GÜNDEM Haber Girişi : 25 Ekim 2018 13:31

TARSİM'den Nusaybin Ziraat Odasının iddialarına yanıt

TARSİM'den Nusaybin Ziraat Odasının iddialarına yanıt
TARSİM, Nusaybin Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Doğru'nun, ilçedeki çiftçinin kuru alanlarda % 100 zarar yaptığı ve gereken ödemenin yapılmadığı iddialarına cevap verdi.
TARSİM, Nusaybin Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Doğru'nun, ilçedeki çiftçinin kuru alanlarda % 100 zarar yaptığı ve gereken ödemenin yapılmadığı iddialarına cevap verdi. Doğru, söz konusu iddialarını yineleyerek TARSİM'e tepki gösterdi.

Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. (TARSİM), Nusaybin Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Doğru'nun, geçtiğimiz ay yaptığı ve "Sigorta şirketi kuraklıktan zarar gören çiftçiyi mağdur etti" başlığıyla çıkan haber üzerine bir açıklama yaparak iddiaların doğruyu yansıtmadığını savundu. TARSİM'in açıklamasına tepki gösteren Doğru ise iddialarını yineleyerek duruma tepki gösterdi.

TARSİM tarafından yapılan açıklamada, Kuraklık Verim Sigortasının, köy veya parsel bazlı olmayıp ilçe bazlı uygulandığı belirtilerek, ilerleyen yıllarda parsel veya köy bazında Kuraklık Sigortasına geçilebilmesi için ilk etapta ilçe bazlı uygulanmaya başlandığı ifade edildi.

Açıklamada, "Bu sigorta branşında, kuru tarım alanlarında yetiştirilen ürünün ilçe düzeyinde gerçekleşen ortalama veriminin, ilçenin belirlenmiş olan eşik verim değerinin altında kalması halinde, söz konusu ilçede sigorta yaptıran tüm sigortalı üreticilere tazminat hakkı doğmakta, ilçenin gerçekleşen verim ortalamasının ilçenin eşik verim değerine eşit veya üzerinde olması durumunda ise ilçedeki sigortalı üreticilere ödeme yapılmamaktadır." denildi.

Açıklamada, 2018 yılında Mardin'in Nusaybin İlçesinde ilçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası (IBKVS) kapsamında yapılan ürün gözlem ve verim tespit çalışmalarında şu sonuçların elde edildiği belirtildi:

"Mardin ili Nusaybin ilçesinde kurak alanlarda yetiştirilen Buğday ürününde 2018 yılı için ilan edilen ortalama verim değeri 320 kg/dekar, eşik verim değeri ise 224 kg/dekar olarak belirlenmiştir. Gözlemler ve verim tespitleri sonucunda ise Nusaybin ilçesinde dekar başına 221 kg/dekar verim tespit edilmiştir. İlgili mevzuat gereği hasara konu olan 3 kg/dekar için sigortalı üreticilere poliçelerinde belirtilen üretim alanı büyüklüğüne göre eylül ayında tazminat ödemeleri yapılmıştır.

İlçede kurak alanlarda yetiştirilen Arpa ürünü için 2018 yılında ilan edilen ortalama verim değeri 330 kg/dekardır. Buna bağlı olarak ilçenin eşik verim değeri ise 231 kg/dekar olarak belirlenmiştir. Arpa ürününde 2018 yılı için gerçekleşen ortalama verim 218 kg/dekar olarak tespit edilmiştir. Hasara konu olan 13 kg/dekar için sigortalı üreticilere poliçelerinde belirtilen üretim alanı büyüklüğüne göre eylül ayı içerisinde tazminat ödemeleri tamamlanmıştır.

İlçede 2018 yılında 855 adet IBKVS poliçesi üretilmiş olup, sigortalı üreticilere toplam 105 bin 706 TL hasar ödemesi yapılmıştır."

