatip Liselerinde okuyan kız öğrencilere yönelik yapılan panelde konuşan Şimşek, tesettürün kelime anlamı ve İslam'daki karşılığı hakkında bilgi verdi.


Tesettürün sözlüklerdeki kelime anlamının örtmek, kapanmak olduğunu kaydeden Şimşek, İslam terminolojisine bakıldığında ise başınızı, vücut azalarınız örtmek olduğunu ve bir hayli derinlikli bir konu olduğunu ifade etti.
Tesettürün, başörtüsünün popüler kültürde çok farklı algılanan bir konu olduğunu belirten Şimşek:
"Sadece başını örtmekten ibaret midir yoksa gerçekten İslam büyüklerinin anlattığı gibi midir? Ama o kadar önemli, öncelikli bir konudur ki sizlerin de araştırma yapması gereken bir konudur. Tesettürü faz olarak görürseniz okursunuz, aydınlanırsınız ona göre tesettüre bürünürsünüz. Ama popüler kültürdeki deyimiyle farz değil de tarz olarak görürseniz o tesettür tesettür değildir, boynunuza geçirmiş bir atkı bir şal gibi olur. Tesettürün hassasiyetini, derinliğini, dini açıdan önemini, ehemmiyetini, Kerim kitabımızdaki karşılığını, Peygamber efendimizin hayatındaki anlam derinliğini bilirseniz o zaman gerçek anlamda tesettürü anlamış ve kavramış olursunuz" dedi.

-"EN ÖNEMLİSİ EDEP TESETTÜRÜDÜR"
Günümüzde tesettürün çok farklı algılandığını dile getiren Şimşek: "Sadece kafasına bone geçirip üstüne bir eşarbı geçirmeyi tesettür olarak algılıyoruz. Hepimiz böyleyiz toplum olarak böyleyiz bu iç açıcı bir durum değildir. Tesettür çok geniş bir konu sadece başını örmek değildir. Bir bayan için aslında ne büyük tesettür en önemli en özellikli değinmemiz gereken konu edep tesettürüdür. Benim okuduğum İslam, anladığım İslam anlamaya gayret ettiğim İslam bunu anlatıyor. Edeptir, hayadır, ar'dır. İnsanın ilk önce kişiliğini, şahsiyetini muhafaza etmesi lazım. Ama İslam’ı tanımazsa İslam’ı okumazsa o konuda aydın değilse, aydınlanmazsa nasıl bir tesettüre kalbini ısınırabilirki. Eğer biz buna muvaffak olamazsak başımız örtmenin hiç bir anlamı olmadığını düşünüyorum" şeklide konuştu.


-"BAŞÖRTÜSÜ SORUNU ÇARŞAFLI KADINLARA MANTO DAĞITMAKLA BAŞLADI"
 'Türkiye'de Başörtüsünün Tarihsel Serüveni' panelinin ikinci bölümünde ise Mardin Artuklu Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Deniz Işıker Bedir konuştu.
Türkiye'de başörtüsü sorunun tarihi hakkında öğrencilere bilgi veren Bedir, herkes için tesettürün anlamının farklı olduğunu söyledi.


Başörtüsünün 1950'lerde başlayan bir süreci olduğun kaydeden Bedir: "İlk etapta çarşaflılara manto dağıtmayla başladı. Siyah çarşafın kaldırılması için başlayan süreçle 28 Şubat sürecine kadar uzandı. Ancak 1960, 1970 bu kadar yaygın şekilde bayanlar okula gitmediği için sorun bu kadar yaygın değildi. Ama 1980'lere geldiğimizde bunun çok yaygın şekilde uygulandığını görüyoruz. Türbanı çok yaygın kullanıyoruz ama bu Fransızlardan dilimize geçen bone tarzı kullanım demektir. Ben bu kavramı çok kullanmaya tercih etmiyorum. Tesettürlü veya başörtülü demeyi tercih ediyorum. 1990'larda başörtüsüne yönelik girişimler hızlanıyor ve sonrasında 28 Şubat süreci başlıyor. 28 Şubat'ta okuldan atılan, okuldan ayrılan, ikna odaları ve akla gelmeyecek bir sürü yöntemle başörtüsü sorunuyla karşılaştık" dedi.


Başörtüsü hakkında kendisi ve ailesinin yaşadığı zorlukları da dile getiren Bedir, panelin sonunda 28 Şubat'ta yaşananları anlatan video izletti.
Panelin sonunda Nusaybin Belediyesi tarafından öğrencilere başörtüsü hediye edildi.