MARDİN Haber Girişi : 22 Eylül 2016 13:32

“Siyasetçi ve aydınlarımız Kürtçe’ye önem vermelidir”

“Siyasetçi ve aydınlarımız Kürtçe’ye önem vermelidir”
Diyarbakır Dicle Üniversitesinde (DÜ) iki gün sürecek ICOKS-Uluslararası Kürt Dili Araştırmaları Konferansının ilki gerçekleştirildi.
Diyarbakır Dicle Üniversitesinde (DÜ) iki gün sürecek ICOKS-Uluslararası Kürt Dili Araştırmaları Konferansının ilki gerçekleştirildi.

Üniversitenin konferans salonunda düzenlenen ve DÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (DÜBAP) koordinatörlüğü tarafından desteklenen konferansa Türkiye, Irak ile Avrupa ülkelerinden bir çok akademisyen ve yazar katıldı.

Kürtçe çalışmalara fayda sağlanması amacıyla gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını Araştırmacı-Yazar Zeynelabidin Zınar yaptı.

Allah’ın, yarattığı her dil ve kültürü ‘ayet’ olarak nitelendirdiğine dikkat çeken Zınar, Türkiye’de Kürtlerin çoğunun, ana dilini konuşmamasında yakındı.

Kürtlerin, dillerini bilmelerinin önemli olduğunu ifade eden Zınar, “Kürtlerin, dillerini bilmeleri gerekiyor. Kuzey Kürdistan’da Kürtlerin yüzde 80-90’ı Türkçe dilini konuşuyor. Dil, her milletin ruhudur. Bir psikoloğa ruhun anlamını sorduğumda ‘Kanın durmasıdır. Kan durunca insan ölmüş olur.’ dedi. Kan hareket halinde olursa insanın canlı olduğu anlaşılır. Milletler de dillerini konuştuğu sürece dilleri canlıdır. O dili konuşmazlarsa dilleri ölmüştür.” dedi.

Gençlere örnek olmaları amacıyla Kürt siyasetçi ve aydınların, dillerine önem vermeleri gerektiğini vurgulayan Zınar, “Bugün çocuklarımızın Türkçe konuştuğunu görüyorum, Türkçeleri de tam değil. Kendi dilleriyle konuşmuyorlar. Siyasetçilerimiz, aydınlarımız, yaşlılarımız Kürtçe’yi önemsemezlerse gençler onları örnek almaz. Aydınlarımız dil ve edebiyata önem verseler güzel gelişmeler olacağı umudundayım. Dillerin kaybolması büyük bir zarardır.” şeklinde konuştu.

Konferans, katılımcıların görüş ve önerilerinin alınmasıyla devam etti.