GÜNDEM Haber Girişi : 27 Temmuz 2018 15:19

Dundar, Akarsu'daki yangını meclise taşıdı

Dundar, Akarsu'daki yangını meclise taşıdı
HDP Mardin Milletvekili Pero Dundar, Geçtiğimiz günlerde Akarsu, Pınarbaşı ve Çalı Mahallelerinde ormanlık ve dağlık alanda meydana gelen yangını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM)’ye taşıdı.
HDP Mardin Milletvekili Pero Dundar, Geçtiğimiz günlerde Akarsu, Pınarbaşı ve Çalı Mahallelerinde ormanlık ve dağlık alanda meydana gelen yangını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM)’ye taşıdı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığına verilen dilekçe şöyle:

"Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir PAKDEMİRLİ tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
25 Temmuz 2018 tarihinde Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Pınarbaşı ile Çalı mezrasının ardından, şimdi de Akarsu köyüne bağlı ormanlık alan ve çevre köylerdeki dağlık alanlarda askeri operasyon sebebiyle başlayan yangın giderek büyümektedir. Kısa sürede büyük bir alanı kaplayan yangına sadece köylüler kendi imkânlarıyla müdahale etmesine rağmen yüzlerce ağaç küle dönmüştür. Birçok hayvan telef olmuştur. 
 İnsanlığın ortak malı olan ormanların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması devletin tüm yurttaşların asli görevlerinden biridir. Ancak; Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde devletin askeri operasyonları ve top atışları bölgenin ekosistemi üzerinde yıkıcı ve silinmez izler bıraktığı gibi tabii ve kültürel mirasın da yok edilmesine neden olmaktadır.
Bu bağlamda;
1) Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Çalı köyü, Pınarbaşı mezrası ve Akarsu köyünde çıkan orman yangını nedeniyle fiilen ne kadar alan tahrip olmuştur?
2) Yangının başlama nedenine ilişkin bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise bu soruşturma hangi kapsam ve içerikte yürütmektedir? Soruşturmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacak mısınız?
3) Yangına müdahale etmeyerek büyük bir doğa katliamının yaşanmasında mesuliyeti olan Mardin Valiliği ve Mardin Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri hakkında herhangi bir idari işlem ya da soruşturma başlatacak mısınız? 
4) Mardin Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı ekipler yangın başladıktan ne kadar süre sonra olay yerine intikal etmiştir?
5) Yaşanan orman yangınına ilişkin kaç ekip, itfaiye aracı ve helikopter kullanılmıştır? Bu sayı bu çapta bir yangının söndürülmesi için yeterli midir?
6) Yangın sonrasında ormanlık alanın ne kadarında yaşam değeri kaybolmuştur? Bu alanların yeniden ağaçlandırılması adına ne tür çalışmalar yapılmaktadır? 
7) Bölgede yeni bir yangının çıkmaması adına alınan tedbirler nelerdir? Özellikle Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde çıkması muhtemel yangınlar için bir eylem planı var mıdır? Önceki yıllara göre alınan farklı önlemler var mıdır?"