KÜLTÜR & SANAT Haber Girişi : 25 Kasım 2013 15:46

Film Festivalinde 'Sînema Amûdê' Konferansı

Film Festivalinde 'Sînema Amûdê' Konferansı
Sînema Amûdê'de de yanan 283 çocuk 53 yıl sonra bir konferansla hatırlandı.
Rıdwan Xelîl - Yeni Zemin Haber
Sînema Amûdê'de de yanan 283 çocuk 53 yıl sonra bir konferansla hatırlandı.
Mezopotamya Film Festivali Kapsamında Mardin Artuklu üniversitesi Konferans Salonunda 13 Kasım 1960 senesinde Türkiye – Suriye sınırında bulunan Amude Şehrinin sinemasında çıkan yangın, 53 yıl sonra Kürtçe bir konferansla tartışıldı.
Bu yıl birincisi yapılan ve Sînema Amûdê yangınında can veren çocuklara atfedilen 1. Uluslararası Mezopotamya Film Festivali kapsamında çeşitli sebeplerle irdelenmeyen/irdelenemeyen yada hep kulak ardı edilen 283 çocuğun yanarak ya da boğularak can vermesine sebep olan Sînema Amûdê yangını hakkında festival kapsamında bilgi, belge ve dokümantasyon toplandı.
Ayrıca festival kapsamında Nusaybinli araştırmacı yazar Dilazad ART Sinema Amude yangını hakkında yapmış olduğu araştırma ve incelemelerini derlediği Kürtçe bir konferans verdi.
Konferansta dönemin Suriye sosyo-kültürel yapısının yanı sıra siyasal atmosferi ve bu yapıların Kürtlere yansımaları irdelendikten sonra Amude Şehri ve Amude Sineması hakkında bilgi verildi. Sinema Amude yangını hakkında söylenenler irdelenip bilimsel anlamda bu yangının sebep ve failleri sorgulandı.
Amude Şehri aydınları ve Kürtçeye hizmetleri hakkında da bazı bilgiler verildikten sonra soru-cevap bölümüyle konferans sona erdi.