GÜNDEM Haber Girişi : 21 Şubat 2014 19:20

Hüda Par'dan 'Dünya Anadil Günü' açıklaması

Hüda Par'dan 'Dünya Anadil Günü' açıklaması
Nusaybin Hür Dava Partisi dünya anadil günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.
Halil Akbalık - Nusaybinim.com
Nusaybin Hür Dava Partisi dünya anadil günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.
Dünya Anadil Günü açıklaması yapan Hüda-Par Nusaybin Belediye Başkan adayı Seyfettin Ağırman'ın açıklaması şöyle:
"Öncelikle Dünya anadil gününü kutluyorum. 21 Şubat Dünya anadil gününün uluslararası alanda kutlanması şüphesiz önemli bir gelişmedir. Eğer dille ilgili bir anma söz konusu ise dillerle ilgili bir sorun var demektir.
 
Bize göre bu sorun emperyalist güçlerin işgal ve sömürü politikaları sonucunda ortaya çıkmıştır. Nitekim sanayi devriminin sonucunda batılı güçler dünyanın değişik yerlerinde bulunan sömürgelerini elinde tutmak ve yeni sömürge alanlarını oluşturmak için ellerindeki bütün askeri ve teknolojik imkânları kullanmakla beraber bütün insani ve dini değerleri hiçe sayarak işgal ve katliamlar gerçekleştirdiler.
 
1. Ve 2. Dünya savaşlarının çıkış sebebi ve şuan da İslam coğrafyasında gerçekleşen katliam ve işgaller bu emperyalist politikaların sonucudur. Bu gün yeryüzünde yok olmuş ve yok olmakla yüz yüze olan bütün dillerde bu istila ve asimilasyon politikalarının sonucudur. Bize göre hiçbir ırk yaşadığı coğrafya ve konuştuğu anadilinden dolayı dışlanamaz, yasaklanamaz ve işgal edilemez.
 
Allah’u Teâla Rum süresi 22. Ayette “göklerin ve yerin yaratılması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olması da Allah’ın varlığının ve kudretinin delillerindendir. Şüphesiz bunda bilenler için elbette ibretler vardır. “diye buyurmuştur.
 
Ayetten de anlaşılacağı üzere insanın konuştuğu anadili Allah’ın ayetlerindendir.
 
Dolayısıyla onu inkâr etmek ayeti inkâr anlamındadır. Ayeti inkâr ise kişiyi küfre götürür.
 
Peygamberimizin ’de “Arabın Acem, Acemin de Arap üzerinde bir üstünlüğü yoktur. Yine kızılın kara üzerine, karanın da kızıl üzerine üstünlüğü yoktur. Hiç bir milletin diğerine üstünlüğü yoktur. Yalnız takva bakımından biri diğerine üstün olur." Hadisi buna işaret etmektedir.
 
Cumhuriyetten sonra Türkçe ’den başka Arapçanın, Kürtçenin ve diğer dillerin kullanıldığı eserlerin yasaklanması sonucunda yıllarca beraber yaşayan Türk, Kürt, Arap ,Çerkez ve diğer Müslüman kardeş halklar birbirleriyle çatışmış birbirlerini düşman görecek pozisyona düşmüşlerdir.
 
Doğuştan kazanılmış aynı zamanda insani ve İslami bir hak olan başta dil olmak üzere bütün yasakların kalkmasını istiyoruz.
 
Parti olarak programımızda etnik ve dini azınlıklar, ırkçılığın ve ayrımcılığın önlenmesi başlığıyla bunu ele almışız."