Deprem Bölgesi için Matrahtan İndirilebilir Bağış ve Yardımlar

 Bağış ve yardım, insan denilen yüce varlığın, vicdan denilen yüce duygunun etkisiyle kişisel varlığından bir bölümünü, aynı toplumda birlikte yaşam savaşı verdiği bireylerden, ekonomik erozyonla savaşan ve yoksul tanımlamasına girenlerle, bu tanıma girmese de kişisel bir arzuyu gerçekleştirmek amacıyla kendince belirleyeceklere, gönül rızasıyla terk etmesi olayıdır. Bu olay kişisel gelişmişlik, eğitim ve hatta dinsel öngörünün de sonucu bir güzel olgunun adıdır. Nitekim Hazreti Peygamberimizden bugüne ulaşmış olan “Veren el, alan elden hayırlıdır.” deyimi de çoğunluğu Müslüman olan ülkemiz bireylerinin vicdan bahçelerinde bir etken olabilmektedir. Bağışlamak gerçekten sosyal ve insani bir olgudur. Bu vesile ile bu haftaki yazımızın konusunu hepimizi derinden üzüntüye boğan Van depremi felaketi nedeniyle bağışta bulunacak kişilerin vergi matrahlarına nasıl yansıyacağına konumuzun özünü oluşturacaktır.
Deprem bölgesine yapılacak bağış ve yardımların vergi matrahından indirimi, nakit veya ayni olmasına ve yardımın yapıldığı yere göre değişiyor. Duruma göre yapılan bağış ve yardımın tamamı veya beyan edilen kazancın % 5’ine kadar olan kısmı indirilebiliyor.
 
Bakanlar Kurulunca yardım kararı alınan doğal doğal afetler dolayısı ile Başbakanlık aracılığı ile makbuz karşılığı yapılan nakdi ve aynı(parasal dışında) bağışları tamamı şirketlerin kurum kazancından, gelir vergisi mükelleflerinin de beyan ettikleri gelirden indirebileceklerdir. Hepimizin malumudur Bakanlar Kurulu 26 Ekim günü  Van ve çevresinde meydana gelen elim deprem felaketi nedeniyle deprem felaketinde zarar gören depremzedeler için yardım kampanyası düzenlenmesi kararı aldı. Yardım kampanyasına ilişkin 2011/2350 sayılı bakanlar Kurulu kararı 27.10.2011 tarihli resmi gazetede yayımlandı.
 
Bağış ve Yardımların Prosedürü :
 
Yapılacak bağış ve yardımların  beyan edilecek kazancının tamamının indirilmesi için Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10/1-f maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. Maddesinin birinci fıkrasının (11) numaralı bendine göre Türkiye Kızılay Derneğine makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımların da tamamı gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebiliyor. Yani Van’da meydana gelen depremde zarar gören depremzedelere Türkiye Kızılay Derneği aracılığı ile yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamını gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirebilecektir. Burada dikkat edilmesi gereken husus eğer yapılan bağış ve yardım nakdi olursa tamamı indirim konusu oluyor şayet yapılan bağış ve yardım şayet ayni yani para dışında herhangi bir şey olursa o zaman kurum ve gelir vergisi matrahının ancak % 5’ine kadar indirim konusu yapılabilecek.
 
Bağışların belgelendirilmesi gerekir. Bağışın matrahtan indirimi için makbuz karşılığı yapılması gerekir. Bağış yapılan kurumdan dernek veya vakıflardan makbuz alınması önemli. Ancak Maliye Bakanlığı tarafından verilen bir yönetmelikte bağışın banka hesaplarına yatırılması halinde bankadan alınacak dekontta hesabın yardım kampanyasına ait olduğunu belirtilmesi gerekir. Türkiye Kızılay Derneğine yapılacak yardımlar da bunun karşılığında makbuzun alınması gerekmektedir.
 
Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedeli indirim konusu yapılıyor. Van ve çevresinde zarar gören fakir vatandaşlara yapılacak gıda, temizlik, giyecek ve yakacak yardımlarının bu kapsamda gider olarak dikkate alınabilecek.
 
Ayni yardımlara gelince; depremzedelere yapılan yardım ve bağışların, bağışı kabul eden kuruluşça verilecek makbuzla belgelendirilmesi yeterli. Gıda, giyecek, çadır battaniye gibi ayni bağış ve yardımların belgelendirilmesinde ise nakit yardımlarından durum biraz farklı. Ayni bağış ve yardımın işletmenin aktifinden veya stokundan çekilerek bağışlanması halinde fatura ile belgelendirilmesi gerekir. Şayet alınan malzemeler dışarıdan alınmış olması durumunda ilgili kurum ve kuruluş tarafından teslime ilişkin belge düzenlenmesi gerekir. Düzenlenecek belgede bağışlanan malzemenin değerinin cinsinin ve miktarının şüpheye mahal vermeyecek şekilde belirtilmiş olması gerekir. Bir diğer önemli husus bağışlanan değerlere ilişkin olarak düzenlenmiş olan faturaların arka yüzünde faturada belirtilen değerlerin ilgili kurum ve kuruluş tarafından bağış ve yardım olarak alındığına ilişkin ibare konularak yetkili kişiler tarafından imzalanmış olması gerekir. 
 
Bu bilgiler ışığında şunu ifade etmek istiyorum: İyi kazancı olan Kurumlar Vergisi mükellefleri ve Gelir Vergisi mükellefleri işte size fırsat bu fırsat Van depremi için yapacağınız yardımlar  için işte size gün doğdu bir taraftan kazancınızın tamamından indirim yapabiliyorsunuz diğer  taraftan da Allah nezdinde hayır ve sevap kazanıyorsunuz.
 
 GÜNÜN SÖZÜ: “İnsanlar, birbirlerine yardımdan el çektikleri gün, İnsanlık yok olur. Karşılıklı dayanışma olmazsa toplumlar olmaz.”     (Wolter SCOTT)
 
Abdulbaki AKBAL
S.M.MALİ MÜŞAVİR
[email protected]