MARDİN Haber Girişi : 12 Nisan 2018 08:19

Usulsüz toplu ilanlar yapılmaktadır

Usulsüz toplu ilanlar yapılmaktadır
Dargeçit’te 11/2017 tarihinde yapılan Kültür Merkezi binasının yapım ihalesinin şeffaflık ilkesinin ihlal edildiği ihaleden habersiz olan esnafın ihalenin iptal edilmesini talep edilmişse de bir netice alınamamıştır.
Kamu kurumu kanunu gereğince ilçede yapılan ve eşik değerin 14.430. TL.’nin üstündeki bütün açık ihale usulü ile yapılacak ihalelerin yerel gazetede yayınlanması hususunda kanun mevcuttur. Buna rağmen ihalelerin şeffaflık ilkesine aykırı olarak 21 f maddesinden yapılması açıkçası 21 kere fesattan başka bir şey olamaz. Oysaki 21 f maddesinin acil durumlarda ve olağanüstü durumlarda başvurulan bir ihale olduğunu bütün ihale hazırlayanlar bilir. Fakat işine geldiği gibi ihale yapmak isteyenler için bin bir hilenin olduğunu ve bazı kurumlar tarafından yapılan bu tür ihalelerin her türlü istismarlara ve usulsüzlüğe açık olduğunu herkes duymuştur.

Dargeçit Haber Gazetesi tarafından yapılan küçük bir araştırma dâhilinde bugüne kadar birçok ihalenin OHAL sürecini bahane ederek doğrudan temin esasına dayalı olarak yapıldığı ve hiç kimsenin bu konuda soruşturma açılmadığı ortaya koymuştur.

Biz DARGEÇİT HABER GAZETESİ olarak bütün adli mercileri göreve davet ediyor ve bu haksızlığın derhal ortadan kaldırılması gerektiğine inanıyoruz.

KURUMLAR MERKEZİ SİSTEME GÖRE TOPLU İHALE YAPMAKTADIR

Dargeçit’te OHAL bahanesiyle yapılan usulsüz ihaleler yetmiyormuş gibi bazı kamu kurumlarında görev yapan memurlar ilçenin merkeze bağlı olmasını fırsat bilip İlçemize ait ilanların çoğu Mardin Büyük Şehir olması münasebetiyle merkezi sisteme bağlı olarak Mardin merkezde yaptıklarını görmekteyiz. Bu memurlar İlçedeki gazetenin durumunu göz önünde bulundurmadan bütün ilanları toplu bir şekilde ilanlar yapılıp sadece Mardin’de yayın yapan gazetelerde yayınlamaktadır. Oysaki merkezi sistemde yapılan ilanların ilçeyle ilgili hangi ilan olursa olsun İlçede bulunan YEREL GAZETEDE de yayınlanması gerekmektedir. Ancak üç beş kuruş fazladan vermeyelim düşüncesinden hareketle kurumlarda görev yapan memurlar bunu toplu bir şekilde yapmaktadır. Yaklaşık 4 aydır neredeyse yok denecek kadar az ilan alan Gazetemiz toplu yapılan ilanların ve OHAL durumunu fırsat bilip bunu kendi lehine çeviren bazı kurum memurları yüzünden maddi zorluklar içerisine girmektedir.

2017 yılından bu yana neredeyse Dargeçit’le ilgili bir sürü ilan olup Mardin merkezde yayınladığını ve Dargeçit’teki vatandaşların, esnafların bundan habersiz olduğuna şahit olduk. Merkezde yayınlanan hiçbir ihale Dargeçit esnafı ve tüccarı yaralanmamaktadır. Yararlanmak isteyen esnaf ve tüccarlar Mardin merkeze gitmek zorunda kalmaktadır. Toplu bir şekilde yapılan ilanlar hem Dargeçit halkının hem de gazetemizin hakkını gasp etmiş oluyor.

Kimi yoksul ve yetim çocuklarımız çöplüklerde ekmek arar iken kimi memurlarımız ise devletin kendisine verdiği yetkiyi, koltuğu, şerefi, maaşı ve geleceği beğenmez üç kuruş para daha nasıl çırpacağım diye başkalarının haklarına ve dolayısıyla devletin kendisine verdiği yetkiyi kötü amaçla kullanarak aldığı bütün maaşını haram kılar.

Şimdi eminim ki böyle bir haberi yazdık diye birileri bizi potansiyel düşman gibi görmeye başlar. Oysaki biz düşmanlık yapmayız. Ne kimseyi tanırız nede kimseye husumetimiz var. Biz halkın müşterek sesi, kulağı, gözü olamaya niyetlenmiş ve bu uğurda adım atmış insanlar olarak daima haklının yanında olmaya özen göstereceğiz. Eğer vatandaş gelip bana şikâyetini dile getiriyorsa ve bende bunu görmezden geliyorsam o zaman halkın müşterek sesi olma vasfımı tamamen yitirmiş olacağım. Diyeceğim ve dileğim şu ki kimse suç işlemesin ve bizi de haber yapmak zorunda bırakmasın. Dargeçit’te ihaleye fesat karıştırmanın ve toplu ilanların ötesinde de yapılacak işler ve görevler var…

Sekiz yıldır DARGEÇİT HABER GAZETESİ olarak ilçenin hassasiyetlerini hep göz önünde bulundurarak ve kuruluş amacımızda burada halka hizmet etmek ve halkın sesini dünyaya duyurmaktır. Biz bunda kararlıyız ve hiçbir olumsuzluk bize geri adım arttıramaz, ama gelgelim devletin bize hak olarak verdiği bizim yaşam kaynağımız ve tek gelirimiz olan ihale ilanlarımızın birileri tarafından da kısıtlanmasına seyirci kalamayız! Bizim ilanları kısan her kim ve hangi kurumsa aynı zamanda ihalelerden faydalanmak isteyen Dargeçit esnaf ve tüccarlarının da hakkını gasp etmiş oluyor demektir. İşte haksızlık böyledir, tıpkı bir zincirin halkların gibi bir halkası koptuğu zaman o zincirin tümü işlevsiz kalıyor. O nedenle de devleti temsil eden devletin memuru olan aynı zamanda bizden maaşlarını alan efendiler oturdukları yerin değerini bilsinler! İnsanların çöplerde ekmek aradığı bir dünyada üç kuruş para kazanayım diye ne kendilerine ne de başkalarına haksızlık yapmasınlar… / Kaynak: Dargeçit Gazetesi