GÜNDEM Haber Girişi : 11 Haziran 2013 08:49

Mor Evgin Manastırı Güneydoğu'nun 'Sümela'sı olacak

Mor Evgin Manastırı Güneydoğu'nun 'Sümela'sı olacak
Mardin'in Nusaybin ilçesi Bagok dağı yamacında bulunan Mor Evgin manastırının Süryaniler için ikinci Kudüs konumunda olduğu bildirildi.
Mor Evgin Manastırı Güneydoğu'nun 'Sümela'sı olacak
-Süryaniler için ikinci Kudüs olarak bilinen Nusaybin'deki Mor Evgin (Augin) manastırı keşfedilmeyi bekliyor
-Kaymakam Girgin; "Manastır, konumu ve manzarası itibariyle Güneydoğunun Sümela manastırı olabilecek bir yerde"
-Baş Rahip Raban Unfal; "Mor Evgin manastırı cemaatimiz tarafından ikinci Kudüs olarak bilinir"


Arif Altunkaynak'ın ÖZEL HABERİ
Mardin'in Nusaybin ilçesi Bagok dağı yamacında bulunan Mor Evgin manastırının Süryaniler için ikinci Kudüs konumunda olduğu bildirildi.
Türkiye'de başlayan çözüm süreciyle birlikte bölgede saklı kalan tarihi hazineler gün yüzüne çıkmaya başladı.
1970 yılından itibaren kapalı tutulan Nusaybin'deki Mor Evgin Manastırına Baş Rahip atandı. Manastırı ziyaret eden Kaymakam Murat Girgin, manastırın Süryani cemaati açısından önemi hakkında Baş Rahip Raban Yuyakim Unfal'dan bilgi aldı.

-"Süryani cemaatimizin en eski mabetlerinden bir tanesidir"
Muhabirimize açıklamada bulunan Kaymakam Girgin, Mor Evgin manastırının Süryani cemaatinin en eski ibadet yerlerinden bir tanesi olduğunu bildirdi.
Mor Evgin manastırının Mardin merkezdeki Deyrülzaferan ve Midyat’taki Mor Gabriyel manastırlarından daha eski bir manastır olduğunu kaydeden Girgin; "Çok büyük rahiplerin, azizlerin ve din adamların yetiştiği, Süryani cemaatimizin çok önemli bir mabedidir. Onlar için hac yolu üzerinde bulunan, Kudüs'e hacca giden Süryanilerin uğrak yeriydi. Tabi burası daha önceden yolu olmayan ve hiç bir görevlinin olmadığı bir yerdi. 2006 – 2007 yıllarında kaymakamlığımızın yaptığı çalışmalarla yeni bir yol açıldı ve asfalt çalışması yapıldı. Şu anda burada iki tane rahip arkadaşımız görevlendirildi. Çok güzel bir çevre düzenlemesi yapıldı. Bu gün ziyaret amacımızda yol güzergahıyla ilgili ek bazı çalışmalar yapacağız. İçme suyu olarak bazı sıkıntılar var. Onunla ilgili bir sondaj çalışmamız olacak." dedi.
Manastırın olduğu konumundan da bahseden Girgin konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Manastır, görevlilerin atanması ve yapılacak taıtımıyla birlikte hem yerli hem yabancı turistler tarafından önemli derecede ziyaret edilecektir. Bunu sebebi de manzarası ve bulunduğu konum itibariyle Güneydoğunun Sümela manastırı olabilecek noktada bir yerde. İnşallah yapılacak çalışmalar neticesinde röleve ve restorasyon çalışmalarından sonra burası Güneydoğudaki inanç turizminde hak ettiği yere ulaşacaktır. Kaymakamlık, Valilik ve Kültür Müdürlüğümüz olarak buradaki proje çalışmalarını en kısa sürede tamamlayacağız."

-"Rahiplik yaşamı burada başladı"
Mor Evgin manastırının Süryaniler için çok önemli ve değerli bir manastır olduğunu ifade eden Baş Rahip Yuyakim Unfal ise, manatırın yalnızca Süryaniler için değil memleketin zenginliği olduğunu kaydetti.
Mor Evgin manastırının en eski manastırlardan biri sayıldığını aktaran Baş Rahip Unfal; "Süryaniler için ikinci Kudüs olarak bilinir. Rahiplik yaşamı burada başlamıştır. Bu manastırda binlerce rahip yetişmiştir. Cemaatimiz Kudüs'e gitmeden önce buradan bereket alıp yollarına devam ediyorlardı." şeklinde konuştu.
1970 yılında son rahip Raban Lahdo Örz'ün vefatından sonra manastırın 2011 yılına kadar boş kaldığını bildiren Unfal, ilk defa 2011'de alınan resmi izinlerden sonra manastıra çıktıklarını söyledi.
Şu anda 2 rahip ve 3 öğrenci olmak üzere topamda 5 kişinin manastıra yerleştiğini bildiren Unfal, "Şuanda yeni yeni cemaatimiz, yerli ve yabancı turistler manastırımıza geliyor. Manastırın kapısı açıldığı için çok neşeliyiz ve Allaha şükür ediyoruz. Cemaatimizde bile çok kişi manastırı görmemiştir. Manastır hakkında tanıtıcı broşürler hazırlıyoruz." dedi.

-Mor Evgin (Augin) Manastırı tarihi
Mor Evgin manastırı Nusaybin'in 25 km uzaklığındaki Bagok (Tuz İzla) dağında bulunuyor.  Mısır'dan gelen Mor Evgin ve 70 müjdecisi tarafından M.S. 363 yılından önce yapılan manastır günümüze kadar gelmiştir. Rahip sayısı daha sonraki yıllarda 350'e ulaşmıştır. Yapılan 300 adet su testisiyle İpek yolu kenarına gelen rahipler yoldan geçenlerin su ihtiyacını kaşılıyordu. Mor Evgin manastırından çıkan rahipler 3'er 5'er gruplar halinde Hindistan'a kadar gitmişlerdir. Mor Evgin'in öğrencilerinden Mor Yuhanun Dakfone Zaz (İzbırak) köyünün gölünde tam olarak 3 bin 333 kişiyi vaftiz etmiştir. Manastır, Tur Abdin'deki manastırların Anası sayılıyor. Yapmış olduğu hizmetlerden dolayı Mor Evgin'e ikinci Mesih unvanı verilmiştir. Mor Evgin Manastırı yaklaşık olarak 900 metre deniz yüksekliğindedir.