GÜNDEM Haber Girişi : 09 Mayıs 2015 15:28

Tutuklanan 8 aylık hamile kadının çocukları okul boykotunda

Tutuklanan 8 aylık hamile kadının çocukları okul boykotunda
Nusaybin'de iki gün önce eşi ile birlikte tutuklanan 8 aylık hamile olan Güneş Susan'ın arkasında evde yalnız kalan çocukları okullarını boykot ederek, evin kapısı önünde annelerinin kendilerine kavuşmasını bekliyor.
Bilal Güldem - Mardin DİHA
Nusaybin'de iki gün önce eşi ile birlikte tutuklanan 8 aylık hamile olan Güneş Susan'ın arkasında evde yalnız kalan çocukları okullarını boykot ederek, evin kapısı önünde annelerinin kendilerine kavuşmasını bekliyor.
Aile avukatı Zuhat Bilen Güneş Susan'ın özel durumu olmasına rağmen tutuklanması insanı ve vicdanı olmayan bir durum olduğunu belirterek, "Tutuklanan kadın olmakla birlikte, bizce karnındaki bebekte bir anlamda tutuklanmış durumdadır" dedi.
Nusaybin'de eşi ile birlikte tutuklanan 8 aylık hamile olan Güneş Susan, "Örgüte üye olmak" ve "Örgüte eleman kazandırmak" iddiasıyla 23 Nisan'da eşi ve dört kişi ile birlikte sevk edildiği Nusaybin Sulh Ceza Hakimliği'nce serbest bırakıldı. Savcılığın yaptığı itirazın ardından Mardin Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla Güneş ve Kamuran Susan ile Mehmet Ali Gökçe, Mardin Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.
Güneş Susan'ın desteğiyle bakımı yapılan fiziksel engelli 27 yaşındaki Abdurrezak Susan, üç çocuk ve üvey anneleri komşularının desteğiyle yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Anne ve babaları tutuklanan Fethullah (9), Ruken (12) ve M. Latif (15) ise, okullarını boykot ederek evlerinin kapısında anne ve babalarını bekliyor.
Annesinin yolunu gözleyen M. Latif, "Annemin örgüte eleman kazandırmak ve üyesi olmak doğru değildir. Hiç kimseyi evimize getirmemişiz. Evimize gelenler babamın arkadaşlarıdır. Devlet, delili olmayan her hukuksuzluğu da yapabilir. Bu evde 10 gerilla yakalamışız da diyebilir. Hiçbir delilleri olmamasına rağmen, annem ve babamı tutukladılar. Bir an önce annemi ve babamı serbest bıraksınlar. Bize bakacak kimse yoktur" diyerek tepki gösterdi.
Anne ve babasının bir an önce serbest bırakılmasını isteyen 12 yaşındaki Rûken de, "Biz perişan olmuşuz. Annem ve babam utanılacak bir şey yapmamışlar. Annem ve babamla bütün tutsakların özgürlüğünü istiyoruz. Bize bakacak kimse yoktur. Üvey ninemiz var o da sağlık problemleri nedeniyle Adana'ya gidip tedavi görüyor" dedi.
Susan ailesinin tutuklanmasına tepki gösteren TUHAD-DER Nusaybin Temsilcisi Mehmet Emin Alkan ise, başlatılan çözüm sürecinde bütün tutsakların tahliyelerini beklerken, tutuklamalara her geçen gün yenilerinin eklendiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Çürük ve boş olan bir sebeple tutuklandılar. Ellerinde hiçbir delil olmamasına rağmen, tutuklama kararı verilmiş. Bu kabul edilecek bir durum değildir. Buna karşı neyse bütün tepkilerimizi göstereceğiz. Bu kanunluğu asla kabul etmeyeceğiz. Arkadaşlarımızın serbest bırakılması için gereken mücadeleyi yürüteceğiz. Eğer kanundan ve hukuktan yanalar ise arkadaşlarımızı derhal serbest bırakırlar."
8 aylık hamile Susan'ın tutuklanmasına tepki gösteren HDP PM üyesi ve KJA aktivisti Xecê Şen de, tutuklamanın hukuksuz olduğunu ifade ederen, "Bu tutuklama özellikle yaşamın her alanında irade ve mücadeleye sahip olan kadına karşı olan bir provokasyon girişimidir" ifadelerini kullandı. Hamile olan ve doğum yapmak üzere olan bir kadının hukuki bir gerekçe olmaksızın tutuklanmasının ne ahlaki ne de vicdani olduğunu dile getiren Şen, "Talebimiz Güneş'in bir an önce özgür kalmasıdır" diye belirtti.

"BİZZAT KARNINDAKİ BEBEK TE TUTUKLANMIŞ DURUMDA"
Aile avukatı Zuhat Bilen ise, Nusaybin Adliye'sinden SEGBİS sistemi ile Mardin Sulha Ceza Hâkimliği'ne ifade veren Susan'ın durumunu hakimliğe açıkladıklarını ancak bu durumun göz önünde bulundurulmadığının altını çizerek, şunları söyledi:
"Güneş'in 8 aylık hamile durumu çok açıkken, bu şekilde hamile bir kadının tutuklanması hukuku ve yasaları bir kenara bırakalım en azından insan vicdanına aykırı bir durum oluşturuyor. Böyle bir durumda olan kadının günün 24 saati doğum uzmanı bir ekibin kontrolünde olması gerekiyor. Bu kontrol cezaevinde hiçbir şekilde sağlanmayacağını düşünüyoruz. İnsanlar çok basit olan sağlık sorunları ile çok zor baş ediyorlar. Asında burada tutuklanan kadın olmakla birlikte, bizce karnındaki bebek de bir anlamda tutuklanmış durumdadır. Sağlık durumundan endişe ediyoruz. Biz vicdanları kanıttan gerçekten hiçbir vicdan ve kritere sığmayacak bu kararın en yakın zamanda düzeltilmesini adli mercilerden beliyoruz."
Bilen, Susan'ın tutuklanmasına itiraz ettiklerini ve gelecek cevabı beklediklerini aktardı.