GÜNDEM Haber Girişi : 23 Ekim 2018 09:23

Yol ya da yeşil alana giren yapılar da İmar Barışından faydalanabilecek

Yol ya da yeşil alana giren yapılar da İmar Barışından faydalanabilecek
İmar Barışında yeni düzenleme yapıldı. Düzenlemeye göre, artık yola ya da yeşil alana tecavüzlü yapılar imar barışından faydalanabilecekler ve kat mülkiyeti alabilecekleri açıklandı.
İmar Barışında yeni düzenleme yapıldı. Düzenlemeye göre, artık yola ya da yeşil alana tecavüzlü yapılar imar barışından faydalanabilecekler ve kat mülkiyeti alabilecekleri açıklandı.
Haziran ayında uygulamaya konulan ve 31 Ekimde son bulacak olan İmar Barışı düzenlemesine son başvuru tarihine yaklaşıldı. Son yapılan düzenlemelerle ilgili bilgi talep ettiğimiz Mimar Cudi Yıldırım, İmar Barışı hakkında vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulundu.
Yıldırım, İmar Barışı ile ilgili tebliğin çıktığı ilk günden son günlere kadar belirsizliğini koruyan yola ya da yeşil alana tecavüzlü yapıların durumu 3194 sayılı İmar Kanununun Geçici 16. maddesine 12.10.2018 tarihi ile eklenen Ek Paragraf ile netlik kazandığını kaydetti.
Düzenlemenin: “(12.10.2018 tarih ve 27553936-120.18(020)-E.2857391 sayılı Makam Oluru ile Ek Paragraf) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 04.10.2018 tarih ve E.173013 sayılı yazılarına istinaden Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar hariç olmak üzere, gerek fiilen ve gerekse plan gereği yolda veya yeşil alanda kalan veya yola veya yeşil alana tecavüzlü olan yapılar için cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesisi işlemlerinin yapılabileceği, bu tür işlemlerde zemin tespit tutanağının düşünceler sütununa ve tapu kütüğünün beyanlar hanesine "3194 Sayılı Kanunun Geçici 16. Maddesi uyarınca düzenlenen yapı kayıt belgesine istinaden yapıldığı, yapının yola veya yeşil alana tecavüzlü olduğu ve yapının yıkılması veya tecavüzün giderilmesi halinde belirtmenin kaldırılacağı" şeklinde belirtme yapılarak tescil işlemi yapılabilecektir” şeklinde kabul edildiğini açıklayan Yıldırım: “Bu düzenlemede hazineye ait sosyal donatı için tahsisli alanlar haricinde kalan yapıların yola veya yeşil alana tecavüzü durumunda cins değişikliği ve kat mülkiyeti kurulabileceği net bir şekilde ifade edilmektedir. Yola ya da yeşil alana tecavüzlü olduğu için imar barışından faydalanmamış vatandaşların kalan süreyi iyi değerlendirmelerini umarım. 
Ayrıca Yapı kullanma iznine göre tek bağımsız bölüm olarak kullanılan; alışveriş kompleksi, hastane, otel, fabrika, imalathane ve benzeri yapılarda eklenti olması durumunda eklenti alanı 1000m²nin altında olsa bile başvurunun en az 1000m²  üzerinden yapılması gerektiği durumuna dikkat çekmek isterim. İmara aykırı her yapının her kendine özgü durumu vardır. Dolayısıyla başvurularını yapacak olan vatandaşların Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ALO181 bilgi hattını aramaktan çekinmemeleri gerektiğini hatırlatmak isterim” dedi.