MARDİN Haber Girişi : 30 Temmuz 2013 10:20

Mahkeme: Din özgürlüğü ihlali yapılmadı

Mahkeme: Din özgürlüğü ihlali yapılmadı
Anayasa Mahkemesi, Mardin Süryani Katolik Kilisesi Vakfı’nın mülklerinin kamulaştırılmasıyla ilgili başvurusunu reddetti.
Anayasa Mahkemesi, Mardin Süryani Katolik Kilisesi Vakfı’nın mülklerinin kamulaştırılmasıyla ilgili başvurusunu reddetti.Yüksek Mahkeme bu kamulaştırmayla ‘din ve vicdan özgürlüğünün ihlal edilmediğine’ karar verdi.

Mardin Süryani Katolik Kilisesi Vakfı, sahibi olduğu kilise ve patrikhane binalarının bir bölümünün 1987’de Hazine adına tescil edilmesinin ardından 2009’da iptal davası açtı. Ancak dava reddedildi. Kamulaştırmayla “Din, vicdan ve hak arama hürriyetiyle mülkiyet hakkının ihlal edildiğini” savunan vakıf, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. İddiayı değerlendiren mahkeme, başvuruyu "kabul edilemez" buldu.
Kararında, patrikhane binasının müze olarak kullanılması için Mardin İl İdare Kurulu tarafından 1979’da kamulaştırıldığını belirten mahkeme, tescil sonrası iki aylık ilan süresinde de itiraz edilmediğini hatırlattı.

AYİNLER İÇİN KULLANILIYOR


Aradan geçen 23 yılda başvuru yollarının neden kullanılmadığının açıklanmadığını ifade eden Yüksek Mahkeme gerekçesinde, vakfın mülkiyet hakkının varlığını gösteren somut delil de sunamadığını vurguladı. Vakfa ait alanın Süryani Katolik Kilisesi tarafından ayin ve törenler için kullanıldığının belirtildiği gerekçede, bunun engellendiğine dair iddianın da bulunmadığı kaydedildi. Mahkeme “Din ve vicdan hürriyeti açısından bir ihlalin olmadığı açıktır” dedi. /Mardinlife