MARDİN Haber Girişi : 04 Temmuz 2012 08:59

Türkiyenin ilk ekolojik binası Mardinde yapılacak

Türkiyenin ilk ekolojik binası Mardinde yapılacak
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Mardin, Siirt, Batman ve Şırnakın kalkınması için kurulan Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Türkiyenin ilk ekolojik kurum binasını Mardinde yapacak.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak’ın kalkınması için kurulan Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Türkiye’nin ilk ekolojik kurum binasını Mardin’de yapacak.

DİKA Genel Sekreteri Tabip Gülbay’ın  verdiği bilgilere göre ajansın uzun süreden beri üzerinde çalıştığı projenin tamamlanma aşamasında olduğunu belirterek bu projenin Türkiye’de bir ilk olacağını söyledi.

KENDİ ENERJİSİNİ KENDİSİ ÜRETECEK

Gülbay, projelerinin sürdürülebilir mimarlığın yanında çevreci bir kimliği ile Türkiye’de ilk kurum binası olacağı bilgisini verdi.

Yapının, çevreci bir kimliğe sahip olacağını dikkat çeken Gülbay, “Uzun süreden beri üzerinden çalıştığımız kurum binamız için sürdürülebilir mimarlık çerçevesinde, hem işletme maliyelerini düşürecek tasarımlar yapılmış olup hem de yapının değerine de katkı sağlayacak ensturmanlar düşündük. Ofis blokların dış cephelerinde double fassade sistemi kullanılacaktır. Double fassade, sistemi sayesinde Ofislerin havalandırmalarında taze ve doğal havadan maksimum fayda sağlanacaktır. Bahsi geçen zone, yaz, bahar, kış ile gece-gündüz senaryolarına göre farklı çalışacak ve bu sayede %50 enerji tasarruf sağlanacak ve yapıdaki toplam enerji tasarrufu %65‘leri bulacaktır ki, böyle bir yapı için çok önemli bir pozitif değerdir. Dünyada da buna benzer sürdürülebilir mimarlık örneklerine nadiren rastlamakla birlikte Türkiye’de ilk olacaktır. Çatılarda ve peyzajda yerel bitkiler kullanılması düşünülmüş olup, ofis çatısında kristalize fotovoltaik güneş pilleri, merdivenevi üzerinde de sıcak su üreten güneş kolektörleri düşünülmüştür, böylece enerjisinin bir kısmını da bina kendi kendine üretebilecektir.”dedi.


YÜZDE YÜZ ÇEVRE DOSTU OLACAK


Binada kullanılacak Photovoltaik güneş pilleri sayesinde yapının bir kısım enerjisini kendi kendine kullanmasının sağlanacağını ifade eden Gülbay, bina ile ilgili ayrıca şu bilgileri verdi:

 “Yerel malzemeler, doğal havalandırmadan azami, faydalanma, ısı geri kazanımlı klima santralleri ve bisiklet park yerleri sayesinde Karbondioksit salınımını minumum düzeyde tutacak çalışmalar yapılmıştır. Yağmur ve Atık suların arıtılarak bir depoda toplanması ve bahçe sulaması ve rezervuar sularında kullanılması öngörülmüş ve yeri projede ayrılmıştır. Aydınlatma elemanları için, gün ışığına duyarlı bir otomasyon sistemi düşünülmüş olup, çevre aydınlatmalarının tamamı güneş enerjilidir.”

LEED NEDİR?

DİKA ana hizmet binası ile hedeflerinin LEED Gold sertifikası almak olduğunu dikkat çeken Gülbay, İngilizce’de Enerji ve Çevredostu tasarımında lider kuruluş olarak bilinen LEED Gold hakkında ise, “LEED Gold Sertifikası, yüksek dereceden sürdürülebilir bir bina anlamını taşımaktadır. Bu sertifika ABD`deki Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından geliştirilen bir dizi kriterler listesidir. 1998’den beri verilmekte olan LEED sertifikası için bugün 15.000’den fazla proje kayıtlı bulunmaktadır ve ülkemizde de hızla tanınmaya başlamıştır.”bilgisini verdi.

8 MİLYON TL’YE MAL OLACAK


Ağustos ayı sonlarında bitecek proje ve 8 milyon TL’ye mal olması beklenen kurum binası için ise Eylül ayında ihaleye çıkılacak. Bir yıl gibi kısa sürede bitirilmesi beklenen bina hakkında bilgi veren Genel Sekreter Tabip Gülbay, tasarlanan yapının toplam inşaat alanının 6 bin 165 metrekareden oluştuğunu bildirdi. Mardin iletişim