GÜNDEM Haber Girişi : 31 Temmuz 2021 10:25

Çiftçilerin Elektrik sorunları için DEDAŞ yetkilileri ile görüştüler

Çiftçilerin Elektrik sorunları için DEDAŞ yetkilileri ile görüştüler
Mardin Ziraat Odaları Başkanları, Mardin DEDAŞ il binasına giderek, DEDAŞ yetkileri ile bölgedeki çiftçilerin elektrik sorunları ve borçları için yapılan toplantıda görüştü.
Mardin Ziraat Odaları Başkanları, Mardin DEDAŞ il binasına giderek, DEDAŞ yetkileri ile bölgedeki çiftçilerin elektrik sorunları ve borçları için yapılan toplantıda görüştü.
 
 
Mardin ili bölgesindeki çiftçilerin elektrik sorunları için yapılan toplantıya Artuklu Ziraat Odası Başkanı Malİk Özkan, Nusaybin Ziraat Odası Başkanı M.Ali Doğru, Mazıdağı Ziraat Odası Başkanı Fevzi Şan, Midyat Ziraat Odası Başkanı Halım Gümüş, Dargeçit Ziraat Odası Başkanı Adnan Bozkurt, Kızıltepe Ziraat Odası Başkanı Bedirhan Dinler, DEDAŞ Müşteri ve Saha Müdürü Avni Doğan, DEPSAŞ il Müdürü Turan Özdemir ve DEDAŞ il Müdürü Halil Homan katıldı. 
 
 
Toplantı sonrası, Ziraat odaları adına Nusaybin Ziraat Odası Başkanı M.Ali Doğru yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Yaşamsal bir sektör olan tarım sektörünün insan sağlığı ve yaşam kalitesinin attırılması için tarımsal faaliyetler hayati önem taşımaktadır. 
Son birkaç yıldan bu yana çiftçilerimiz düzenli olarak enerji bedellerini ödemekte sıkıntılar yaşamaktadır. Dicle EPSAŞ genel müdürlüğü çiftçilerimizin destekleme hesaplarına koyduğu bloke ile çiftçilerimizin paralarını aylar sonra almasına ve DEDAŞ kapılarında perişanlık çekmesine sebebiyet vermektedir. 
 
 
Çiftçilerin yüksek elektrik faturalarından dolayı artık ekim yapmayacak hale geldiler. Son aylarda ise kontrolsüz faturalama uygulaması ile Karşı karşıyayız. Görevliler elektrik sayaçlarını kontrol etmeden faturalama yapmaktadır. Uygulamaya yapılan itirazlar sonucu faturalamaların usulsüz bir şekilde yapıldığı kanaatine varılmıştır. ”denildi.
 
Doğru sözlerine şöyle devam etti; 
“Bu durumun kökünden çözülmei ise cazibeli sulama alanlarının genişletilmesi ve mevcut olan GAP projesinin derhal bitirilmesi, Bununla birlikte son zamanlarda bölgemizde tarımsal sulama elektriği kesintisine gidilmektedir. Pamuk ve mısır ürününün en çok suya ihtiyaç duyulduğu bu dönemde bu kesintilerin uygulanması çiftçilerimizi mağdur etmektedir. Bu mağduriyet çiftçilerimiz tarafından tepki ile karşılanmaktadır ve ürünlerinde verim kaybına sebebiyet vermektedir. Kesintilerin devam etmesi durumunda hem Mardin ekonomisine büyük zarar vereceğini ve bu işin çözülmesi için bütün yetkililerin taşın altına ellerin koymaları gerekmektedir. 
 
 
Çiftçinin yüksek faturaları ödeyecek gücünün kalmadığını bu şekilde devam edilirse çiftçilerimiz ektikleri tarlalarını satışa çıkaracaklar. ”dedi.
 
 
“Mardin İlindeki Tüm Ziraat Odaları Çiftçilerin Sorunları İçin Hükümeten Talepte Bulundu”
Doğru, Mardin Ziraat Odaları olarak tüm çiftçilerimiz adına hükümetten talebimiz şunlardır;
*GAP sulama kanalı bitinceye kadar devlet tarafından %65 indirim yapılması.
* Elektrikteki KDV oranı %18 den % 1 indirilmesi 
* Mısır desteğinin artırılması 
** Elektrikteki TRT enerji payının alınmaması 
Hükümet tarafından bu taleplerimiz yerine getirildiğinde çiftçilerimizi yüksek faturalardan kurtaracaktır.”diye konuştu.
Yapılan görüşme toplantısı sonrası Dedaş Müşteri ve Saha Müdürü Avni Doğan, DEPSAŞ il Müdürü Turan Özdemir ve Dedaş il Müdürü Halil Homan, çiftçilerin elektrik sorunları için şu kararlara varıldı; 
** Eskiye yönelik ve şimdiki enerji borcu ödemek isteyen çiftçilerimizin faizlerinin silineceği sadece ana para alınacağını 
** Reaktif borçların cezaların silineceği 
** Çiftçilerin borç ödeme planı peşin % 30 ödeme yapılacak geri kalan senet ve çek ile ödeme kabul edileceğini
** Kredi kartı ve banka kredisi ile borçların 12 taksit uygulanabileceğini 
** Protokol imzalanarak icra işlemlerinin iptal edileceğini 
** Ödeme konusunda Dedaş ile iyi niyet gösteren tüm çiftçilerimize trafolarının ve direklerinin sökülmeyeceğini."
 
 
Dedaş il müdürü Halil Homan’nın kapımızın tüm çiftçilerimize açık olduğunu ve her konu da çiftçilerimize tüm imkanlarımızla yardımcı olmaya çalışacağını belirtti.