GÜNDEM Haber Girişi : 20 Eylül 2015 14:56

Musa Anter mezarı başında anıldı

Musa Anter mezarı başında anıldı
Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Seyrantepe Semti’nde 20 Eylül 1992 tarihinde öldürülen Musa Anter (Apê Musa), 23. yılında memleketi Nusaybin’de mezarı başında anıldı.
Musa Anter mezarı başında anıldı
Arif Altunkaynak - Nusaybinim.com
Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Seyrantepe Semti’nde 20 Eylül 1992 tarihinde öldürülen Musa Anter (Apê Musa), 23. yılında memleketi Nusaybin’de mezarı başında anıldı.
20 Eylül 1992 tarihinde Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Seyrantepe Semtinde öldürülen Musa Anter (Apê Musa), 23. yılında memleketi Nusaybin’e bağlı Akarsu (Stilîlê) mahallesinde mezarı başında anıldı. Diyarbakır Özgür Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde düzenlenen anma etkinliğine Özgür Gazeteciler Cemiyeti Derneği Eş başkanı Hakkı Boltan, HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, DBP, HDP Mardin il ve Nusaybin ilçe örgütleri, Barış Anneleri, KJA, Basın çalışanları ve çok sayıda kişinin yanı sıra Anter’in ailesi katıldı.
Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anma töreninin açılış konuşmasını Özgür Gazeteciler Cemiyeti Derneği Eş başkanı Hakkı Boltan yaptı.
Özgür basın bilincinin yayılması noktasında Anter’in büyük bedeller verdiğini belirten Botan “Şuan bizler onun paradigmasında hareket ediyor ve çalışıyoruz. Onun paradigması sayesinde de basın her alanda yayıldı. Ama Apê Musa artık rahat uyusun çünkü onun öğrencileri her alana yayıldı ve daha çok örgütlendiler. Onun dediklerini bir bir yapıyoruz. Onun uğruna bedeller verdiği ve sevdiği yolda şuan onun öğrencileri milyonlar olmuş ve o şekilde yürümeye devam ediyor” dedi.
 
-“BU ÜLKE DÜŞÜNEN İNSANLARDAN KORKUYOR”
Boltan’ın ardından söz alan DBP Mardin İl Eş Başkanı Ömer Öcalan ise basına karşı sansürlerin hala devam ettiğini belirterek “Basın özgürlüğünden bahsedilen Türkiye’de sizler bırakın onu insanların özgür bir şekilde düşünmelerine bile izin verilmiyor. Özgür basın geleneğine baktığımız zaman 40’ın üzerinde kişiler kontralar tarafından katledilmişlerdir. Bu uğurda bedel verenlerden bir tanesi de Apê Musa’dır.  Aynı şekilde KCK operasyonlarına baktığımız zaman da bu yasakların devam ettiğini çok açık bir şekilde görebilir. O operasyonlarda da çok sayıda gazeteci arkadaş yakalanarak cezaevlerine gönderilmiştir. Çünkü bu ülke düşünen insanlardan korktukları gibi bu düşüncelerini ifade eden insanlardan da daha çok korkuyorlar. Onlar her zaman kendi tekelinde hareket eden ve onları sorgulamayan bir basın istemektedirler. Şuanda bile basında çalışan arkadaşlar rahat hareket edemiyor, çalışamıyor bunun yanı sıra tehdit ve ölümlerle karşılaşıyorlar. Ama bizler her zaman onların yanında onların mücadelesine sonuna kadar destek vereceğiz” şeklinde konuştu.
HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’da burada yaptığı konuşmada Kürt basınında yaşamlarını yitirenlere dikkat çekerek onların bu mücadelede birer ışık olduklarını söyledi.
Yıldırım, bugün dört parça Kürdistan’da Kürt halkının büyük bedeller verdiğini belirterek bu uğurda yaşamlarını yitirenleri Apê Musa şahsında aileye başsağlığı dileklerinde bulundu.

-ANTER: "BABAM DERDİK Kİ; TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE DENKLEM YANLIŞ KURULDU"
Anma töreninde son olarak konuşan Anter’in oğlu Dicle Anter ise Türkiye denkleminde birçok hataların yaşandığına dikkat çekerek bu denkleminde inkâr ve imha politikası olduğunu söyledi. Babasının Kürt halkının bir yazarı olduğunu sözlerine ekleyen Anter, “Babam bir zamanlar bir şey söylemişti. Demişti ki ‘Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunda denklem yanlış kurulmuştu. Nedir o denklem, imha ve inkâr; o da eşittir isyan. Yani üç ‘i’ formolü böyle bir denklem. Bu denklem devam ediyor. İmha ve inkâr devam ediyor. Bunun önüne geçilmesi için artık oturup çözülmesi lazım. Masa başında oturup diyalogla çözülmesi lazım. Başka türlü de olacağı yok bu işin. Silahla çözülecek bir şey değil” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından katılımcılar Anter’in mezarına karanfil bırakarak aileye başsağlığı dileklerinde bulundu.