KÜLTÜR & SANAT Haber Girişi : 15 Ekim 2012 13:51

Kültür İnanç parkı tanıtımı için çalışmalar tamamlandı

Kültür İnanç parkı tanıtımı için çalışmalar tamamlandı
Mor Yakup Manastırı ile Zeynel Abidin Külliyesi`nin tanıtım kitabı için yapılan fotoğraf ve topografik çalışmalar sona erdi.
Nusaybinim.com Haber sevisi- Nusaybin Belediyesi
Mor Yakup Manastırı ile Zeynel Abidin Külliyesi`nin tanıtım kitabı için yapılan fotoğraf ve topografik çalışmalar sona erdi.
 
1170’li yıllara ait Zeynel Abidin Camisi ve MS 313’li yıllara ait Nusaybin Okulu ve Mor Yakup Manastırı gibi iki önemli büyük Semavi dinin mabetlerini aynı bahçede birleştirerek bu önemli tarihi yapıların hoşgörü ve dinler arası kardeşliğin sembolü olduğunu gelecek kuşaklara aktarmak ve Nusaybin’in tanıtımına kültürüne, turizmine katkı sağlamaktır. Gerçekleştirilmesi tasarlanan Kültür ve İnanç Parkı projesi iki farklı dinden olan ama ortak bir tarihi süreci ve ortak bir kaderi paylaşabilen bu iki yapıyı korumak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Nusaybin kültürünü ve yaşamını farklı yerlerdeki kültürlerdeki insanlara tanıtmaktır. Benzer örneği olmayan bu alanın varlığıyla Nusaybin’de İnanç Kültür turizmini canlandırıp yöre halkı ekonomisini güçlendirmek ve aktivasyonlarla ziyaretçilerin farklı kültürlerle tanışacakları bu kültürler hakkında bilgi alabildikleri farklı dinler ve kültürlerin bir arada dayanışma içinde var olup daha da zenginleşebileceğini gösteren tarihi niteliklere sahip bir kütür parkı yaratmak kültürler ve inançlar arasında kutuplaşmanın ve yabancılaşmanın her geçen gün artığı günümüzde Kültür ve İnanç Parkı projesiyle bunu gün yüzüne çıkarmaktır.
 
Nusaybin Belediyesi tarafından 8-9 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilen ‘’Mezopotamya Tarihi’nde Nusaybin Sempozyumu’’ sonuç bildirgesinde alınan karar kapsamında Mor Yakup Manastırı ile Zeynel Abidin Külliyesi’ni tanıtan ve 6 dille (Kürtçe, Türkçe, Fransızca, İngilizce, Arapça ve Süryanice) çıkarılacak kitap için ön çalışmalar tamamlandı.
 
Mardin Müzesi ve Nusaybin Belediyesi’nin katkılarıyla 3 gün boyunca; yüksek mimar, arkeolog, inşaat mühendisi ile rölöve çalışmaları yapılıp Zeynel Abidin Külliyesi’nde ise restorasyon projeleri tamamlandı. 2013 yılı içerisinde hem Mor Yakup Manastırı hem de Zeynel Abidin Külliyesi’nde restorasyon çalışmaları başlanacaktır.
 
25 Eylül - 11 Ekim tarihleri arasında Fransa’dan gelen; Tarihçi Prof. Dr. Ephrem İsa Yusuf, Arkeolog Dr. Justine Gaborit, Arkeolog topograf Gerard Thebault ile Nusaybin Belediyesi’nin Arkeolog ve Sanat Tarihçisi’nin de yer aldığı tanıtım kitabının ön çalışmaları sona erdi. Bu çalışmalar kapsamında Mor Yakup Manastırı ve kolon, sütün başları, duvar teknikleri ve taş işlemelerinde kullanılan araçlar görselleştirildi. 15 gün süren çalışmalarda iki mabedin mimari yapısındaki dönemsel benzerlikler ve farklılıkları da gözlemlenmiştir. Ayrıca bu çalışmalarda Mor Yakup Manastırı ile Zeynel Abidin Külliyesi’nin ilk olarak 15 günlük çalışmalar neticesinde 120 saat çalışılarak 3 bin 810 fotoğraf çekilip, 2000’ne yakın noktanın Total Station ile uzunluk, açı ve yükseklik açıları belirlenip bitkisel ve geometrik motiflerin çizimleri yapıldı.
 
Nusaybin Belediyesi, Nusaybin’in çok kültürlü bir tarihi şehir olduğu ve özellikle bilimsel ve eğitici kitaplar yayınlaması yoluyla kendi mimari ve mirası hakkında işbirliğine vararak akademik ekip ile 4 maddelik bir protokol imzaladı. Bu protokolde Zeynel Abidin Camisi ve Mor Yakup Manastırına ilişkin bilimsel ve tarihsel değerlendirmeler yapmak, çalışma ekibi ve ortaklık üyelerinin sorumluluğunu yerine getirilmesi, ekip tarafından incelenen kültürel mirasın tanıtımına katkı sağlanacak, bu çalışmanın sonucu 6 dilde (Kürtçe, Türkçe, Fransızca, İngilizce, Arapça ve Süryanice olarak) tanıtım kitabı şeklinde yayınlanması için imza altına alındı.
 
Çalışmaları yerinde ziyaret eden Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, "Özellikle başlatmış olduğumuz bu Kültür İnanç Parkı projesi ile Nusaybin`de ve Mezopotamya`nın geneli olmakla birlikte özellikle bu topraklarında bu proje ile dünyaya öncü olmaktır. Nusaybin kültürlerin, dillerin, dinlerin ve inançların Ortadoğu`nun kuzeyine açılan merkezi stratejik bir konumundadır" diye konuştu.
 
Bu çalışmalar sonucunda Mor Yakup Manastırı ve Zeynel Abidin Külliyesi’nin maketleri yapılacağı belirtildi.