TÜRKİYE Haber Girişi : 09 Mart 2015 10:03

Ortadoğu’ya barışı getirecek Said Nursi’nin fikirleridir

Ortadoğu’ya barışı getirecek Said Nursi’nin fikirleridir
HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan "Ben de Said Nursi gibi düşünüyorum" dedi.
Altan Tan çözüm süreci ile ilgili Bugün'de Hüseyin Keleş'e verdiği röportajda "çözüm sürecini kurtaracak olan da Ortadoğu’ya tekrar barışı getirecek olan da Said Nursi’nin fikirleridir" dedi. Said Nursi'nin ırkçılık, nasyonolizm tabir edilen menfi milliyetçiliğe karşı çıktığını, bunun yerine İslam birliğine taraftar olduğunu belirten Tan, "Çözüm Said Nursi fikrindedir" dedi.

Altan Tan ile yapılan röportajın ilgili kısmı şöyle:

*2010 yılında şöyle bir ifadeniz olmuştu: 'Çözüm sürecinde hakem Said Nursi olsun.' Bunu biraz açar mısınız?

Said Nursi ne bizim anladığımız anlamda ulusalcı bir Kürt milliyetçisidir ne de Türk İslamcılar gibi bir Türk milliyetçisidir. Peki kimdir Said Nursi? Said Nursi fikri milliyeti ikiye ayrılır. Onun karşı çıktığı ırkçılık, nasyonalizm diyebileceğimiz menfi olarak sınıflandırdığı milliyetçiliktir. Doğru bulduğu ise hamiyet-i milliyedir. Yani insanların kendi milletini sevmesi, koruması ve iyiliğini istemesi Said Nursi'ye göre meşrudur. Onun kafasında bir İslam birliği vardır. İttihatçılar Türkiye'den kaçtıktan sonra kurulan hükümetle Osmanlı içerisinde özerklikle ilgili görüşmelere katıldı. Bunların hepsini Türk-İslamcılar yıllarca gizledi. Ben de Said Nursi gibi düşünüyorum. Ulus devlet düşünmüyorum. Ortadoğu’daki bütün halkların birlikte yaşayabilecekleri bir eyalet sistemini savunuyorum. Kürtler de bu eyaletlerden biridir.

Süreci, Said Nursi fikri kurtarır

*O zaman bu sürece bir Said Nursi fikri mi gerekir?

Tabii. Bu süreci kurtaracak olan da, Ortadoğu’ya tekrar barışı getirecek olan da Said Nursi’nin fikirleridir. Çünkü Said Nursi sadece Müslümanlar arasında bir ittifak değil, Ermeniler’in de katliamına karşı çıkmıştır. Ermeniler’i, Süryanileri, Hıristiyanlar’ı da bu ittifakın içinde görmüştür. Müslüman ve gayrimüslimlerin birlikte yaşayacakları bir sistem tek çözüm yoludur. Said Nursi’nin risalelerde Ermeniler’le ilgili de görüşleri vardır. Birinci dünya savaşında iki bine yakın Ermeni’nin hayatını kurtarmıştır. Çözüm Said Nursi fikrindedir.