'Mezopotamya Uygarlığında Nusaybin' Sempozyumu Sonuç Bildirgesi açıklandı

Açıklama
‘MEZOPOTAMYA UYGARLIĞINDA NUSAYBİN’ SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI
— BİLDİRGEYİ AÇIKLAYAN DTK EŞ BAŞKANI YÜKSEL GENÇ;
“NUSAYBİN VE ÇEVRESİNİN KÜLTÜRLERİNİ ARAŞTIRAN BİR ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNÜN NUSAYBİN’DE AÇILMASI, NUSAYBİN’İN TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASININ ORTAYA ÇIKMASINA CİDDİ KATKI SAĞLAYACAKTIR”
 
Arif Altunkaynak
 Mardin’in Nusaybin ilçesinde iki gündür devam eden “Mezopotamya Uygarlığından Nusaybin” sempozyumu, okunan sonuç bildirgesiyle sona erdi. ‘Mezopotamya renklerini çağırıyor!’ başlıklı sonuç bildirgesini açıklayan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş başkanı Yüksel Genç, İki günlük sempozyumda önemli Mezopotamya tarihçilerini, arkeologlarını bir araya getirerek bir ilke imza attıklarını ve Nusaybin ile Kuzey Mezopotamya tarihinin anlaşılmasına katkıda bulunduklarını belirtti. 

Nusaybin Belediyesi tarafından Mitanni Kültür Merkezi'nde organize edilen ve DTK tarafından desteklenen “Mezopotamya Uygarlığından Nusaybin” sempozyumu kapanış oturumu; DTK Eş başkanı Yüksel Genç, Nusaybin eski Belediye Başkanı ve DTK İnanç – Kültür Komisyonu üyesi Dr. Mehmet Tanhan ile Prof. Dr. İsa Efrem Yousuf tarafından yapıldı.
 Nusaybin’de 1990 yılında karara bağlanan ve hala kazıları devam eden Zeynelabidin Camisi ile Mor Yakup Kilisesini kapsayan “İnanç Parkı” Projesi hakkında sunum yapan Nusaybin eski Belediye Başkanı Dr. Tanhan, ‘İnanç Parkı’ projesinin başlangıcı ve şuanda gelinen nokta hakkında bilgi vererek; “diliyorum ve umuyorum bu proje, siz değerli katılımcıların desteğiyle daha da hızlanarak biran önce hayata geçirilir” dedi.
 Tanhan’dan sonra DTK Eş başkanı Yüksel Genç Sempozyum sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirge şöyle;
“Neredeyse 12 bin yıllık Mezopotamya tarihinin söz konusu edildiği iki günlük paylaşımda bu toprakların binyıllar içinde yarattığı pek çok dini, inançsal, kimliksel, kültürel renklerle bir medeniyetler beşiği olduğu, tüm bu renklerin gelişim seyirlerinin acı savaşla zaman zaman kesintiye uğradığı sempozyumumuz tarafından yeniden teyit edilmiştir. Sempozyumumuz, Mezopotamya’dan doğan tüm renklerin; inançların, kültürlerin kimliklerin yeniden kaynağında Mezopotamya da canlandırılması, var olanların korunması geliştirilmesi için tüm kurum ve kuruluşlara, toplumsal kesimlere görev düştüğünü belirlemiştir.
 Tarihin daha anlaşılır kılınması için Nusaybin ve çevresi ile ilgili arşiv ve kaynakların çeşitli dillere çevrilmesi yararlı olacaktır. Kaynak ve arşivlerin tercümesinin sağlanmasında bir proje kapsamında yayına dönük bir hazırlık yapılması gerekmektedir. Burada önemli bir noktanın altını çizelim; Tarihte bir ilim kenti olarak tanımlanan Nusaybin, bu vasfını tarihi Nusaybin Okulu’nun varlığına borçludur. Bu bağlamda Nusaybin ve çevresinin kültürlerini araştıran bir araştırma enstitüsünün Nusaybin’de açılması Nusaybin’in tarihi ve kültürel mirasının ortaya çıkmasında ciddi katkı sağlayacaktır.
Bilindiği gibi Nusaybin okulunun kalıntılarının önemli bir kısmı mayınlı arazi içindedir. Bölgenin mayınlardan temizlenmesi, tarihi kalıntıların ortaya çıkarılması ve Nusaybin Kent Müzesi ile İnanç Parkının birlikte planlanarak hayata geçirilmesi temel dileğimizdir.
 Yüzyıllardır Nusaybin de birlikte yaşayan ve değişik insan topluluklarının sempozyumda bir araya gelip, ortak noktada birleşmesi son derece yararlı olmuştur. Süryani, Ezidi, Kürt, Alevi, Ermeni, Mehelmi ve Arap gibi bu toprakların parçası olan kimliklerin temsilcilerinin etkin katılımı kadim Mezopotamya barışı ve kardeşliğinin yeniden tesisinde etkin rol oynayacaktır. Sempozyumumuzun en temel dileği Kuzey Mezopotamya’nın kendi renklerinin yeniden kaynağa dönmesidir”.
 Oturum sonrası Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, DTK Eş başkanı Yüksel Genç ile Nusaybin Eski Belediye Başkanı Dr. Mehmet Tanhan tarafından Sempozyuma katılan konuşmacı ve moderatörlere teşekkür plaketi verildi. / Nusaybinim.com - Nusaybin Postası Gazetesi