Nusaybin'de 'İnanç Parkı' kazıları başladı

Nusaybin ilçesinde 12 yıl önce başlayan Cami ve Kiliseyi buluşturma projesi kapsamında yeni kazı çalışmaları başladı.

Arif Altunkaynak - Nusaybinim.com
Nusaybin ilçesinde 12 yıl önce başlayan Cami ve Kiliseyi buluşturma projesi kapsamında yeni kazı çalışmaları başladı.
Kültür Bakanlığı, Mardin Valiliği, Nusaybin Belediyesi, Çekül Vakfı ve Süryani Kadim Cemaati'nin ortağı olduğu proje kapsamında Mor Yakup Kilisesi - Okulundaki kazılar 12. yılına girdi.
Diyarbakır ve Mardin Müzeleri tarafından desteklenen kazılar, Mardin Müzesi ve Nusaybin Belediyesi Arkeologları gözetiminde yapılıyor.
Kazı hakkında Muhabirimize konuşan Mardin Müzesi Arkeologu Şehmus Tekin, Cami ve Kiliseyi bululturma projesinin Mardin'deki hoşgörüyü en iyi şekilde anlatacak bir proje olduğunu söyledi.
Mor Yakup Kilisesi tarihi hakkında bilgi veren Tekin; "Mor Yakup Kilisesi M.S. 325 yılında yapılmış bir kilisedir. Nusaybin Okulu olarak geçmektedir. Burada kazı çalışmalarımız 2000 yılında Kültür İnanç Parkı projesi kapsamında başlamıştır." dedi.
Kazı alanının rölevesinin çıkarıldığını kaydeden Tekin konuşmasını şöyle sürdürdü;
"İnanç Parkı projesi kapsamında kazı çalışmalarımız devam etmektedir. Zaten buraya baktığımız zaman Zeynelabidin Camisi O da Bin yüzlü yıllarda yapılmış bir cami ve Mor Yakup Kilisesi parsel olarak birbirne bitişik alanlardır. Mezarlıkları nerdeyse birbirinin bitişiğindedir. Kilise bahçesindeki mezarlar da müslüman inancındaki gibi kilise bahçesine defnedilmiştir. Kazıla çerçevesinde bu mezarları da kontrol altına alıyoruz."

-"Çıkan tarihi kalıntılar Müze depolarında saklanıyor"

Yapılan kazılar sırasında ortaya çıkan tarihi kalıntılar hakkında da bilgi veren Tekin, Öğrencilerin Kimya derslerinde kullandığı cam kimya çubukları, çeşitli ocaklar ve mezarlar bulunduğunu söyledi.
Tarihi eserlerin 
Çıkan eserlerin Mardin Müzesi Labotaurlarında temizlendikten sonra depolarda saklandığını bildiren Tekin, ileriki dönemlerde teşhirlerin yapılacağını sözlerine ekledi.
İnanç Parkı projesi kapsamında başlayan kazılar, 3 arkeolog ve 18 peronel tarafından yapılıyor.








03.12.2012 12:41:00