EĞİTİM Haber Girişi : 29 Aralık 2019 13:57

Nusaybin’de uyuşturucu ve madde bağımlılığı zararları paneli düzenlendi

Nusaybin’de uyuşturucu ve madde bağımlılığı zararları paneli düzenlendi
Nusaybin 15 Temmuz Şehitleri İmam Hatip Ortaokulu tarafından “Uyuşturucu Kullanımı ve Madde Bağımlılığı" zararlarını anlatan panel düzenlendi.

Nusaybin 15 Temmuz Şehitleri İmam Hatip Ortaokulu tarafından “Uyuşturucu Kullanımı ve Madde Bağımlılığı" zararlarını anlatan panel düzenlendi.

 

Halk Eğitimi Merkezinde düzenlenen panel, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Daha sonra okul müdürü Şahin Hatipoğlu yaptığı açılış konuşmasında, seçilen konu toplumu doğrudan ilgilendiren ve aynı zamanda ihtiyaç duyulan bir konu olduğunu,  toplumda anlaşılması ve gereğinin yapılması için elbette ki sadece panel ve seminerlerin yeterli olmadığını belirtti.  Hatipoğlu, panel ve seminerlerin toplumda farkındalık oluşturup gençleri bilinçlendirme çabası olduğunu söyledi.

-“Bağımlılıktan kurtulmanın yolu arkadaş ortamını değiştirmek, Salih arkadaş ve dostlar edinmektir”
 

 

Panele konuşmacı olarak katılan, İttihadul Ulema üyesi Molla Remzi Uçar, uyuşturucuya müptela olan kişilerin bu durumdan kurtulmanın en önemli şartının ortam değişikliği olduğunu söyledi. Ortam değişikliği yapılmadığı takdirde kurtulmanın mümkün olmadığını kaydeden Uçar, “Uyuşturucuyu bırakmanın yolları vardır. Buda önemli bir meseledir. Özellikle uyuşturucuya bağımlı olan insanların nasıl bırakması gerekir? İlk olarak yapması gereken şey ortağım değişikliğidir. Ortam değişikliği en önemli meseledir. Eğer ortamda bir değişiklik olmazsa o insan tekrar uyuşturucuya müptela olur. Uyuşturucuyu bırakmanın diğer yolu ise Salih arkadaşlar ve Salih dostlarımızın olması lazım ki bundan kurtulalım. İnsanı en fazla kötülüğe götüren arkadaştır ve insanı en büyük iyiliğe götüren şey de arkadaştır. O yüzden Salih ve iyilik ehli arkadaşlarımızın olması lazım” şeklinde konuştu.

 

-“Semavi tüm dinlerde içki ve uyuşturucu maddeleri haram kılınmıştır”
 

 

Semavi olan bütün dinlerde içki ve uyuşturucu olan bütün maddeler haram kıldığını hatta dinlerin bu maddelerle savaştığına dikkat çeken Uçar, "Bizim şeriatımızın 5 tane ana temel esası vardır. Dini, nesli, aklı, ırzı, malı korumak için gelmiştir. Bu uyuşturucu illeti dediğimiz şey bütün bunlara zarar vermektedir. Rabbimiz, ‘Ey iman edenler içkili halde iken namaza yaklaşmayın’ diye uyarıda bulunuyor. Bu içki ve uyuşturucu tarzı insan aklını aklından alan maddeler dine zarar veriyor. İnsan öyle bir hale gelir ki dini vecibelerini yerine getiremez. Toplum içinde buna şahit olmaktayız. Bu hastalığa müptela olan birçok insan dini vecibesini yerine getiremiyor. Uyuşturucu bağımlılarıyla iletişime geçip yaptıkları hatanın kendilerine söylenmesi ve kıyamet gününde, Allah'ın emanet olarak verdiği vücuda zarar verdikleri için hesabının sorulacağını hatırlatmak gerekir” ifadelerini kullandı.

-“Uyuşturucu bağımlılığında en büyük etkenlerden birisi de arkadaş çevresidir”
 

 

Seminere konuşmacı olarak katılan Dr. Aydın Gök, arkadaş çevresine dikkat etmeyen bir kişinin uyuşturucu illetine yakalanmasının daha kolay olduğunu belirtti.

 

Gök, "Herkes bağımlı olabilir ve bağımlılık insanın fiziki olarak hastalanması psikolojik olarak hastalanması ile kalmaz; öğrenci ise okulu, işçiyse işini, memursa memuriyeti bırakır ve git gide çevresinden uzaklaşmaya başlar. Uyuşturucu bağımlılığında en büyük etkenlerden birisi de arkadaş çevresidir. Bir bakıyorsunuz ahlaklı, çalışkan olan bir öğrenci çevresinden iyi arkadaşlarından uzaklaşmaya başlar. Yeni bir arkadaş çevresi edinir. İşte burada şüphelenilmesi gereken nokta burasıdır. Ya sigara, ya da alkol, ya da uyuşturucuya başlamıştır. Ya da arkadaş çevresi başından beri o yolun yolcusu ise onların teşviki ile başlar" dedi.
Uyuşturucu kullanan insanların daha fazla para temin edebilmek için hırsızlık gibi suçlara karıştığını, suç işlerken yakalanıp özgürlüğünü de kaybedebildiğine dikkat çeken Gök, vücuduna verdiği zarardan dolayı insanın sağlığını ve en sonunda da hayatını kaybettiğini belirtti.

 

-“Uyuşturucu, tüm dünyayı ilgilendiren bir meseledir”
 

 

Uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığının bütün dünyayı ilgilendiren bir mesele olduğunu belirten Dr. Gök, dünya genelinde 275 milyon bağımlısı bulunduğunu kaydetti.

Dr. Gök konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Hemen hemen her gün sosyal medya, gazeteler, televizyonlarda yürek yakan görüntülerle karşılaşıyoruz. Bu sadece bir ülkeyi, coğrafyayı, toplumu ilgilendiren bir mesele değildir. Bu bütün insanlığı ilgilendiren bir meseledir. 2018 yılında dünyada yapılan araştırmalara göre dünya üzerinde 31 milyon uyuşturucu bağımlısı bulunmaktadır. Dünya genelinde yapılan aynı uyuşturucu kullanımı raporunda ise 275 milyon olarak yer alıyor.”

 

Panel, soru ve cevap bölümüyle sona erdi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.