2011, hisse senedi ve altın yılı olacak

Ekinciler yatırım Genel Müdürü Alp Tekince, başlıca büyük merkez bankalarının sürdürdüğü nicel genişleme politikaları bağlı dalgalanmalara sonucu artan likiditeye 2011 yılında hazır olunması gerektiğini söyledi. Tekince buna rağmen İstanbul Menkul Kıymetler Birliği’nin yatırım  araçları içinde bir numara olabileceğini, rezerv paraların aşınma sürecinin hızlanmasından dolayı altının da yükselmeye devam edeceğini kaydetti.  Tekince kriz sırasında basılan paraların bolluğu neticesinde gelişmekte olan piyasalara ilgi var. Niceliksel genişleme süreci öncelikle gelişmekte olan ülkelerde hisse senedi piyasalarında olmak üzere artan bir likidite sağlayacak.  2011’de dalgalanmalara hazır olmak lazım.  Ama bu kötü bir yıl olacak anlamına gelmiyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerinin yıldızının parlayacağını düşünüyorum. “ dedi.
     Yatırım stratejisi açısından altına geçmenin mantıklı olacağını kaydeden Tekince,  yeni bir kur olarak görülmesi gerektiğini, bunun da altına olan talebi artıracağını söyledi. Tekince, “Çin’in yuanı rezerv para yapması ihtimali,  altına talebin artıracağını işaret ediyor. Yuanı rezerv para yapması için altın rezervlerini artırması gerekiyor. Bu yüzden altında yeni zirveleri görebiliriz” dedi.
     Tekince kredi notunun “yatırım yapılabilir” seviyeye çıkması ile Türkiye’ye şu ana kadar yatırım yapmamış yatırımcının ilgisini artıracağını ifade etti. Hisse senedi piyasasında gelecek yıl  beklenen büyük halka arzların yeni yatırımcı kitlesi oluşturacağına dikkat çeken Tekince TPAO, THY gibi halka arzların yatırımcı sayısını artırabileceğini söyledi. Ekinciler Yatırım Genel Müdürü Tekince bol likiditenin kurlarda aşağı yönlü bir baskı oluşturacağını belirterek  “TL değerlenecek. Bu yüzden açık pozisyonu olan şirketler avanytajlı konumunu 2011’de sürdürecek” dedi.
     Gelecek yıl döviz kurlarının dalgalı seyir izlenmesi, altın fiyatlarının yüksek seviyesini koruması, İMKB’nin değer kazanması bekleniyor.
Kaynak : Reuters
 
GÜNÜN SÖZÜ :
“Toprakta biten güller solar gider,
Gönülde biten güller ise kalıcı ve hoştur.”
                                      -Hz. Mevlana- 
Abdulbaki AKBAL
S.M.MALİ MÜŞAVİR