Cepteki Bomba : Kredi Kartları

Kredi kartlarına gelen yeni düzenleme tüketiciye kart borcunu ödemiyorsan limitini yükseltmem ve diğer taraftan da nakit çekmene de izin vermem deniliyor.

Kredi kartı borçlarında asgari ödeme tutarı Eylül ayı ortalarından itibaren bilindiği gibi limitler yükseltil iliyor. Daha önce diyelim ki 100 TL’lik borcun 20 TL’sini ödemek zorunda kalıyorduk. Ve gerisini taksitlendirebilen tüketici bundan böyle 100 TL’nın 25 TL’nı ödemek zorunda.  Bankalar isterse 40 Tl’sını talep edebilecek. Bu da kredi kartları borçlarını zamana yayarak ödeyenler için çok daha alışveriş anlamına geliyor. Eski kredi kartı borcunu ödemeyip başka bankalardan kredi kartı çıkartanlara da kötü haber var.  Kredi kartı sahipleri bundan böyle yeni çıkartılan kredi kartlarının bir yıl boyunca aylık borçlarının % 40’ını ödemek zorunda kalacaklar. Yani bu ne demektir, nakite sıkışıp avans almayi düşünenler de eskisi gibi rahat olamayacak. Bir yıl içerisinde 3 defa borcunun yarısından azını ödeyenler bundan böyle nakit para çekemeyecek. Kredi kartı borcunu ödemeyip limitini dolduranların başvurduğu kart harcama limitini de yükseltmek de artık mümkün olmayacak. Bankacılık düzenleme ve denetleme Kurumu’nun aldığı karara göre kart borcunun tamamı ödenmeden kredi kartı limiti artırılamayacak. BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) 17 Aralık 2010 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan “Banka kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelik”i  kredi kartı kullanıcısını yakından ilgilendirilen bazı uygulamalar getiriyor. Yönetmeliğe göre kredi kartı dönem borcunun asgari ödeme tutarı kredi kartı limiti 5 bin liranın üzerinde olanların asgari ödemeleri her altı ayda bir % 2 artarak % 40’a eşitlenecek. Yeni kredi kartı alanların da asgari ödemeleri  % 40’tan başlayacak.

BDDK’nın yeni düzenlemesine göre kredi kartı dönem borcunun ödenmesi gereken asgari tutarlar aşağıdaki gibi olacak:

*Limiti 5 bin liraya kadar olan kredi kartında ilk yılda % 20, ikinci yılda % 22 olacak.

*limiti 5 ile 15 bin TL arasında olan kredi kartında ilk altı ayda % 20, ikinci altı ayda % 22 olacak.

*limiti 15 bin TL’ya kadar olan kredi kartında % 25 olacak.

*Limiti 15-20 bin TL arasında olan kredi kartında % 30 olacak.

*Limiti 20 bin TL ve üzerinde olan kredi kartında % 40

Yeni kredi kartlarında da kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun % 40’tan aşağı olmayacak.

Türkiye’de canlı iç talebin cari açığın büyümesindeki en önemli etken olduğu kabul edilmektedir. İç talepteki canlılığın kişilerin reel gelirlerindeki artıştan çok tüketici kredilerindeki artıştan kaynaklandığı görülmektedir. Ekonomideki olumsuz gelişmeler kullanılan kredilerin azaltılması yönünde tedbirler almaya yöneltmiştir.

Bu vesile ile kredi kartlarında asgari ödeme oranlarının artırılması ve kredi kartları borçlarını ödemekte zorlanan kişilere yeni yaptırımların getirilmesi de bu düşüncelerle alınan  tedbirler arasında yer almıştır. Bu düzenleme iç talebin azaltılmasından çok, olası sosyal sorunların önlenmesi açısından önem kazanmıştır. Kredi kartlarının kişilerin yanlış kullanması kişilerin gelecekteki gelirlerini bugünden tüketmeye başlamalarına yol açmıştır. Böyle durumlarda ekonominin büyüme hızının gelecekte düşmesine neden olabilecektir. Ekonomik olduğu kadar sosyal açısından da kredi kartlarına bir sınırlama getirilmesi zorunluluğunu haklı olarak gündeme getirmiştir.

Netice olarak, Yeni uygulama borcunu ödemeyenlerin nakit para çekmelerini  engellemektedir ve diğer taraftan kart limitini yükseltmelerini önlemektedir. Bir takvim yılı içerisinde 3 defadan fazla dönem borcunun sadece % 50’ni ödeyenlere nakit çekme yasağı uygulanacak ve bu kişilerin kart limitleri dönem borcunun tamamen kapatılmayıncaya kadar artırılmayacaktır. Bir başka ifade ile bir yılda üç defadan fazla kart borcunun ancak yarısını ödeyenlerin nakit para çekmesi ve kart limitlerini artırmaları önlenecektir.  Borcunu ödemede zorlanan kişinin daha fazla borçlanmasının önüne geçilmesi hedeflenmiştir.  Bu da kart kullanıcıları açısında olumlu bir gelişmedir diyebiliriz. Bankalarca müşterilere yeni verilen kredi kartlarında ise ödenmesi gereken asgari tutar  kredi kartı kullanım süresi bir yıla ulaşıncaya kadar % 40’tan aşağı olamayacaktır.

Kredi kartlarına ilişkin alınan önlemler ekonomide kısa vadede bazı sıkıntılar yaratsa da orta ve uzun vadede olumlu sonuçlar meydana gelecektir. Tüketici açısından düşündüğümüzde alına kararların gecikmiş olmakla beraber oldukça doğru ve yerinde bir karardır.

Günün sözü: “ Beklenen gün gelecekse, çekilen çile kutsaldır.” (V.Hugo)

Abdulbaki AKBAL
S.M.MALİ MÜŞAVİR
[email protected]