EĞİTİM Haber Girişi : 26 Haziran 2018 08:19

YKS'ye Ramak kala...

YKS'ye Ramak kala...
Nusaybin Anadolu Lisesi Matematik Öğretmeni/Nusaybin TÜGVA Eğitim Koordinatörü Sayın Abdulselam Aydın'dan öğrencilere Önemli altın öğütler.
Nusaybin Anadolu Lisesi Matematik Öğretmeni/Nusaybin TÜGVA Eğitim Koordinatörü Sayın Abdulselam Aydın'dan öğrencilere Önemli altın öğütler.
Değerli öğrencilerimiz ve Saygı değer Velilerimiz. Bu yıl sınav sisteminin değişmesiyle 
YKS1 (TYT), YKS2 (AYT) ve YKS3 (YDT) sınavları önümüzdeki hafta sonu yapılacaktır. Naçizane tavsiyem değişikliğe pozitif yaklaşmanız olacaktır.Nitekim eski sistemde Mart ayındaki YGS’den sonra öğrencilerimizin yarısından fazlası yarışa erken veda ediyordu. Ancak yeni sistemde bunun önüne geçilmiş oldu. Bazı konular sadeleştirilip soru sayısı azaltıldı. Birde LYS yerine gelen YKS2 (AYT) sınavında zaman kıtlığı problemi giderilmiş oldu. Peki nelere dikkat edilmeli...
1) Bu saatten sonra konuların yetiştirilmesi yerine eldekilerin pekiştirilmesi, pratik yapılması daha uygun olur. Uyku ve yeme düzenini kurmalısınız.
2)Her gün sabah saat 10:00’da Kurşun kalemle mutlaka bir deneme sınavı çözülmeli,yapılan denemenin analizi yapılarak hatalar ve eksikler giderilmelidir.
3)Bedenimizi ve beynimizi yoracak gereksiz aktivitelerden ve stresten uzak durulmalı.
4) Negatif arkadaş,akraba,komşu hatta ebeveynlerle tartışmaktan kaçınılmalı, pozitif insanları dinlemeli, moral depolamalısınız.
5) Sınav giriş belgelerini  önceden hazırlamalısınız. Bir de sınav yerinizi önceden gidip görmeye çalışınız. İzin alabilirseniz Sınıfınızdaki sıraya oturup basit bir test çözmek sınavda aşinalık kazandıracaktır.
6) Sınav akşamına gelince stresinizi azaltacak bir kitap bulup okumanızı öneririm. Akşam mümkün olduğunca televizyon ve cep telefonundan uzak duralım. Sınav akşamı gelen moral telefonlarını bile açmayı doğru bulmuyorum. Olumsuz bir kelime bile sizi negatif etkileyebilir.
Rutin bir akşam geçirin. Uykunuz doğal olarak gelecektir.
7) Sınav sabahı ise 1 saat öncesinden okulunuzda olabilecek bir zamanlama yapınız. Güzel bir söz vardır.”Dün için pişmanlık duymaktan gelecek için kaygılanmaktan bugünü yaşayamadım” diye tam da siz öğrencileri anlatıyor. Sabah kalkıp sınav öncesi pişmanlıklarını düşünmek veya sınav sonrası olacaklarla kaygılanmak yersizdir.Dünkü pişmanlık yada gelecekteki kaygıyı unutup o güne odaklanmaya bakın. 
8) Sınav başlangıcında oluşan geçici kaygının temelinde Bilgisizlik yada BEYİN KIRAMPI dediğimiz olay olabilir. Sınavın hemen öncesinde basit bir beyin egzersizi iyi gelecektir. Örneğin onar onar yüze çıkıp geri inmek gibi.
Beyin krampını muhtemelen dışarda yaşayacağınızdan sınavda antremanını tamamlamış top isteyen futbolcular gibi özgüvenli olursunuz.
9) Ve Nihayet Sınav anı...
Kitapçıktaki bilgilerinizi mutlaka kontrol edip her zamanki deneme stratejisi ile başlayın. Mutlaka turlama tekniği ile bütün sorulara göz atın.Bu soruyu nasılda görmedim çok basitmiş dediğinizde nafile artık. Eliminasyon yöntemi ile çeldirici şıkları eleyin. Soru köklerini iyi okuyup sonra çözüme geçin. Ne sürekli gözünüz saatte olsun. Nede bir soruya saplanıp kalın. 
Varsayalım ki Boks maçındasın karşında 120 kiloluk bir rakip var. Asla bir yumrukta yere düşmez. Seri yumruklarla 80-90-100 derken zafere ulaşabilirsiniz. Refleksi güçlü olan kazanır Sınavda ara sıra gözlerinizi kapatıp on saniye kadar derin nefes alıp vererek nefes egzersizi yapın. Baltasını bileğen oduncu gibi hızlanırsın. Asla rakiplerim ne yapmış diye sağı solu inceleme! Dikkatin dağılmasın.Daima önündeki kitapçığa kilitlen. İnşallah emeğinin semeresini alacağın sınav olacaktır.
11)Değerli Velilerimiz...
-Bu sınav bizim yavrularımızdan daha kıymetli değildir. Büyük emek ve maddi manevi fedakarlıkta bulundunuz. Kolay değil, ancak Çocuklarımızın yüküde epey ağır. Her biri kördüğüm olmuş durumda. Biz öğretmenler bir yandan siz veliler bir yandan sıkıp duruyoruz.
Halbuki onları anlayıp empatiyle gevşeterek bu kör düğümü beraber çözebiliriz. Onlara sarılıp nedenli değerli olduklarını hissettirin. Yoksa Öğretmen Rolüne bürünmüş Anne babayı Çocuk neylesin.

Son olarak...

Yıl boyu özveriyle çalışıp büyük emek harcayan bütün öğrencilerimize başarılar diliyorum. 
Hz. Ali’nin duasıyla sizleri Allah’a emanet ediyorum.
“Rabbim gönlünüzdekileri Hakkınızda Hayırlı kılsın.  Hakkınızda Hayırlı kıldığınıda Gönlünüze tatlı eylesin...”