KÜLTÜR & SANAT Haber Girişi : 21 Aralık 2018 14:47

Nusaybin Okulunun bazı kanunları

Nusaybin Okulunun bazı kanunları
Nusaybin Okulu olarak bilinen Mor Yakup Kilisesinde okuyan öğrencilerin uyması gereken kurallar:
Nusaybin Okulu olarak bilinen Mor Yakup Kilisesinde okuyan öğrencilerin uyması gereken kurallar:

Kanun 1: Okul rektörünün ve tüm yardımcı üyelerinin kararıyla okul müdürlüğüne layık bir aday seçilecektir. Bu konuda hiç kimsenin hizipçilik yapma hakkı yoktur. Gerçeğe karşı direnenlerin cezalandırılmaları, okuldan atılmaları ve şehirden çıkartılmaları ön görülmektedir

Kanun 2:Okul Müdürlüğüne seçilen kişilerin öğrenciler arasında ikiyüzlü davranması ve okulu, yönetim kuruluna danışarak en iyi şekilde yönetmesi gerekir. Suç işleyenlerin ise okul rektörünün ve yardımcı üyelerinin haberi olmadan cezalandırılmamaları gerekir. Okul Müdürünün vereceği herhangi bir ceza veya affedeceği bir suç, okul komitesine danışarak uygulanabilir.

Kanun 5: Öğrencilerin, okulun açık olduğu sürece herhangi bir yerde çalışmalarına veya bir zanaatla uğraşmalarına müsaade edilemez. Okulun kapanışından sonra, yani ağustos ayında Ekim ayını sonuna kadar Nusaybin dışına çıkıp istedikleri alış verişi yapabilirler okul personeli de, Nusaybin şehrinin içinde olmak şartıyla, bu üç ay zarfında meslek hayatlarına yaraşır zanaatlarla uğraşabilir.

Kanun 6: Müdürün, okulun paralarını iki veya üç tanık hazır olmadan harcamaması gerekir.

Kanun 7: Okula yeni katılan öğrencilerin kayıtları, müdürün ve müdür yardımcıların haberi olmadan gerçekleştirilemez. Kayıtları yapıldıktan sonra okulun kanunlarına en iyi şekilde saygılı olmaları, riayet etmeleri ve onları uygulamaları içinde özel olarak eğitileceklerdir.

Kanun 8: Öğrencilerin, acil durumlar dışında, eğitime ve öğretime ara vermeleri yasaktır.

Kanun 9: Öğrenciler akşam duasından sonra kendi odalarına gideceklerdir. Tanyeli ağarırken, herkes kalkıp (kilisedeki) yerini alacaktır. Kimse kilisedeki yerini akşamdan yerini tutamaz; ilk sıra daima kâhin rahiplerine verilecektir.

Kanun 10: Her öğrencinin kendisine ait bir odası olduğundan, herkesin kendi odasında yatması gerekir. Tek kişilik odalarda iki öğrencinin yatması yasaktır.

Kanun 21: Suç işleyen herhangi bir öğrenci rektör ve komite tarafından üç kez ikaz edilecektir. Eğer yine aynı suçu tekrarlarsa ceza ya çarptırılacaktır. Cezasını kabul etmeyip, okul dışındaki herhangi bir kişiye arabuluculuk yapma teklifinde bulunursa, suçu ufak olsa bile affedilmemesi gerekir. Ayrıca okuldan atılması ve şehirden çıkarılması gerekir.