EĞİTİM Haber Girişi : 18 Mayıs 2020 16:29

'Dünyanın en eski üniversitesinin bulunduğu Nusaybin'de YKS yapılmaması eğitime ve bilime terstir'

'Dünyanın en eski üniversitesinin bulunduğu Nusaybin'de YKS yapılmaması eğitime ve bilime terstir'
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim - Sen), ÖSYM'nin Nusaybin'de YKS yapmaması hakkında basın açıklaması yaptı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim - Sen), ÖSYM'nin Nusaybin'de YKS yapmaması hakkında basın açıklaması yaptı.

 

Eğitim Sen ilçe temsilcisi Yakup Taşçı tarafından yapılan açıklamada, "Dünyanın en eski üniversitesinin bulunduğu Nusaybin`de üniversiteye giriş sınavlarının(YKS) yapılmaması eğitime ve bilime terstir" denildi.

Taşçı'nın basın açıklaması şöyle,

"Aşağıdaki açıklamayı, yıllardır her Üniversite Sınavında (YKS) kilometrelerce uzakta ki şehirlere yola koyulan mağdur öğrenci ve velilerimizin, bu mağduriyetine son verilmesi istemiyle basına ve kamuoyuna saygıyla  duyuruyoruz;

Bilindiği üzere; üniversite sınavları ÖSYM tarafından her yıl Türkiye’nin bütün il merkezleri ve çoğu ilçesinde yapılmaktadır. Öyle ki  10-15 bin nüfuslu küçük ilçelerde dahi bu sınav yapılırken, ne yazık ki; 108 000  nüfuslu,  merkez, belde ve özel liseler dahil 17 lisesi bulunan  ve binlerce  öğrencisi olan ilçemizde yapılmamaktadır. Ülkedeki bütün akranları gibi bir yıl boyunca gece-gündüz demeden sınava hazırlık yapan gençlerimizi sınav stresi kadar, sınava girecekleri uzakta ki il ve ilçelere yapacakları yolculuk, kalacakları yer stresi sarmaktadır. İki gün ve iki oturum halinde (TYT-AYT) yapılan sınav yerlerini görmek için bir gün öncesinden ilçeden hareket etmeleri gerekmektedir. Sınav günü ulaşımda çıkabilecek aksilikleri yaşamamak için bir gün öncesinden yola çıkmaktadırlar.Öğrencilerimiz, velileriyle birlikte özel  veya toplu taşıma araçlarıyla sınav merkezlerine gitmekte ve en az iki gün orada kalmak zorundalar. Bu yolculuk, ulaşım, barınma ve yemek masrafları derken velilere ciddi anlamda maddi bir yük getirmektedir. Bunların tamamı bir yana öğrencilerin manevi açıdan yaşadıkları stres ve yorgunlukları bir yana. Corona Virus (Covid 19) pandemisinin yoğun olduğu, seyahat etme ve sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı bu hassas dönemde; sınav için yapılacak bu hareketliliğin ilçe ve ülkemiz sağlığı için çok ciddi olumsuzluklar yaratabileceğini göz ardı etmemek gerekir.Salgın nedeniyle en yakın akrabaların bile birbirlerine misafir olmadığı bu günlerde , otellerde kalmaktan başka çare bulunmamaktadır.Ayrıca toplu taşımada ki yolcu sayısına getirilen sınırlandırma ve yine otellerde  konaklayacak kişi sayısında ki sınırlamalar bu tabloyu daha da zorlaştıracaktır.
Bölgede MS 309 yılında Mor (Aziz)Yakup tarafından kurulan dünyanın en eski üniversitelerinden kabul edilen Nisibis Akademisinin burda kurulması hiç şüphesiz tarihi boyunca oluşan bu bilgi ve kültür birikiminin bir sonucudur. Dünyanın en eski üniversitesinin bulunduğu Nusaybin`de üniversiteye giriş sınavlarının yapılmaması içler acısı bir durumdur.

Kaldı ki, ilçemizde sınav için yeteri sayıda okul binası, sınavlarda görev alacak öğretmen ve sınav sorumluluğunu yürütecek fazlasıyla okul yöneticisi bulunmaktadır.

 “ En iyi sınav yeri, öğrenciye en yakın yerdir”, “eğitimde fırsat eşitliği ve eşit imkânların sağlanması”  ilkesinden hareketle taşımalı sınav son bulsun diyoruz; MEB ve ÖSYM başta olmak üzere yetkili kurumların 27-28 Haziran 2020 tarihlerinde ki YKS sınavının ilçemizde de yapılması yönünde ki talebimizi; basına ve kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz."