696 Sayılı KHK ile Taşeron Kadrosu

Değerli okurlar, taşeron işçiler ne zaman kadroya alınacak? Taşeron işçilerin uzun zamandır beklediği kadro hayali gerçek oldu. 24 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşeron işçilerin devlet kadrosuna alınması kararı verildi. Taşeron işçilerin kadroya geçiş süreci başladı. Bu süreçte sağlanması gereken koşullar var çünkü kadro bütün taşeron işçileri kapsamıyor. İşte taşeron işçilerin kadro geçiş süreci hakkında merak edilenler…

1)-TÜM TAŞERON İŞÇİLERİ Mİ KADROYA ALINACAK?
     Sadece kamuda çalışan işçiler kadroya alınacak, özel sektörde çalışanları kapsamıyor.
 
2)-KADROYA GEÇERKEN YAŞ ŞARTI ALINACAK MI?
    Hayır, şartı aranmadan kadroya alınacak.
 
3)-TÜM KAMUDA ÇALIŞANLAR HAKTAN YARARLANACAK MI?
     Genel merkezi bütçe kapsamındaki tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel bütçeli idareler,  Denetleme ve düzenleme kuruluşlarında çalışan 450 bin çalışan yararlanacak. Ayrıca mahalli İdareler, yerel yönetimler, il özel idareleri ve mahalli idarelerin birliklerinde çalışan 400 bin işçi de kadroya alınacak.
 
4)-EĞİTİM ŞARTI ALINACAK MI?
    Hayır, eğitim şartı da aranmayacak.
 
5)-KADROYA GEÇİŞ İÇİN ARANAN BELLİ BİR ŞART VAR MI?
    Kadro imkanından 4 Aralık 2017 tarihi itibariyle çalışan işçiler ve bu tarihte SGK’ye verilmiş iş Bildirgesi, aylık prim belgesi gibi belgelere bakılacak.
 
6)-DEVLET MEMURU MU OLUNACAK?
    Hayır, çalışanların hepsi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre kadrolu işçi olarak  kadroya geçiş yapacak.
 
7)-EMEKLİ OLARAK ÇALIŞAN TAŞERONLAR NE OLACAK?
     Kadroya alınmayacaklar.
 
8)-YAŞTAN DOLAYI EMEKLİLİĞİ GELMEMİŞ OLANLARIN DURUMLARI NE OLACAK?
     4 Aralık itibariyle çalışıyorlarsa onlarda kadroya alınacak ve emeklilik hakkını elde edene kadar da işçi olarak çalışmaya devam edecek.
 
9)-BELEDİYELERDE ÇALIŞANLAR DA KADROYA GEÇECEKMİ?
     Belediyelerde hizmet alımı kapsamında çalışanların hepsi belediyelerin iktisadi teşekküllerinde işçi olarak kadroya geçiş yapacak.
 
10)-NE ZAMAN KADROYA GEÇİLECEK?
       Yeni düzenleme 2 Ocak itibariyle uygulamaya geçilecek. 2 Ocak’tan itibaren 10 günlük süre içerisinde kadroya geçmek isteyenler; hangi kurum için çalışıyorlarsa o kuruma sürekli işçi  olmak için yazılı başvuracak. Başvuruların gerekli şartları taşıyıp taşımadığı kontrol edilecek. Gerekli şartları taşıyanlar sınava tabi tutulacak. Sınavdan geçenler sürekli işçi olarak kadroya alınacak. Kadroya alım işlemi 2 Ocak’tan itibaren 90 gün içinde tamamlanmış olacak. Yani taşeronlar en geç 2 Nisan tarihine kadar kadroya alınmış olacak.
 
11)-GEREKLİ ŞARTLARIN TAŞIYIP TAŞIMADIĞININ KONTROLÜ NE ANLAMA GELİYOR?
     Taşeronlar, Devlet Memurları Kanununa göre sürekli işçi olacaklarından kamu haklarından mahrum olmamak, herhangi bir suç işlememiş olmak, sicilinde suç kaydı olmamak, erkek adayların askerliğini yapmış olmak gibi kanunda yazan şartlara uygun olup olmadıklarına bakılacak.
 
12)-NASIL BİR SINAV YAPILACAK?
     Sınav eleme amaçlı olmayacak. Yazılı ya da sözlü de olmayacak. Genel kültür içerikli bir sınavda olmayacak. Çalışanlar hangi görevleri yerine getiriyorsa, o göreve yönelik sınav olacak. Sınavın detayı ise önümüzdeki günlerde belli olacak.
 
13)-ÜCRET FARKLILIĞI OLACAK MI?
     Çalışanlar hala aldıkları maaşlarla kadroya geçecekler. Ancak 52 günlük ilave bir ikramiye hakları olacak ki bu da yıllık brüt 4 bin 621 lira. Asgari ücrete paralel bu rakam da artacak. Ancak bu artış sadece ikramiyeden kaynaklı olacak, maaşlarda bir artış olmayacak.
 
14)-İLAVE TEDİYE NE DEMEK VE NASIL ALINACAK?
      İlave tediye, Devlet Memurları Kanun u’nda bulunan bir ikramiye ve çalışan personele, ücret Sistemine bakılmaksızın her yıl için bir aylık ikramiye veriliyor, tüm çalışanlar bu ikramiyeyi alıyor. Kadroya geçen taşeronlar da bu ikramiye hakkında yararlanacak. İkramiye kadroya geçtikten sonraki bir yıl içinde 4 ayrı parçada ödenecek.
 
15)-TOPLU SÖZLEŞME HAKKI OLACAK MI?
      Kadroya geçen işçiler başta maaş artışları veya iyileştirmeleri olmak üzere toplu sözleşmeden  kaynaklı tüm haklardan da yararlanacak.
 
16)-GEÇİŞ SIRASINDA DOĞUM İZNİNDE YA DA ASKERDE OLANLAR VEYA DA HASTALIK
      İZNİ ALMIŞ OLANLAR NE OLACAK?
      4 Aralık tarihi itibariyle doğum izninde olanlar ile askerlik görevini yerine getirenler ve hastalık  izni almış olanlar da kadroya alınacak.
17)-DOĞUM İZNİNE YA DA ASKERE GİDENLERİN YERİNE BAKAN GEÇİCİ ÇALIŞANLAR NE  OLACAK?
     Onlar da kadroya alınacak.
 
18)-BELEDİYELERDE ÇÖP TOPLAMA, TEMİZLİK PARK VE BAHÇE İŞLERİNDE   ÇALIŞANLARA KADRO VERİLMEYECEĞİ SÖYLENİYOR, DOĞRU MU?
     Doğru değil. Bu işleri yapanlar artık çalıştıkları kurumların kendi iktisadi teşekküllerinde  kadrolü işçi olarak çalışacak. Yani kadroya alınacak.
 
19)-TAŞERON OLARAK ÇALIŞIP DA DAVALIK OLANLAR DA KADROYA GİRECEK Mİ?
     Girecekler, ancak açtıkları davalardan  ya da dava sonucu başlatılan icra takibinden vazgeçtiklerine yazılı beyanda bulunacaklar.
 
20)-ÇALIŞANLAR GEÇİŞTE GEÇMİŞTEN GELEN HAKLAR SIFIRLANACAK MI?
     Çalışanlar kıdem, izin gibi hakları ile birlikte kadroya alınacaklar. Örneğin, kişi 5 yıldır
     taşeron  olarak çalışıyorsa, kadroya geçtiğinde geçmiş 5 yılı emeklilik için sayılacak.
 
Kaynak :Hürriyet, Noyan DOĞAN

Günün Sözü :”Anneler unutmaz, yürekte acılar dinmez, her dem çığlıklar yankılanır kulaklarda, gözün gördüğü hep paramparça bedenlerdir…” (Roboski Anneleri)
  
Abdulbaki AKBAL
Denetçi- S.M Mali Müşavir
[email protected]