Açıklamanın devamında, "Bununla birlikte Sistem'de yer alan ve Devlet Destekli Tarım Sigortası poliçesi düzenlemeye yetkili sigorta şirketlerinin acenteleri, düzenledikleri sigorta poliçelerinin bir nüshasını üreticiye teslim etmekte, poliçede yer alan teminatlar ve sigorta koşulları konusunda bilgilendirmelerde bulunmaktadır. Poliçelerdeki yazıların büyüklüğü de mevzuata uygun ve okunabilecek boyuttadır. Bu bilgiler ışığında, çiftçinin mağdur edildiği, kandırıldığı ve dolandırıldığı kesinlikle doğru değildir. Ayrıca 2018 yılında meydana gelen afetlerle ilgili T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilgili birimlerinden talep edilen bilgi doğrultusunda, Mardin ilinin Nusaybin İlçesinde yüzde 100 hasar olduğuna ilişkin bir veri yer almadığını, Bakanlık'a bu konu ile ilgili Mardin ilinden herhangi bir bildirim yapılmadığını da bildirmek isteriz." ifadelerine yer verildi.

- Nusaybin Ziraat Odası TARSİM'in açıklamalarına tepki gösterdi
TARSİM'in bu savunmasının ardından İLKHA'ya konuşan Nusaybin Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Doğru, söz konusu açıklamadan önce arazilerde inceleme yaptıklarını ve tuttukları raporları ilgili bakanlıklara sunduklarını, bu raporlarda yaşanan kuraklığın yüzde 100 olduğunu belirtiklerini aktardı.

- "Çiftçi 12 bin poliçe ödemiş TARSİM zarara karşılık bin 200 TL ödemiş"
Doğru, "Yaşanan kuraklık ve sigorta şirketi hakkında açıklamamızı yaptık. Hakkında açıklama yapmış olduğunuz sigorta şirketi TARSİM, bize sigorta şirketi olarak yaşanan kuraklığı ilçe bazlı olarak aldıklarını söylüyorlar. Biz burumu anlamıyoruz. Kuraklık nerde yaşanır?  Susuz arazilerde yaşanan bir durumdur; sulu arazilerde yaşanmaz. İlçede bin dekara yakın sulu arazi var. Kuyularla beraber 120 bin dekar etmektedir. Nusaybin'in doğusunda 25 km kadar sulama kanalı geçmektedir ve çiftçilerimiz bu kanaldan tarlalarını sulamaktadır. Şirket, Nusaybin’deki bütün  sulu, susuz arazilerin  toplamını alıp son 5 yılın ortalamasını alıyor. Diyelim ki dekar başına 300 kilogram verim çıkıyor. Masrafları falan düşürdüklerinde bu 220 kilograma denk geliyor. 'Bu kalan 220 kilogramdan da sulu araziler bu kadar satmış, sizin kaybınız 3 kilogramdır' diyorlar. Bu durum saçmalıktır. Örneğin benim kardeşimin tarlasında kuyu var. O, arazisini sulayabiliyor ama benimkinde kuyu yok. O yüzden sulama yapamıyorum ve benim zararım yüzde 100'dür. Beni niye onunla kıyaslıyor ki? Çiftçi 12 bin TL poliçe parasını ödemiş. Bu para yangın veya diğer doğal afetleri kapsamıyor; sadece kuraklık için ödenen paradır.  Şirket (TARSİM) ise bin 200 TL para yatırmış çiftçinin hesabına. Zararı 3 kilogram üzerinden hesaplıyorlar. Halbuki hasat için hiçbir şekilde biçerdöver tarlanın içine girmemiştir. Bu durum ilçe tarımın raporlarında belirtilmiştir." diye konuştu.

- "Kendi kafalarına göre raporlar tutmuşlar"
TARSİM'in, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünün raporlarını da kabul etmediğini söyleyen Doğru, "Diyorlar ki   'bizim eksperlerimiz var.'  Halbuki eksperleri sahaya dahi inmemiştir. Kendi kafalarına göre raporlar tutmuşlar. Bu nedenle çiftçiler büyük haksızlığa uğramıştır, büyük zarar görmüşlerdir. Yetkilerden bir an önce bu haksızlığın giderilmesini ve soruna bir çözüm bulmalarını talep ediyoruz." diye konuştu. /ilkha