Emlak Vergisinin 2. Taksidini Ödediniz mi?

Değerli okurlarım malumunuz emlak vergisi neredeyse her aileyi ilgilendiren bir konu olmasından dolayi  bu haftaki yazımı ona ayırdım.

Emlak vergisi beyannamesi her dört yılda bir genel beyan döneminde mükelleflerin bağlı bulunduğu belediyelere verilir. Bilindiği gibi Türkiye genelinde 22 milyon 500 bin civarında emlak vergisi mükellefi bulunmaktadır.  Emlak vergisi yasal olarak iki eşit taksitte ödeniyor. 1. Taksit ödemesi Mart-Nisan-Mayıs ayları içerisinde, 2.Taksit ödemesi Kasım ayında yapılmaktadır. Böylece emlak vergisinin ikinci taksidi  30 Kasım 2011 Çarşamba günü mesai saatleri içerisinde ödenmesi  gerekir. Aynı şekilde konutlar dışındaki binalar işyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalar için 2011 yılına ilişkin Çevre Temizlik Vergisinin ikinci taksidinin son ödeme tarihi de bu ay sonudur. Vergi süresi içerisinde ödenmezse, geciken her ay için yüzde 1.40 oranında gecikme zammı alınıyor.

 Her yıl olduğu gibi bu yılda bazı emlak sahiplerinin kendi durumlarını belgelemeleri halinde Emlak vergisini ödemeyeceğini hatırlatmak istiyorum. Bu konuyu ayrıntısıyla ifade etme gereğini duydum. Konutların vergisinde işsizler, ev hanımları, emekliler ve engelliler ile ilgili özel bir durum var. Türkiye sınırları içerisinde, brüt alanı 200 m2’yi aşmayan ve bir tek konutu bulunan ve emekli aylığı dışında başka geliri bulunmayan engelliler, işsizler ve ev hanımları sıfır oranlı emlak vergisine tabiler yani herhangi bir vergi ödemeyeceklerdir.

Birden fazla konutu olanlar ise konutlardan sadece birisi için sıfır oranlı vergiden faydalanamıyor

 Emlak vergisinden yararlanabilmek için konutta bizzat oturma şartı aranmıyor. Sahip oldukları konutu kiraya verip kirada oturanlar da (işsizler, emekliler, ev hanımları, engelliler vs.) gerekli koşulları taşımaları halinde sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilecekler. Ara sıra dinlenmek amacıyla gidilen yazlık evler veya dağ evleri gibi konutlar vergi muafiyetinin dışında tutulmuştur. Çünkü yılın belirli zamanlarında dinlenmek  amacı ile kullanılan evlerdir. Zira bahsi geçen yazlık evleri veya dağ evleri yılın tümünde şayet ikamet ediyorlarsa vergi muafiyetinden faydalanacaklardır. Konutlar hisseli oldukları durumlarda ise iki ya da daha fazla konutu olanlar büyün konutları için emlak vergisini ödemek zorunda.  Emekliler emekli aylıkları dışında bir gelire sahip oldukları takdirde, ve işsiz ve ev hanımları da herhangi bir gelire sahip olduklarında emlak vergisi muafiyeti hakkını kaybediyorlar.

 

Yukarıdaki açıklamalar ışığında bu özelliklere sahip; emekliler, işsizler, ev hanımları ve engelliler sadece tek konuta sahipseniz ve brüt alanı 200 m2’yi aşmıyorsa ilgili belediyeye müracaat ederek şartlarını taşıdıklarını bildirerek taahhütname doldurarak emlak vergisini ödemeyebilir. İspatlayıcı belgelerle ve doldurduğu taahhütname ile birlikte ve açıklayıcı bir dilekçe ile belediyeye vermesi gerekiyor. Sözü edilen muafiyet sadece konutlar için geçerlidir. Arsa ve arazi gibi diğer gayrimenkuller için söz konusu olmadığını hatırlatmakta fayda var.

GÜNÜN SÖZÜ : “ Yeryüzünde açlıkta ölenlerin sayısı, tokluktan ölenlerden çok daha azdır.”    (Theognis)
 
Abdulbaki AKBAL
S.M.MALİ MÜŞAVİR
[email protected]