GÜNDEM Haber Girişi : 28 Eylül 2018 14:24

Kuraklıktan dolayı zarar gören çiftçiye darbe üstüne darbe

Kuraklıktan dolayı zarar gören çiftçiye darbe üstüne darbe
Nusaybin'de kuraklıktan dolayı zarar gören çiftçiye bir darbede sigorta şirketinden geldiği ileri sürüldü.
Arif Altunkaynak - Nusaybinim.com
Nusaybin'de kuraklıktan dolayı zarar gören çiftçiye bir darbede sigorta şirketinden geldiği ileri sürüldü. Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Doğru, sözleşmenin şahıs bazlı değil ilçe bazlı olduğu ve çiftinin kandırıldığını ifade etti.
Kuraklıktan dolayı Nusaybinli çiftçilerin mağduriyeti sürüyor. Ziraat Odasında kurum avukatıyla birlikte bir araya gelen Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Doğru, Çiftçiler Derneği Başkanı Mehmet Latif Köseoğlu ve çiftçiler çözüm bulunmasını istiyor.

-"280 DEKAR KURU ARAZİ YÜZDE YÜZ KURUDU"
Kuruyan araziler hakkında açıklama yapan Nusaybin Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Doğru, Nusaybin'de 400 bin dekara yakın araziden 120 bin dekara yakını sulu arazi geri kalan 280 bin dekar arazinin kuru olduğunu ifade etti. Kuru arazinin yüzde yüz kuruduğunu ve çiftçinin hiç bir şekilde mahsul alamadığını kaydeden Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Doğru: "Çiftçi bu kuru araziden hiç mahsul almamıştır. Bazı çiftçilerimiz TARSİM Kuraklık sigortasını yapmışlar. Sigorta esnasında kocaman kâğıtlara küçük küçük yazılar okunmadan imzalanmış. Şahıs veya arazi bazlıdan ziyade çiftçiyi kandırmak için kuraklıkta 'ilçe bazlı' diye bir madde konulmuş. Sigorta şirketleri bu maddeyle sadece ve sadece çiftçiyi kandırmak ve dolandırmak için yaptılar" şeklinde konuştu.

-"KURU ARAZİLERİN YÜZDE YÜZ KURUDUĞU TARIM RAPORLARIYLA MEVCUT"
İlçede bulunan kuru arazilerin kuruduğu ve çiftçinin mahsul alamadığını kaydeden Ziraat Odası Başkanı Doğru konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Çiftçilerimizle birlikte İlçe Tarım ve Orman Bakanlığına gittik. Nusaybin'deki kuru tarlaların yüzde yüz zarar gördüğüne dair elimizde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün tuttuğu rapor var. Biz bunu Sigorta şirketine götürdüğümüzde bu raporları değil anlaşmadaki maddeyi önümüze çıkarıyorlar. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü değil eksperlerin raporlarını dikkate alıyorlar. Çiftçilerimiz çok zarar görmektedir. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün raporlarına göre arazilerimiz yüzde yüz kuruduğu için fatura desteğinden de yararlanamıyoruz. Çiftçimiz hem cebinde para verdiği için zarar görmüştür hem zararını karşılayamadığı için zarar görmüştür hem de faturaları işleme konulmadığı zarar görmüştür. Devletin verdiği destekten de mahrum kalmıştır. Biran önce çiftçimizin zararlarının giderilmesi ve sorunun ortadan kaldırılması için hükümetimizden ve yetkililerden destek talep ediyoruz."