KÜLTÜR & SANAT Haber Girişi : 23 Ekim 2010 09:17

Cegerxwîn sevgisi Nusaybin'de salonlara sığmadı

Cegerxwîn sevgisi Nusaybin'de salonlara sığmadı
Ünlü Kürt Şair Cegerxwîn (Şehmus Hasan) vefatının 26. yılında Mardinin Nusaybin ilçesinde yapılan programla anıldı. Nusaybinliler Programa yoğun ilgi gösterdi.
Cegerxwîn sevgisi Nusaybin'de salonlara sığmadı
Arif Altunkaynak - Murat Yaman - Abdullatif Altunkaynak
Ünlü Kürt Şair Cegerxwîn (Şehmus Hasan) vefatının 26. yılında Mardin’in Nusaybin ilçesinde yapılan programla anıldı. Nusaybinliler Programa yoğun ilgi gösterdi.
     Nusaybin Belediyesi tarafından yapılan Cegerxwîn Anma gecesi, Mitanni Kültür Merkezi Tiyatro salonunda düzenlendi.
    

Cegerxwîn’in hayatını anlatan sinevizyon gösterisinden sonra Lal Laleş ve Arjen Ari, Cegerxwîn konulu panel verdi.
     Cegerxwîn’in ilk divanını (eserini) 1927 yılında kaleme aldığını bildiren Lal Laleş, bu eserin hala yayınlanmadığını söyledi.
    Halk arasında bilinen ilk divanın ise 1947 yılında basıldığını kaydeden Laleş şöyle konuştu;
“Cegerxwîn, Kürt tarihini anlatan birçok önemli Farsça ve Arapça yazılmış eseri Kürtçeye çevirdi. O, bu halkı yok sayanlara karşı halkın varlığın eserleriyle ortaya koymuştur. Halkın Şairi olmak herkese nasip olmaz. Cegerxwîn halkının şairiydi. Halkını sevdiği gibi dünya halklarını da seviyordu. İnsanları ezen Şeyh, Ağa, Bey, İktidar, Burjuva, Faşist ve Kapitalistlerle sürekli mücadele etti”.
     Cegerxwîn hayatı ve eselerinden de örnek veren Laleş, eserlerinde; edebiyat, örf adet ve aşkı işlediğini söyledi.
Cegerxwîn’in çok ileri görüşlü biri olduğunu vurgulayan Laleş; “o sadece şair değil, aynı zamanda çok iyi bir baba, vatansever ve âlimdi. O dilini çok seviyordu. Dili için canını feda etti. Eğer Cegerxwîn’e biraz kıymet veriyorsak dilimize değer vermeliyiz” dedi.
     Bir diğer panelist Arjen Ari ise Cegerxwîn’in Kürtler için bir aydın olduğunu söyledi.
Cegerxwîn’in kendi deyişiyle Kürt dilini gökyüzünden yere indirdiğini kaydeden Ari şöyle konuştu;
“Cegerxwîn Ahmedê Xanê’yi kendine hoca olarak görüyordu.  Asıl adı Şehmu Hasan olan Cegerxwîn 1923 yılında Mem û Zin kitabını okuduktan sonra eserden çok etkilenerek adını Cegerxwîn olarak değiştirdi”.
Gece Hîvron’un konseriyle sona erdi. Nusaybinlilerin geceye büyük ilgi göstermesi nedeniyle seyircilerin bir bölümü dışarıda kaldı.
     Geceye Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, BDP ilçe Başkanı Süleyman Çiftçi, belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. / Nusaybinim.com