16 yaş ve üzeri araçlar için hurda ÖTV indirimi

Meclis'e sunulan tasarıya göre, 16 yaş ve üzeri araçların hurdaya ayrılması karşılığında, yeni araç alımında 10 bin liraya kadar ÖTV indirimi sağlanacak. Türkiye genelinde 6 milyona yakın 16 yaş üstü araç var. Tasarıya göre konut hesabında devlet katkısı da 15 bin liradan 20 bin liraya çıkarılıyor.

Meclis'e sunulan tasarıya göre ikinci el araçların trafikten çekilmesi ve yeni araç alımının teşviki amacıyla, 31/12/2019 tarihine kadar uygulanmak üzere; 16 yaş ve üzerindeki otomobil, panelvan, minibüs, otobüs, kamyonet ve kamyonların, ihracatı veya imha merkezlerine teslim edilmek suretiyle trafikten kaydı silinerek hurdaya ayrılması karşılığında araç sahiplerine, yurtiçinden yeni araç alımında 10 bin lirayı geçmemek kaydıyla ÖTV indirimi sağlanabilmesi imkânı getirilmektedir.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2017’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 22 milyon 218 bin 945 adede yükselirken, bu araçların 2 milyon 631 bin 723 adedi 16-20 yaş arasında, 5 milyon 40 bin 37 adedi ise 21 ve üzeri yaşlarda. Yani toplamda trafiğe kayıtlı 16 yaş üzeri 7 milyon 671 bin 760 adet araç var. Traktör ve motosikleti çıkardığımız zaman toplam ÖTV (Özel Tüketim Vergisi)  teşvikinden yararlanacak araç sayısı böylelikle  6 milyon adedi bulacak. 

Konut Desteğinden Nasıl Yararlanılır?

Tamamı kendisine ait bir konutu bulunmayan  vatandaşları bankalara Türk Lirası cinsinden konut hesabı açtırarak devlet desteğinden yararlanabiliyor.

Konut hesabı açtıran kişi açılış tarihinde hesaba 30 bin TL'ye kadar para yatırabilir.

Konut hesabı açtıran kişiler tercihlerine göre isterlerse ayda bir, isterlerse de üç ayda bir hesaba ödeme yapabiliyor. Söz konusu ödemelerini aylık olarak yapan kişiler ayda en az 250, en fazla 2.500 TL, üç aylık ödeme yapanlar için de en az 750, en fazla 7.500 TL yatırabiliyor.

Konut hesabına aylık ödeme yapmayı tercih eden bir kişinin bir yıl içerisinde üçten fazla kez, üç aylık ödeme yapmayı tercih eden kişinin ise bir yıl içerisinde birden fazla kez hesaba ödeme yapmaması halinde bu kişilere devlet katkısı ödenmiyor. Bu durumlarda açılan hesap, konut hesabı statüsünden çıkartılıyor.

Konut hesabı katılımcısı hesapta biriken parayı bir yıl içerisinde en fazla iki kez çekebiliyor.

Konut hesabına 36 ila 47 ay arasında para yatıranlar hesapta biriken paranın yüzde 15'ini 13 bin TL'yi geçmemek üzere, 48 ila 59 ay para yatıranlar hesapta biriken paranın yüzde 18'ini 14 bin TL'yi geçmemek üzere ve 60 ay ve üzerinde para yatıranlar ise hesaptaki paranın yüzde 20'sini 15 bin TL'yi geçmemek üzere destek olarak alabiliyor.

Günün Sözü :
"İnsanda Güzel Olan Yüzdür,
Yüzde Güzel Olan Gözdür,
Ama İnsanı İnsan Yapan,
Ağızdan Çıkan Sözdür."
(Mevlana)

 
Abdulbaki AKBAL
Denetçi-S.M. Mali Müşavir
[email protected]