GÜNDEM Haber Girişi : 09 Kasım 2017 08:35

Basın'da "Göçmen – Mülteci – Algı" seminerine katıldık

Basın'da "Göçmen – Mülteci – Algı" seminerine katıldık
Nusaybinli Gazeteciler, Antalya'da düzenlenen ve iki gün süren 'Basın'da "Göçmen – Mülteci – Algı" semineri'ne katıldı.
Nusaybinim Haber Servisi
Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin (SGDD) organizasyonunda, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) temsilcilerinin sunumlarıyla, basında mülteci ve göçmenler hakkında doğru terminoloji kullanımı ve haber içeriğindeki algının doğru kullanılması hakkında  Antalya’da seminer gerçekleştirildi.
Gazetemiz Sorumlu yazı işleri müdürü Bülent Asman ve Ülkenin farklı şehirlerinden katılım sağlayan gazetecilere verilen seminerde Gazetecilerin sorumluluğunun önemine vurgu yapıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Enformasyon Dairesi Başkanı Mahmut Şevket Bayram, ‘’Ülkenin her yerinde göçmen ve sığınmacılarla karşılıyoruz. Bu insanlar ülkemize güle oynaya gelmedi ancak zaman zaman sıkıntılar yaşandığını görüyoruz. Basın mensupları olarak taşıdığınız sorumluluklardan ötürü göçmenler ile ilgili haberleri de kamuya aktarıyorsunuz. Yanlış bir dil kullanıldığında patlamaya hazır durumdaki toplumun yanlış şeyler yapabileceğini düşünerek dikkatli davranmak gibi bir zorunluluğunuz var. Gerçekleştirdiğimiz bu seminerler buna dikkat çekmek ve katkı sağlamak amaçlıdır.’’ Dedi.
Algıda Basın’ın etkisi büyük
SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak da yaptığı konuşmada, ‘’Vatandaşlarımızın göçmen ve mülteci algısındaki en büyük etki yazılı ve görsel basın. Bizde buradan yola çıkarak bu projeyi başlatıp basın mensuplarını bilgilendirmek istedik.
Ülkemizde 3.2 milyon Suriyeli mülteci bulunuyor bu rakam bizi en fazla mülteci barındıran ülke sıralamasında en yukarıya çıkarıyor. Göç konusu ülke gündemine çok gelmiyor, sadece yaşanan ölümlü deniz kazalarının ardından büyük bir gündem oluşuyor, tabi bu sadece bizim değil diğer ülkelerinde gündemini oluşturuyor. Eğitim, sağlık ve barınma konularında karşılaşılan sorunlar yeterince tartışılmıyor. Basın’ın kamuoyunu bilgilendirme zorunluluğu noktasında, bilginin doğru, vatandaş ile mülteci arasındaki olası sürtüşme ve çatışmaların önlenmesi, ev sahibi olmamızdan ötürü ülkemize gelen mültecilerin sorunları ile daha fazla ilgilenmemiz açısından basın buluşmalarının önemli olduğunu, mülteci sorunu hakkında bilgi karmaşası, bilgi eksikliği olduğunu düşünüyoruz’’ dedi.
Seminerin moderatörlüğünü SGDD Program Birimi Sorumlusu Safa KARATAŞ yaparken SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak "Türkiye'deki duruma istatiksel bakış, Kavram karışıklıkları ve kavramlarla mülteciler", Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Göç Uzman Yardımcısı Zehra Gündoğmuş "Uluslararası Koruma ve Geçici Koruma", Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği İletişim Asistanı Sevcan Hacılar "BMMYK'nın Türkiye'deki faaliyetleri, mültecilerin medyada koruma ve ihtiyaç odaklı temsili", Uluslararası Göç Örgütü (IOM) İletişim Bölümü Asistanı Cem Mehmethanoğlu "IOM'un kamuoyunda göçmen algısına ve iletişimine yönelik yaklaşımı", Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) İletişim Sorumlusu Beste Gülgün "Çocuk ve medya", Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Bora Özbek "Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve medya" konularında sunum gerçekleştirdiler. 
Seminerin son gününde  mülteciler ile ilgili basında yer alan olumlu ve olumsuz haberlerden örnekler gösterilerek üzerinde tartışılması sağlandı.
Kapanış konuşmasını yine açılışta olduğu gibi Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Enformasyon Dairesi Başkanı Mahmut Şevket Bayram yaptı