SAĞLIK Haber Girişi : 08 Ocak 2012 08:34

Kış aylarında küçük çocukların sağlığına dikkat edilmeli

Kış aylarında küçük çocukların sağlığına dikkat edilmeli
Mardin'in Nusaybin ilçesinde Çocuk Sağlığı Hastalıkları uzmanı Dr. Sinan Kurtul, kış aylarında çocukların sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.
Halil Akbalık - Arif Altunkaynak
Mardin'in Nusaybin ilçesinde Çocuk Sağlığı Hastalıkları uzmanı Dr. Sinan Kurtul, kış aylarında çocukların sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.  
     Çocuğun sağlıklı büyümesinde Anne sütünün önemli olduğunu kaydeden Kurtul, 0 ile 2 yaş arası çocuklar için öncelikle anne sütünün tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
    Kış aylarında hastalıklara karşı uyarılarda bulunan Kurtul "Bu aylarda çocuklar bize yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi üst solunum yollarına ait belirtilerle geliyor. Bunun yanında karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetler de sık görülüyor. Enfeksiyonlara ya da alerjik deri hastalıklarına bağlı deri döküntüleri ve idrar yolu enfeksiyonu da sıkça görülen hastalıklar arasında yer alıyor." dedi.
      Gribal enfeksiyonların, ateşle birlikte halsizlik, kusma, karın ağrısı ve iştahsızlık gibi etkilerin de artmasına neden olduğunu ifade eden Dr. Kurtul, aynı zamanda öksürük, burun akıntısı ve burun tıkanıklığının da olabileceğini kaydetti.
 
    - El temizliğine dikkat edilmelidir
    Kalabalık ortamlarda gribal enfeksiyona yakalanmamak için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisinin el temizliği olduğunu vurgulayan Dr. Kurtul, şunları kaydetti: "Grip virüsü, hapşırık ve öksürükle dışarıya atılan havadaki bu virüsü taşıyan damlacıklar yoluyla taşınır. Bu sebeple kalabalık ortamlarda bulunmamak gerekir. Özellikle okul çağındaki öğrenciler, sınıfta birbirine hastalık bulaştırabildiği gibi, okuldaki hastalıkları evdeki kişilere de bulaştırabilmektedir. Okul ve kreşe gitmek zorunda olan çocuklar için en önemli ve dikkat edilmesi gereken nokta yine el temizlidir. Çocukların el temizliği çok iyi yapılması gerekir."
    Ailelere de tafsiyelerde bulunan Kurtul, Özellikle küçük çocukların kalbalık ortamlardan uzak tutulması gerektiğini belirtti. / Nusaybinim.com