POLİTİKA Haber Girişi : 20 Şubat 2016 11:18

Atalan'dan Savunma Bakanına 'Bagok' sorusu

Atalan'dan Savunma Bakanına 'Bagok' sorusu
HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan, Bagok dağının helikopterden bombalanması ve sonrası alınan 4 cenaze hakkında cevaplaması için Milli Savunma Bakanına soru önergesi verdi.
HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan, Bagok dağının helikopterden bombalanması ve sonrası alınan 4 cenaze hakkında cevaplaması için Milli Savunma Bakanına soru önergesi verdi.
Atalan'ın dilekçesi şöyle:
"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Milli Savunma Bakanı Sayın İsmet Yılmaz tarafından Anayasa’nın 98’inci, TBMM İçtüzüğü’nün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.
Ali Atalan
Mardin Milletvekili

16.02.2016 tarihinde TSK’ye ait savaş uçakları Êzidî ve Süryanilerin yaşam alanı Nusaybin’e bağlı Bagok Dağı’ndaki Badibê (Dibek) ile Evşê (Kaleli) köylerini bombalamıştır. Daha önce defalarca kez helikopterlerle bombalanan Mardin'in Badibê (Dibek) ile Evşê (Kaleli) köyleri ilk kez savaş uçakları tarafından ağır bombardımana tutulmuş ve dört kişi hayatını kaybetmiştir.

Bu bağlamda;
1. Söz konusu bombardımana kaç savaş uçağı katılmıştır? Bu uçakların tipi nedir? Bombardımana savaş helikopterleri de eşlik etmiş midir? Etmişse bunların adedi, türü, tipi ve menşei nedir?
2. Bombardımanda hangi tip mühimmat kullanılmıştır? Kullanılan mühimmatlar hangi ülkeden alınmıştır?
3. TSK’ye ait savaş uçaklarının ülke sınırları içerisinde bombalama yapmasının yasal dayanağı nedir? Söz konusu operasyonun emri kim tarafından verilmiştir?
4. Söz konusu hava bombardımanı hangi hedefe yönelik yapılmıştır?
5. Bombardımanda sivil ölümlere sebebiyet vermesiyle bilinen varil bombasının kullanıldığı iddiaları doğru mudur?
6. Bombalama anında ve sonrasında tanıkların da belirttiği üzere etrafa yayılan keskin meyve kokusunun sebebi nedir?
7. Bombardıman sonrası, bombalanan alana yakın köylülerde mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi gibi semptomların kullanılan bomba tipiyle ilgisi var mıdır?
8. Otopsi raporu ve adli tıp raporuna göre yaşamını yitirenlerin vefat etme sebebi tam olarak nedir?
9. TSK’ye ait savaş uçakları tarafından daha önce Türkiye sınırları içerisinde bombalanan yerler var mıdır? Varsa nerelerdir?
10. Hava harekâtlarında sivil yerleşim alanlarının ve sivil insanların zarar görmemesi için ne gibi önlemler alınmıştır? Bugüne kadar operasyonlarda zarar gören sivil insan ve sivil yerleşim yerleri var mıdır?"