MARDİN Haber Girişi : 14 Kasım 2015 07:48

10. SineMardin Uluslararası Film Festivali başladı

10. SineMardin Uluslararası Film Festivali başladı
Bölgede devam eden şiddet olaylarından dolayı bu yıl iki kez ertelenen ve bugün startı verilen 10. SineMardin Uluslararası Film Festivali buruk başladı. “İnsan ve sinema” temasını konu alan festival, 20 Kasım’a kadar devam edecek.
Bölgede devam eden şiddet olaylarından dolayı bu yıl iki kez ertelenen ve bugün startı verilen 10. SineMardin Uluslararası Film Festivali buruk başladı. “İnsan ve sinema” temasını konu alan festival, 20 Kasım’a kadar devam edecek.
Bu yıl teması “İnsan ve sinema” olan ve 13-20 Kasım 2015 tarihleri aralığında gerçekleştirilecek olan 10. SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali SineMardin Gösterim Salonu fuayesinde verilen kokteyl ile açılışı yapıldı.
Açılışa sinema severlerin yanı sıra 10. SineMardin Film Festivali Başkanı Münevver Helün Fırat, Artuklu Belediye Eş Başkanı Sevinç Bozan, Yönetmen ve Oyuncu Selamo ile sanatseverler katıldı.
Festival öncesinde verilen kokteylin ardından açılış konuşması yapan Helün Fırat, bölgedeki çatışmalı durumdan kaynaklı bu yıl içerisinde 2 kez festivallerini ertelediklerini ve bugün buruk bir şekilde festivalin açılışını yaptıklarını dile getirdi. Fırat, bölge coğrafyasına odaklanan bir program çıkardıklarını dile getirerek, kısa sürede festivallerini hazır hale getirdiklerini ve festivallerinde ilk kez gösterime girecek filmlere de yer verdiklerini aktardı.
Festivalde konuşan Artuklu Belediye Eş Başkanı Sevinç Bozan ise, bölgede yaşanan çatışmalı sürece vurgu yaparak, bir şiddet sarmalının hakim olduğunu dile getirdi. Bozan, bölgemizde yaşanan yaraların ancak sanatla sarılabileceğine dikkat çekerek, “Sanat direniştir, sanat başkaldırıdır. Böyle günlerde sanata sahip çıkmalıyız” dedi.
Konuşmaların ardından festivalin açılışı yönetmenliğini Batin Ghobadi’nin yaptığı “Mardan” filminin gösterimi ile başladı. Yoğun katılımdan dolayı gösterimi çok sayıda kişi ayakta ve yerlere sıkışarak izlemek zorunda kaldı.
Toplam 35 filmin yer aldığı gösterim programı, ‘Mardan’ filminin gösterimiyle açıldı. Festivalin gösterim programında ‘Abluka’, ‘Güneş Tepedeyken’, ‘Masallar’ gibi filmlerin yanı sıra Reza Dormishian’ın ‘Asabi Değilim’ ve Amr Salama’nın ‘Dil Sürçmesi’ filmleri de Türkiye’de ilk kez sinemaseverlerle buluşacak. ‘Bizim İran’ temasıyla İran sinemasına özel bir yer ayıracak olan SineMardin, 20 Kasım’a kadar devam edecek.
Tüm gösterimlerin ücretsiz olduğu festivalde ayrıca film yapım ve analiz atölyeleri de sinema severlere açık olacak.

MARDİN FİLMİ
‘Mardan’ insanlık hakkında derin ve anlamlı bir film. Hayatı boyunca suçluluk duygusu taşıyan bir Kürt peşmergenin izini sürüyor. Irak Kürt bölgesinin yaban doğasında ve dağlarında kayıp bir adamı ararken travmatik bir çocukluk anısı ile yüzleşiyor. 'Mardan', Batin Ghobadi’nin ilk uzun metrajlı filmi olsa da Batin Ghobadi kendisini sinema dünyasında ispat etmiş bir yönetmen olarak göze çarpıyor. En son kısa filmi ‘Rüzgara Sor’ 2010’da Berlinale Film Festival’inde Crystal Bear ödülüne layık görüldü ve diğer film festivallerinden de ödüller aldı. Öteki kısa filmleri ‘Elbette Bugün’ (2002), ‘Hücre Hapsi Tutuklusu’ (2003) ve ‘Kırılmış Asker’ (2004) ile de birçok ödül kazandı.

Filmde ayrıca; geçtiğimiz günlerde Saraybosna Film Festivali'nde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazanan Kürt kökenli oyuncu Feyyaz Duman da yer aldı.