TÜRKİYE Haber Girişi : 30 Nisan 2013 10:11

Doğu İllerinde Batık Patladı

Doğu İllerinde Batık Patladı
Siirt, Mardin, Muş, Ağrı gibi illerde hem kredi artışı hem batık rekor seviyelere ulaştı
Siirt, Mardin, Muş, Ağrı gibi illerde hem kredi artışı hem batık rekor seviyelere ulaştı
BDDK verilerine göre, 81 ilden sadece 7'sinin tasarrufundan daha az borcu bulunuyor. Borcu birikimlerinin neredeyse yarısı olan Tunceli 'en sağlam' il olarak öne çıkıyor. En borçlu iller ise Siirt, Gaziantep ve Osmaniye. Kart batığında lider Diyarbakır.
MEVDUATI BORCUNDAN FAZLA OLAN 7 İL


Türkiye'de tasarruf oranını artırmaya yönelik adımlar atılmaya çalışılırken borçluluk rakamları her geçen gün tırmanmaya devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, geçen yıl nakdi kredilerin mevduata oranı yüzde 100'den az olan il sayısı 7'ye indi. Yani Tunceli, Ankara, Zonguldak, Aksaray, Uşak, Bartın ve İstanbul, toplam tasarruflarından daha düşük miktarda kredi almış durumda. Dolayısıyla bu illerin borcunu kapatabilecek tutarda tasarrufu bulunuyor. 2011 yılı verilerine bakıldığında tasarrufları borçlarından fazla olan il sayısının 12 olduğu görülüyor. Geçen 1 yılda Sivas, Hakkari, Eskişehir, Muğla ve Erzincan, 'borçlu' iller sınıfa dahil oldu.

Toplam tasarrufuna göre en fazla borçlu ünvanı Gaziantep'ten Siirt'e geçti. 2011'de yüzde 200 seviyesinde bulunan nakdi kredilerin mevduata oranı Siirt'te yüzde 233'e ulaştı. Siirt'i yüzde 282 ile Gaziantep ve yüzde 270 oranla Osmaniye takip ediyor./Haberler.com