GÜNDEM Haber Girişi : 21 Mart 2019 17:49

Nusaybin’de Nevroz Bayramı kutlandı

Nusaybin’de Nevroz Bayramı kutlandı
21 Mart Nevroz Bayramı nedeniyle Nusaybin Cegerxwin Parkı yanında kutlama yapıldı.
Nusaybin’de Nevroz Bayramı kutlandı

21 Mart Nevroz Bayramı nedeniyle Nusaybin Cegerxwin Parkı yanında kutlama yapıldı.
Kutlama sabah saat 10.00 itibariyle başladı. Cegerxwin Parkı yanındaki alanda geniş güvenlik önlemleri alan polis ekipleri alanın girişinde oluşturduğu arama noktalarıyla alana girenleri tek tek aradı. Kutlamanın yapıldığı alanın etrafını bariyerle kapatan polis çevrede bulunan birçok yüksek binanın üzerine de güvenlik görevlisi konuşlandırdı.
NERGİZ, "HER ATTIĞINIZ OY AYNI ZAMANDA YAŞAMIN, BARIŞIN VE KARDEŞLİĞİN TOHUMU OLACAKTIR"
Nevrozun açılış selamlaması DBP İlçe eş başkanları Celal Ata ve Zeynep Alğan tarafından yapıldı. Daha sonra Nusaybin Belediye eş başkan adayları Av. Semire Nergiz ve Ferhat Kut birer konuşma yaptı.
Alanda bulunanları selamlayarak konuşmasına başlayan Nergiz, “Özgürlüğün ve Barışın sıcaklığı, Kadının ve yaşamın rengiyle sizleri selamlıyorum. Umuyoruz ki bu sıcaklığınız 31 Mart'ın başarısına, demokrasinin ve barışın müjdesine dönüşecek. Yakın zamanda bir seçim yaşayacağız.  Newrozun coşkusuyla sandığa gitmemiz gerekir. Her attığımız oy aynı zamanda yaşamın, barışın ve kardeşliğin bir tohumu olacaktır. Bugün Türkiye'de seçim var. Ama gündemde seçim hariç her şey var her şey konuşuluyor. Türkiye'nin gündeminde seçim yok sadece Kürtler var. Kürtler gitsin mi kalsın mı tartışması yapılıyor. Biz de diyoruz ki dün buradaydık bugün buradayız yarın da burada olacağız. Bilmediğiniz bir şey var. Biz bu topraklara sevdalıyız. Bugün bir tecrit var. Tecrit izolasyondur. Ulusal ve uluslararası hakların gaspıdır. Umudumuz biran önce bu tecridin kaldırılması ve açlık grevlerinin son bulmasıdır” dedi.


Eş başkan adayı Ferhat Kut da, “Newroz bin yıllardır bu topraklarda kutlanıyor ve kutlanmaya devam edecektir. Bu topraklarda doğan ve burada yaşayan Kürtler binlerce yıldır buradadır ve kalmaya devam edecektir. Newroz Kürt halkı için önemi çok büyüktür. Zulme karşı, hakları ellerinden alınanlara ve ezilenlere karşıdır.” Şeklinde konuştu.
Kutlama katılan HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar ise yaptığı konuşmasında 1992 yılında Nusaybin’de yapılan ve 16 kişinin hayatını kaybettiği Nevroz kutlamasına değindi.
“Nusaybin her zaman bizimdir ve bizim kalacaktır” diyen Dündar konuşmasını şöyle sürdürdü, “Nusaybin Kürdistan'ın kalbidir. Nusaybin Kürtlerin yüreğidir. O yüzden AKP  ve MHP iktidarı yönlerini Nusaybin gibi kentlere çevirmişler. Mart ayı Kürtlerin ayıdır, kadınların ve gençlerin ayıdır. 8 Mart'ta başladık 31 Mart'a kadar saat saat gün gün alanlarda olacağız ve başaracağız. O yüzden bu yıl ki Newrozumuzun sloganı Mutlaka Kazanacağızdır. Leyla Güven'in talepleri hepimizin talepleridir. Biz bu taleplere sahip çıkıyoruz. Her sessizliğimiz bir gencin ölümüdür. Her çıkardığımız ses bir kurtuluşa vesiledir.”
AHMET TÜRK, "BEN 75 YAŞINI AŞTIM. EĞER DEVLETİN BU KAYYUM POLİTİKASI OLMASAYDI BELKİ BİR KÖŞEYE ÇEKİLİRDİM"
Kutlamaya katılan HDP Mardin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Türk, Nevrozun özgürce yaşamanın günü olduğunu söyledi.
Yaşam mücadelesinin kendileri için hiçbir zaman kolay olmadığını belirten Türk şöyle konuştu,
“Ama sizlerle beraber direnişiniz ve özgürlük sevdanızla bütün bunları aşacağımıza inanıyoruz. Yine önümüzde 31 Mart yerel seçimler var. Bu seçimlerde başarılı olmak zorundayız. Hukukumuza, hakkımıza, kimliğimize, geleceğimize sahip çıkmak zorundayız. Sizler her zaman bu değerlere sahip çıktınız. 
Tüm Türkiye’ye sesleniyorum, demokratik siyaseti güçlü hale getirmek için bizim mücadelemiz üzerinde çok kötü çirkin siyaset yapanları da görüyoruz. Biz bu ülkede halkların kardeşliğini savunuyoruz. Türkün, Kürdün, Arabın, Süryaninin, Ezidinin haklarını savunuyoruz. Kürtler, Türk halkına, Arap halkına, Süryani halkında düşman değil. Ama halkları bölerek, ırkçı, milliyetçi politikalarla halkları karşı karşıya getirmek isteyen bir anlayışla karşı karşıyayız.
Ben 75 yaşını aşmış bir kardeşiniz ve ağabeyinizim. Eğer devletin bu kayyum bu zulüm politikası olmasaydı belki bir köşeye çekilirdim. Ama sizin iradenize halkımızın iradesine ipotek koydular. Bunun için bugün de meydandayız yoksa bir köşeye çekilme zamanım gelmişti. Ama bırakamazdım. Bu kayyum politikasına karşı sizlerle beraber yine bu meydanlarda birlikte özgürlüğü, demokrasiyi haykırmak için bir aradayız.
31 Mart seçimi çok kolay bir seçim olmayacak. Bugün bir yerel seçimi referandum havasına çeviren bir anlayışla karşı karşıyayız. Oysaki Türkiye’nin bu kadar kamplaşmasına gerek yoktu. Sonuçta belediyeler bir hizmet yeridir.  Ama öyle bir noktaya getirdiler ki aslında burada da Cumhurbaşkanına teşekkür etmek istiyorum. Bize yaptığı düşmanlıktan dolayı bizi bir araya getirdi.”
Konuşmalardan sonra konser verildi. Kutlama, saat 15.00 itibariyle sona erdi.