2022 yılı vergi cezaları 

Değerli okurlar, bilindiği gibi 21 Aralık 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan genel tebliğlerle, 2022 yılında uygulanacak vergiler yeni yılda yeniden değerleme oranı yüzde 36,20 (otuzaltı virgül yirmi), MTV’de ise bu oran yüzde 25’e düşürüldü. Genel düzenleme kapsamında, ceza tutarları yeniden değerleme yüzde 36,20 oranında arttı. 

 

 Usulsüzlük Cezaları 
                    I.Derece Usulsüzlükler     II. Derece Usulsüzlükler 

Sermaye Şirketleri  320 TL                            170 TL 

 
1-Sermaye şirketi dışında kalan  
birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı    190 TL         95 TL 

2-İkinci sınıf tüccarlar                          95 TL        43 TL 

3-Yukarıdakiler dışında kalıp beyanname          43 TL       25 TL 

usulüyle gelir vergisine tabi olanlar 

 

5- Kazancı basit usulde tespit edilenler    25 TL         12 TL 


6- Gelir vergisinden muaf esnaf            12 TL           6,80 TL 

 
Fatura ve benzeri evrak verilmemesi ve alınmaması ile diğer şekil ve usul hükümlerine uyulmaması 


Elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dâhil olmak üzere fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzunun verilmemesi, alınmaması, bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi, bu belgelerin elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken kâğıt olarak düzenlenmesi, bu belgelerin hiç düzenlenmemiş sayılması (500,00 TL) 

- Bir takvim yılı içinde her bir belge nevine ilişkin olarak kesilecek toplam ceza (250.000 TL) 

 
Elektronik  belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dâhil olmak üzere perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca düzenleme zorunluluğu getirilen belgelerin düzenlenmemesi, kullanılmaması, bulundurulmaması, aslı ile örneğinde farklı meblağlara yer verilmesi, gerçeğe aykırı olarak düzenlenmesi, elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken kâğıt olarak düzenlenmesi, hiç düzenlenmemiş sayılması  (500 TL) 

 

Levha bulundurma zorunluluğuna uyulmaması 
2022 yılı için levha bulundurma zorunluluğuna uyulmaması halinde verilecek ceza 500 lira  

Muhasebe standartlara uyulmaması 

Vergi Usul Kanunun 353/6 maddesinde ”Bu Kanuna göre belirlenen muhasebe standartlarına, tek düzen hesap planına ve malî tablolara ilişkin usul ve esaslar ile muhasebeye yönelik bilgisayar programlarının üretilmesine ve kullanılmasına ilişkin kural ve standartlara uymayanlara 12.000 lira Özel Usulsüzlük Cezası kesilir” hükmü yer almaktadır. 

 

Tahsilat ve ödemelerini bankalar üzerinden yapmayanlara uygulanacak ceza  

Tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uymayan mükelleflerden her birine, her bir işlem için 3.400,00 lira cezalardan az olmamak üzere işleme konu tutarın %5'i nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir. Ancak bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 2.500.000  TL'yi geçemez. 

 

Verginin zamanında tahakkuku ettirilmemesi veya ödenmesi 

Verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesi veya eksik tahakkuk ettirilmemesi ya da tahakkuk ettirilmesine rağmen zamanında verginin ödenmemesi halinde uygulanacak gecikme faizi ve gecikme zammı oranı 2022 yılı Ocak ayı itibariyle aylık yüzde 1,6 olarak uygulanacak. 

 

Fatura vermeme ve almamanın cezası 

 Elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dahil olmak üzere fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu verilmemesi, alınmaması, elektronik olarak düzenlenmesi gereken belgelerin kâğıt olarak düzenlenmesi halinde, belgede yazılması gereken meblağın %10’u  

 

2022 yılında düzenlenmesi gereken her bir fatura için kesilecek asgari ceza tutarı,  fatura tutarına bakılmaksızın 500 lira  

Fatura düzenlememe fiili için var olan alt sınır yanında bir de üst sınır var. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 lira  


Günün Sözü :”Ben özgür bir yurttaş mıyım yoksa kaval sesine giden koyun muyum?” (Zehra Teyze) 

 

Abdulbaki AKBAL 

S.M.Mali Müşavir-B.Denetçi